Metropolitan Sanat Müzesi’nde başka ülkelerden ‘yağmalanan’ 27 adet sanat eserine el konuldu

Metropolitan Sanat Müzesi, bir dizi yağmalanan eseri iade etmek zorunda kaldı.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, New York’taki müzede sergilenen bir dizi tarihi eserin menşe ülkelerden çalındığı öne sürüldü ve eserlere el konuldu.

Manhattan Savcılık Ofisi sözcüsü Doug Cohen’in BuzzFeed News’a yaptığı açıklamaya göre, 27 adet eser menşe ülkeler Mısır ve İtalya’ya teslim edildi. Buna ek olarak, diğer eserlerin de Libya ve Hindistan’a teslim edileceğini açıkladı.

Müzedeki el konulan eserlere ek olarak Ofis, 14. Yüzyıldan kalma dini bir eserin Nepal’e ve özel sanat pazarındaki iki adet 17. Yüzyıldan kalma kitabın İspanya’ya iade edileceğini duyurdu.

Eserlerin nerelerden alındıkları yetkililer tarafından tam olarak açıklanmasa da, müzeden ele geçirilenlere ek olarak önümüzdeki haftalarda bir dizi eserin daha Mısır ve İtalya’ya iade edileceği duyuruldu.

Cohen, 21’i Metropolitan Müzesi’nden alınan 58 eserin İtalya’ya ve yine 6’sı müzeden alınan 16 eserin Mısır’a iade edileceğini söyledi.

Toplamda 13 milyon dolar değerindeki 27 adet eserin sekiz tanesi daha önceden tarihi eser kaçakçılığından sorgulanan İtalyan bir antikacı Gianfranco Becchina tarafından doğrudan teslim edildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi