İsviçre’nin eriyen buzulları Avrupa’nın su kaynaklarını tehdit ediyor

İsviçre'deki buzullar yüz yıldan kısa bir sürede yarı yarıya küçüldü.

Bir araştırmaya göre, sıcak geçen bu yaz, buzulların erimesi daha da hızlandı.

İsviçre’de deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikte buzullara rastlanır. Ancak Les Diablerets köyünde teleferik işleten Glacier 3000 şirketine göre bu bölgede artık sadece çıplak kayalıklar var.

Tsanfleuron ve Scex Rouge buzulları ortadan ayrılarak bin yıllardır buz altında kalmış toprağı gün yüzüne çıkardı.

Şirketin yöneticisi Bernhard Tschannen’e göre, “Biz belki de bu topraklarda yürüyen ilk insanlarız”.

Tschannen, İsviçre’nin en çok ilgi çeken noktalarından birinin göz önünden kaybolmasına tanık oluyor.

Burayı ziyaret edenler Mont Blanc’tan Matterhorn’a kadar Alpler’i oluşturan dağları uzaktan görebiliyor. Kısa bir süre öncesine dek kilometrelerce uzunlukta mavi buzullar üzerinde de yürüyebiliyorlardı.

Bugünse buzul; çamur, su birikintisi ve kayalarla parçalanmış durumda.

“23 yıl önce teleferik inşaatında buzulu yedi metre kazmıştık. Şimdi bakın ne kadar küçülmüş.”

Bilim insanları yıllardır Alpler’deki buzulları inceliyor. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ile İsviçre Federal Peyzaj Ofisi, bölgenin 1930’lardaki halini gösteren fotoğrafları günümüzdekilerle kıyaslıyor.

Bulgular, Avrupa’daki buzulların uzun zamandır küçüldüğünü gösteren verilerle uyumlu ve buzul kaybı ile küresel ısınma arasında doğrudan bağlantı var.

Bern Üniversitesi’nde buzul uzmanı Mauro Fischer, Tsanfleuron ve Scex Rouge buzullarını gözlemliyor. Her yıl bahar, yaz ve güz aylarında buzulların kalınlığını ölçüyor.

Fischer, Temmuz’da ölçüm aldığında şoke olmuştu. Buz erimiş, ölçüm çubuğu yere düşmüştü. “Ölçümlere başladığımızdan beri, son 10 yılın ortalamasının üç katından fazla buzul kaybı olmuş, tablo dip yapmıştı” diyor.

Buzulların erimesi tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Ünlü Zermatt kayak merkezinden Matterhorn’a tırmanışlar askıya alınmıştı; kayaları yerinde sabit tutan buz artık yoktu.

Kaynak: BBC Türkçe’deki aslından kısaltılmıştır.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi