Etiyopya’da iç savaş yeniden başladı

Etiyopya'da federal hükümet ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki savaş tüm şiddetiyle yeniden başladı.

Müzakerelere geri dönülmesi konusunda belirsizlik hakim.

Her iki taraf da çatışmayı başlatan ilk kurşunun 24 Ağustos sabahı erken saatlerde Tigray’ın güney sınırlarındaki Kobo kasabasından atıldığı konusunda hemfikir. Her iki taraf da birbirini suçluyor.

Batılı diplomatlardan elde edilen bilgilere göre, Etiyopya Ulusal Savunma Gücü ve Fano olarak bilinen müttefiki Amhara milisleri önceki haftalarda bu bölgeye büyük bir askeri güç sevk etti.

Diğer tarafta TPLF, toplu askere alma kampanyasıyla saflarını sıklaştırdı ve kaynaklarının çoğunu eğitime ve yeniden silahlanmaya ayırdı. Ancak zorla askere alma iddialarını da reddetti.

TPLF’nin geçen yılki çatışmalarda federal ordudan büyük bir cephanelik ele geçirdiğine ve yurt dışından yeni silahlar satın aldığına dair söylentiler var.

Gerilimler son dönemde yükseliyor olmasına rağmen, sadece birkaç hafta öncesine kadar barış görüşmelerinin yakında başlayacağına dair iyimserlik vardı.

Başbakan Abiy Ahmed, Temmuz ayında faaliyetlerine başlayan barış komitesinin başkanlığını, yardımcısı Demeke Mekonnen’e vermişti.

Bundan önceyse, Abiy’in TPLF ile gizlice görüşmeleri için üst düzey yetkilileri görevlendirdiği bildirilmişti.

Seyşeller ve Cibuti’deki oturumlarda, Etiyopya kuvvetlerinin Tigray ablukasını kaldıracağı, Eritre’nin hükümeti desteklemek için gönderdiği birlikleri geri çekeceği ve iki tarafın Kenya’nın başkenti Nairobi’de Başkan Uhuru Kenyatta’nın ev sahipliğinde görüşmelere başlayacağı konusunda anlaşmaya varıldı. Görüşmelerde ilk gündem maddesi kalıcı bir ateşkes sağlanması olacaktı.

Perde arkasında, ABD bu görüşmeleri güçlü bir şekilde destekliyor ve Kenya ile ortaklaşa çalışıyordu.

Kaynak: BBC Türkçe’deki aslından kısaltılmıştır.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi