Büyük gizem çözülüyor: Eski Mısırlıların piramitleri inşa ederken dev taşları nasıl taşıdığı anlaşıldı

Arkeolojinin en büyük gizemlerinden biri olan Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiğine dair önemli bulgular elde edildi.

Fransız arkeologların yeni araştırmasına göre, Nil Nehri’nin zamanla kuruyarak ortadan kaybolan bir kolundaki yüksek su seviyesi, piramitlerin inşasını mümkün kıldı.

Mısır’ın başkenti Kahire’deki Gize Piramitleri bugün uçsuz bucaksız bir kum ovasıyla çevrili. Bu da Keops, Kefren ve Mikerinos Piramidi’ni içeren bu piramit grubunu inşa eden Eski Mısırlıların dev taşları bölgeye nasıl taşıdığı sorusunu gündeme getiriyor.

Günümüzde Nil Nehri’nin ana gövdesi piramitlerden yaklaşık 8 kilometre uzakta. O yüzden uzun süre boyunca bu işçilerin dev taşları kum üzerinden taşıdığı düşünüldü. Ancak bu zorlu görevi nasıl yerine getirdikleri anlaşılamadı.

Öte yandan, zaman içinde araştırmalar, Nil Nehri’nin artık tamamen kurumuş ve ortadan kaybolmuş olan bir kolunun tam da piramitlerin inşa edildiği bölgeden geçtiğini gösterdi.

Khufu Kolu adı verilen bu su kütlesinin piramitlerin inşasında rol oynayıp oynamadığı uzun süredir tartışılan bir konuydu.

Hakemli bilimsel dergi PNAS’ta yayımlanan yeni araştırma ise, bu nehir kolunun yük taşımacılığı için uygun bir kanal görevi gördüğü ve dolayısıyla Gize Piramitleri’nin inşasını mümkün kıldığını ortaya koydu.

Bölgedeki eski taşkın yatağından çıkarılan polen tanelerini inceleyen araştırmacılar, nehir kolunun detaylı tarihini ve zaman içinde su seviyesindeki değişimleri gözler önüne serdi.

Bulgular, Khufu Kolu’ndaki su seviyesinin 14 bin yıl önce başlayıp 5 bin yıl önce sona eren Afrika Nemli Dönemi’nde önemli ölçüde yükseldiğini gösterdi.

Dahası, su seviyelerinin yağışlı dönem sona erdikten sonra da yüksek kaldığı anlaşıldı. Bu da nehrin, Firavun Khufu’ya adanan Keops Piramidi’nin inşa edildiği 4 bin 500 yıl öncesine kadar taşımacılıkta kullanılabildiği anlamına geliyor.

Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi’nden araştırmacı Hader Sheisha ve meslektaşlarının kaleme aldığı araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Bölgenin piramitlerini, mezarlarını ve tapınaklarını inşa etmek için Eski Mısırlı mühendislerin, Gize platosunun eteklerinde bir liman kompleksi kurduğu görülüyor. Oluşturdukları kanal ve havza sistemini ustaca kullanarak Nil’den ve yıllık taşkınlardan yararlanmışlar.”

Gize’nin en büyük piramidi olan Keops Pirami’dinin yüksekliğinin başlangıçta 146,6 metre olduğu (bugün 138 metre) düşünülüyor. Buna göre, piramit tamamlandıktan hemen sonra 2,3 milyondan fazla büyük taş bloğa sahipti.

Nil’in Khufu kolu, bu taş blokların bölgeye nasıl getirdiğini açıklamaya yetiyor. Ancak karmaşık yapıdaki mezarlıklara ve tünellere sahip piramitlerin yapımıyla ilgili diğer birçok ayrıntı, belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Independent Türkçe, Science Alert, IFL Science

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi