Sendikalardan ortak barış etkinliği

Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) üyesi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sendikalar ve İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs, 1 Eylül'de Çetinkaya Sahası'nda ortak Barış etkinliği düzenliyor.

Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) üyesi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sendikalar ve İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs, bugün ara bölgede yer alan Dayanışma Evi’nde yaptıkları açıklamada, “1 Eylül Dünya Barış Günü” dolayısıyla ortak etkinlik düzenleyeceklerini açıkladı.

Sendikalar adına Türkçe konuşmayı DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam yaptı. Aşam, 1 Eylül Perşembe günü yapılacak etkinliğin programını da açıkladı. Buna göre, 1 Eylül Perşembe günü yapılacak etkinlikle, Kıbrıslı Türkler Kuğulu Park’ta, Kıbrıslı Rumlar ise Elefteria Meydanı’nda saat 18.30’da buluşup, Ara Bölge’ye yürüyecek.

Saat 19.30’da Çetinkaya Sahası’nda yer alacak 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliğinde, DSF Genel Sekreteri Pambis Kiritsis bir konuşma yapacak ve iki toplumlu “Let’s Sing Together” orkestrası konser verecek.

DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam’ın okuduğu ortak açıklama şöyle:

“Nazi Almanya’sının 1939’da insanlığa karşı başlattığı saldırı ile Nazizm’in ve Faşizmin katlettiği milyonlarca kurbanın anısına, Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF), 1 Eylül’ü Sendikaların Barış için Küresel Eylem Günü olarak ilan edilmiştir

Bu yılki Uluslararası Eylem Günü, Rusya’nın işgalini takiben Ukrayna’da yaşanan dramatik gelişmelerin büyük insani ve maddi kayıplara, daha fazla askerileşmeye ve silahlanmanın yoğunlaştırılmasına neden olması nedeniyle daha da büyük bir önem kazanıyor, Uzak Doğu’da artan gerilim, tüm insanlık için öngörülemeyen sonuçları olan genel bir çatışma riskini görünür kılıyor.

Kapitalist kriz ve pandeminin ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri dramatik bir biçimde arttırmasına rağmen, dünyanın birçok yerinde enerji kaynaklarını kontrol altına almak için devam eden emperyalist savaşlar ve müdahaleler ölüm ve yıkım saçmaya, işçi sınıfına ve halklara daha büyük acılar yaşatmaya, milyonlarca insanı mülteciliğe ve göçe zorlamaya devam etmektedir.

NATO ve müttefiklerinin emperyalist planlarının sonuçlarını neredeyse elli yıldır yaşayan Kıbrıslı emekçiler savaşları yaşamakta olan halklara desteklerini ifade etmekte, uluslararası hukukun ihlal edilmesini kınamakta, Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesini ve uluslararası hukuka dayalı barışçıl bir çözüm bulunmasını talep etmektedirler.

Irak, Suriye ve Yemen’deki savaşlara ve emperyalist müdahalelere de karşı çıkıyoruz. Filistin halkı ve barış, siyasi ve sosyal haklar için mücadele eden tüm halklarla dayanışmamızı ifade ediyoruz.

Tüm dünyanın derin bir ekonomik ve sosyal krize sürüklendiği, emekçilerin çalışma yaşamında güvencesizliklerle, işsizlikle, yoksullaşmayla ve pahalılıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde, ücretlerin arttırılması, kaynakların sağlık, eğitim ve sosyal yardıma yönlendirilmesi gerekirken, askeri teçhizatlara yapılan harcamaların arttırıldığı görülmektedir.

Silahlanmanın ve askeri harcamaların arttırılması insanlık için çözüm değil, tam aksine gerilimleri ve çatışmaları tırmandırmakta ve dünya barışını tehlikeye atmaktadır.

Barışın savunulması, NATO’nun ve tüm askeri ittifakların dağıtılması, savaşların ve müdahalelerin olmayacağı bir dünya için mücadelede Kıbrıs sınıf sendikacılığı hareketi sesini tüm dünya emekçileriyle birleştirmektedir.

Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için emekçilerin ortak mücadelesi tüm dünya halklarının dünya barışı için verdiği geniş mücadelenin bir parçasıdır.

Zamanın hiçbir şey yapılmadan geçmesi, diyaloğun yokluğu ve yeni oldu bittiler yaratılması olumsuz bir atmosfer yarattığı ve yurdumuzun nihai taksimine yol açacağı için, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerin Crans Montana’da kalınan noktadan mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılması gerekmektedir.

Bu sembolik günde, ortak açıklamamızla, taksimle uzlaşmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz ve barışın hâkim olması, vatanımızın yeniden birleşmesi için ortak mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı yinelediğimiz mesajını veriyoruz.

Kıbrıs sorununun iki bölgeli, iki toplumlu, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kişiliğe sahip, BM kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe sahip, askerden arındırılmış ve bağımsız bir devlet çerçevesinde adil ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözümü

Kıbrıslılara hizmet edecek ve tüm bölgemiz açısından ülkemizi bir barış ve güvenlik köprüsü haline getirecek çözüm şeklidir

Tüm emekçileri 1 Eylül onuruna yapılacak etkinlikte bir araya gelerek, barış ve yeniden birleşme hedefiyle ortak mücadeleye devam edeceğimize dair hep birlikte güçlü bir mesaj vermeye davet ediyoruz.”

Etkinliğe destek verenler örgütler, DEV-İŞ – PEO – KTAMS – KTÖS – KTOEÖS – BES – KOOP-SEN – DAÜ-SEN, İKİ TOPLUMLU BARIŞ İNSİYATİFİ – CTP – AKEL – TDP – TKP – YKP – BKP – BAĞIMSIZLIK YOLU – HAS-DER –– GAZETECİLER BİRLİĞİ – SOL HAREKET – TIP-İŞ – ÇAĞ-SEN – GİRNE DÜŞÜNCE DERNEĞİ – BARIŞ DERNEĞİ olarak açıklandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi