Türkiye: Yurttaşların borcu kamu bütçesinden karşılanacak!

Kılıçdaroğlu’nun “Borçlarınızı ödemeyin” çağrısından saatler sonra, iktidardan borçlu yurttaşlar için “destek paketi” hamlesi geldi.

AKP iktidarı, Kılıçdaroğlu’nun faiz politikalarını değerlendirdiği videoda yurttaşlara “Borçlarınızı ödemeyin” çağrısı yapmasından hemen sonra “dar gelirliye destek paketi” açıkladı. Destek paketi kapsamında, 6 milyona yakın yurttaşın “devletin üstleneceği” söylenen yaklaşık 30 milyar lira değerindeki borcunun kamu bütçesinden ödeneceği belirtildi.

NTV’den Ahmet Ergen’in haberine göre, icra ve haciz sorunlarıyla boğuşan milyonlarca borçlu yurttaş için AKP iktidarının “hazırladığı” destek paketinin detayları belli oldu. Yaklaşık 6 milyon yurttaşa ait elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi temel ihtiyaçlara ilişkin sözleşmelerden kaynaklanan toplam 30 milyon liraya yakın borcu devletin üstleneceği ifade edildi.

KILIÇDAROĞLU’NUN ÇAĞRISINDAN HEMEN SONRA…
Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin faiz politikalarını eleştirdiği konuşmasında, yurttaşlara “Borçlarınızdan dolayı varlık şirketleri tarafından aranacaksınız, sakın ödemeyin” ifadelerini kullanmasından hemen sonra AKP’nin destek paketi açıklaması ise dikkat çekti.

İKİ AYAKLI ‘DESTEK’ PAKETİ
AKP’nin açıkladığı destek paketinin iki ayaklı olacağı ifade edildi. Buna göre, paketin ilk ayağında 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar olan borcu icradan düşülecek. Alacaklı şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterip vergiden düşecek. Bu yolla, “devletin üstleneceği” söylenen borç tutarı kamu bütçesinden karşılanmış olacak.
Paketin ikinci ayağı, takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçları ilgilendirecek. Yaklaşık bir milyon yurttaşın varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını da “devlet üstlenecek”.

BORÇLAR TEMEL İHTİYAÇLARDAN KAYNAKLI
NTV’de yayımlanan haberde, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin “destek paketine” ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. Nebati, destek paketi kapsamında “devletin üstleneceği” borçların “temel ihtiyaçlara tekabül ettiğini” ifade etti.
Buna göre, milyonlarca yurttaşın elektrik, su, doğalgaz ve telefon abonelikleri için ödeme yapamadığı ve söz konusu aboneliklerden kaynaklanan borcun 30 milyar liraya yakın olduğu görüldü.

Bakan Nebati’nin “Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz” dediği düzenleme, meclisten yasa çıkarılarak yürürlüğe girecek.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi