Akraba olmadığı halde birbirine tıpatıp benzeyen insanlarda ilginç bir bağlantı keşfedildi

Akraba olmadığı halde birbirine çok benzeyen insanların dış görünüşlerinden daha fazla ortak noktaya sahip olduğu keşfedildi.

Hakemli bilimsel dergi Cell Reports’ta yayımlanan yeni araştırma, son derecede benzer yüzlere sahip bu kişilerin birçok genetik varyantı paylaştıığını gösterdi.

Bulgular, bu kişilerin benzer genetik özelliklerini paylaştığını ama DNA metilasyonu (ilkel bir bağışıklık sistemi gibi çalışarak vücuttaki bakterileri koruyan biyolojik süreç) ve mikrobiyomlarında (insan vücudunda yaşayan mikroorganizmalar) farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada ilginç şekilde, benzer genetik yapıya sahip bu kişilerin, sigara kullanımı ve eğitim gibi hususlarda benzer alışkanlıklara sahip olduğu da görüldü.

Bu da ortak DNA’ların bu insanların yalnızca görünüşlerini değil, davranışlarını da birbirine benzettiği anlamına geliyor.

İspanya’daki Josep Carreras Lösemi Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, bu verileri elde etmek için Kanadalı fotoğrafçı François Brunelle’in projesine başvurdu.

Söz konusu projeye 1999’dan beri devam eden Brunelle, dünyanın dört bir yanından birbirine ikiz gibi benzeyen kişileri belgeliyor.

Araştırmacılar Brunelle’in yardımıyla birbirine benzeyen 32 çiftle temasa geçti ve bu kişilerden tükürük örneği aldı.

Ekip bu kişilerin birbirine gerçekten benzediğini onaylamak için yapay zeka algoritmalarına da başvurdu. Kullanılan üç algoritma, 32 kişiden 16’sının görünüşleri açısından tamamen eşleştiğini ortaya koydu.

Araştırmada büyük ölçüde bu 16 kişiye odaklanıldı. Bunlardan 9’u genetik açıdan o kadar uyumluydu ki “ultra” benzer diye kabul edildi.

Makalenin ortak yazarı Manel Esteller, “İnsan yüzünün yapısını etkilediği düşünülen moleküler özelliklere dair benzersiz bir bakış açısı elde ettik” diye konuştu:

Söz konusu özelliklerin, insanların hem fiziksel hem de davranışsal nitelikleriyle ilişkili olduğunu söylüyoruz.

Esteller, bu yaklaşımın suçluların yakalanmasına ve tıbbi gelişmelere katkıda bulunabileceğine inanıyor.

“Bulguların adli tıpta ve genetik tanıda etkileri olacak” diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“DNA sayesinde suçluların yüzünü yeniden oluşturabileceğiz ve hastaların yüzlerinin fotoğrafı hangi genoma sahip olduklarına dair ipuçları verecek.”

Kaynak: Independent Türkçe, Gizmodo, IFL Science

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi