Putin: Rusya, BM yetkililerinin Zaporijya Nükleer Santrali’nde inceleme yapmasına izin verecek

Santralin uğradığı saldırılar, "ikinci bir Çernobil" yaşanabileceği endişesi yaratmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler yetkililerinin Rusya işgali altındaki Ukrayna topraklarında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’ni ziyaret etmesine ve incelemelerine izin vereceklerini duyurdu.

Karar, dün Rus liderin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un nükleer santralin durumu hakkında yaptıkları telefon konuşmasından sonra geldi.

Görüşmeden sonra yayımlanan Kremlin açıklamasında, “Putin’in BM yetkililerinin bölgeye girebilmesi için gerekli yardımda bulunacağını söylediği” aktarıldı.

Kremlin açıklamasına göre hem Putin hem de Macron santrale Uluslararası Atom Enerjisi (UAEA) yetkililerinin gitmesinin ve durumun sahada incelenmesinin önemini vurguladı.

UAEA Genel Sekreteri Rafael Grossi, Putin’in kararından memnun olduklarını ifade etti ve santrale gidecek delegasyona kendisinin liderlik etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Ukrayna Devler Başkanı Volodomir Zelenski de olası bir ziyaretin memnuniyet verici olduğunu ifade ederken hala detaylar üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Zelenski, “Eğer Rusya radyasyon ile şantaja devam ederse bu Avrupa ülkeleri için tarihin en trajik yazlarından biri olarak tarihe geçebilir” dedi.

Zaporijya Nükleer Santrali, Mart ayının başından bu yana Rusya işgali altında bulunuyor ancak santralde Rus askeri denetiminde Ukraynalı mühendisler çalışmaya devam ediyor.

Santraldeki Ukraynalı çalışanlar, nükleer santralin “son haftalarda devamlı olarak askeri saldırılar tarafından hedef alındığını” ve bir nükleer felaketin meydana gelebileceğini söylemişti.

Ukrayna ve Rusya, saldırılardan birbirlerini sorumlu tutuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, perşembe günü Ukrayna’nın Lviv kentinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile bir araya geldikten sonra, “Zaporijya’ya verilecek herhangi bir hasar intihardır” demişti. Erdoğan da “Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi