Sendikalardan Meclis Genel Kurulu gününde güçlü eylem uyarısı

BES, DEV-İŞ ve Mağusa Genel İş Sendikası, belediyeler reformunu sağlayacağı iddia edilen yasa tasarının Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceği günde eylemlerin başlayacağını açıkladılar.

HABER MERKEZİ

Belediyelerde örgütlü sendikalar, BES, DEV-İŞ ve Mağusa Genel İş Sendikası yaptıkları ortak açıklamada, reformun bu şekilde geçememesi için eylemlerin devam edeceğini dile getirdiler.

BES Başkanı Mustafa Yalınkaya, ortak toplantı sonrası yaptığı açıklamada, bugün sabah saatlerinde basına verdiği bilginin sadece toplu iş sözleşmesi ile ilgili maddeyle alakalı olduğunu söyledi. Yalınkaya, ilgili maddenin komitede onaylanmasının belediye çalışanlarının lehine olduğunu belirtirken reformun bu şekilde Meclis Genel Kurulu’nda onaylanmasının ise yerel yönetimlerde için kaosa yol açacağını vurguladı. Mücadelenin henüz bitmediğini, sürdürülebilir belediyeler için yasada yapılmak istenen değişikliklere karşı direneceklerinin altını çizen Mustafa Yalınkaya, “Akşam komite toplantısında da defalarca söyledik. Bu şekilde yapılan birleştirmeler belediyelerde çıkmaza yol açar. Talebimiz 51/95 Belediyeler Yasası’nın düzenlenmesidir” ifadelerini kullandı.

DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam ise yaptığı açıklamada, sendika temsilcilerinin komite toplantısına alınmadığına değindi. Aşam, “Bu kadar yıllık sendikal yaşamımda ilk kez böyle bir şey ile karşılaştım. Komitenin toplantı yaptığı salonun kapısında korumalar vardı. Komite başkanının talimatı ile toplantıya alınmayacağımızı bize korumalar söyledi” dedi.

Sendikaların hükümetin bu tavrına karşılık grev kararı alması üzerine, karar tasarısının akşam apar topar oylanacağının öğrenildiğini söyleyen Koral Aşam, alınan grev kararının iptal edilerek akşam yapılan araçlı eylemi gerçekleştirdiklerini anımsattı. DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akşam başlayan araçlı eylem sonrası sendikalar dikkate alınmaya başlandı. Teknik heyetlerle bir araya gelerek önerilerimizi ve çekincelerimizi ilettik. Daha sonra Ünal Üstel ile görüştük. Kendisine reforma karşı olmadığımızı tekrar söyledik. Ancak reform anlayışımızın farklı olduğunu, bizim reformdan anladığımızın belediyelerin gelir gider dengesini ve sürdürülebilirliğini sağlayabilecek olacak 51/95 Belediyeler Yasası değişikliği olduğunu belirttik.

Komite toplantısı sonrası yapılan açıklamalarda belirtilen uygulamalardan son derece endişeliyiz. Bu anlamda da ortaya çıkan bu ucubeliğin tamamına karşı olduğumuzun altını çizmek isterim. En erken 5 iş günü içerisinde Genel Kurula sevk edilecek olan bu tasarının geçmemesi için sendikal haklarımızı kullanarak eylemelere devam edeceğiz. Genel Kurul’un yapılacağı gün, halkla birlikte yapacağımız eylemlerde sesimizi daha yükselteceğiz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi