Roboskili ailelerden ‘helalleşme’ açıklaması: Adalet getirilmeden barışı kabul etmiyoruz

Roboskili aileler, Kılıçdaroğlu'nun ziyaretini değerlendirdi.

Roboskili aileler, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini değerlendirdi. Ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirten aileler, adalet sağlanmadan ve failler yargılanmadan helalleşmeyi kabul etmediklerini vurgudı.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombalaması sonucu 19’u çocuk 34 kişi hayatını kaybetti. Roboskili ailelerin geride kalan 11 yılda adalet mücadelesi sona ermezken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Helalleşme Buluşmaları” kapsamında aileleri ziyaret etti.

Katliamda yakınlarını kaybeden ailelerin taleplerini dinleyen Kılıçdaroğlu, adalet getireceğinin sözünü verdi. Aileler ise köye gelen her yetkilinin 11 yıldır kendilerine söz verdiklerini ancak yerine getirilmediğini belirtti.

“ADALET GETİRİLMEDEN BARIŞI KABUL ETMİYORUZ”
Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini aileler değerlendirirken, katliamda ağabeyi Vedat Encü’yü kaybeden Barış Encü, “F16’larla tonlarca bomba yağdırdılar ağabeyim ve kuzenlerimin üstüne. 34 insan öldükten sonra buraya nice insanlar geldi. Gelen her defasında farklı sözler verdi. Avrupa’dan da insanlar geldi. Ancak şu ana kadar Roboski’ye adalet gelmiş değil ve sağlanmış değil. Buraya gelip söz verenlerin sözleri olduğu yerde kaldı. Burada bize söz verdiler ama buradan çıktıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ettiler. Kılıçdaroğlu’nun buraya gelmesi çok önemli ve anlamlı ancak bize icraat lazım. Sadece söz vermeyi biz kabul etmiyoruz. İleriki zamanda iktidara gelme durumunda Roboskî’ye adalet getirilmeden herhangi bir barışı kabul etmiyoruz” dedi.

Roboski faillerinin mahkemede yargılandıktan sonra barış ve kardeşliği kabul edeceklerini belirten Encü, “Helalleşmeyi ancak bu şekilde kabul edebiliriz. Başka şekilde helalleşmeyi şahsım ve ailem adına kabul etmemiz imkansız. Biz artık olayın neticelenmesini istiyoruz. Bugün verilen sözler diğerleri gibi havada kalmasın” ifadelerini kullandı.

“FAİLLERLE YÜZLEŞELİM, BELKİ O ZAMAN SÖYLEYECEK BİR ŞEYLER BULURUZ”
Katliamda oğlu Erkan Encü’yü kaybeden Felek Encü de Roboski’ye adalet gelmeden ve çocuklarını katledenler yargılanmadan kimseyle helalleşmeyeceklerini ifade etti. Encü, “Katliamın üzerinden 11 yıl geçti. Halen ‘FETÖ yaptı’ diyorlar. Mademki FETÖ yapmış o zaman deyin ki; bu 34 can için bunları aldık ve yargılayacağız. Roboskili aileler de gelip bu faillerle yüzleşsin. Belki o zaman söyleyecek bir şeyler buluruz” diye konuştu.

“KILIÇDAROĞLU, ‘İKTİDARA GELİRSEM FAİLLERİ YARGILAYACAĞIZ’ DEDİ”
Katliamda hayatını kaybeden Mehmet Ali Tosun’un babası Zeki Tosun da Kılıçdaroğlu ile yaptığı sohbeti, “Eğer buraya adalet gelmezse ve siz de şu andaki hükümet gibi çocuklarımızın katillerini ve olayları örtbas etmeye, gizlemeye çalışırsanız ve dünyanın gündemine getirmezseniz ve bu katiller yargılanmazsa aramızda helalleşme olmaz. Biz Kılıçdaroğlu’na, ‘Eğer gerçek anlamda Roboski’ye adalet getirirseniz, maddi ve manevi hakkımızı gündeme getirirseniz, o zaman sizinle helalleşeceğiz’ dedik. Kılıçdaroğlu’nun buraya gelmesi de bize moral verdi ve çok memnun kaldık. İktidara gelirlerse bu sözleri yerine getireceklerini söylediler. Onlara inancımız var. Kılıçdardaroğlu bize, ‘İktidara gelirsem bu olayı açığa çıkartacağım ve failleri yargılayacağız’ dedi. Bize verdiği söz buydu” diyerek anlattı.

“ADALET DIŞINDA DEVLETİN HİÇBİR ŞEYİNİ İSTEMİYORUZ”
Mehmet Ali Tosun’un annesi Fadile Tosun ise “Çocuklarımızın faillerini cezalandırmadan devlete hakkımızı helal etmeyeceğiz. Çünkü çocuklarımıza hakaret ettiler. 34 çocuk da günahsızdı. Kılıçdaroğlu elini vicdanına koysun; 11 yıldır biz adalet istiyoruz ama Roboski’ye adalet gelmedi. Bunun aksine bizleri mahkemeye veriyorlar. Bize para cezası kesiyorlar. Bize, ‘Siz çocuklarınızın davasının peşinde koştunuz’ deniliyor. Artık hiçbir anne ağlamasın. Biz faillerinin yargılanmasını ve Roboski’ye adalet gelmesini istiyoruz. Bunun dışında devletin hiçbir şeyini istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İleri Haber, MA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi