Yangın alarmı!

Yükselen sıcaklık nedeniyle yangın riski arttı. 31 Ekim’e kadar doğada ateş yakmak yasaklandı. Yollara sigara atmama çağrısı yapıldı. En ufak bir duman gören yurttaşların ALO 177, ALO 199 ihbar hatlarını araması istendi.

Meteoroloji Dairesinden alınan bilgilere göre bölgemiz önümüzdeki günlerde alçak basınç sistemi ile sıcak hava kütlesi etkisi altında kalacak. Sıcaklığın önümüzdeki 10 gün boyunca 41-45 `C üzerine çıkması, nemin yüzde 20’ye düşmesi bekleniyor.

Komşu ülkeler devam eden sıcaklar dolayısıyla Kırmızı Alarm durumuna geçti. Orman Dairesi Müdürlüğü ise yangın tedbirleri ile ilgili bilgilendirme yaparak 16 Temmuz’da yayımlanan bildiriyi tekrar hatırlattı.

Bildiride uyulması gereken şu kurallar yer aldı:

“Ormanlarımızın korunması amacıyla Fasıl 60 Orman Yasası altında yayınlanmış “Orman Koruma Faydalanma Tüzüğü” Madde 18 (1)’ in Müdürlüğümüze verdiği yetkiye dayanarak orman içerisine giren yolları kullanan kişilerin yangın riskine karşı daha dikkatli olmalarını öneririz.

1- Yasa gereği 1 Mayıs 31 Ekim tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun ateş yakılamaz. Vatandaşlarımızın bu tarihler arasında ateş yakmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri elzemdir.

Ateşli Piknik Alanları da DAHİL olmak üzere Ateş Yakma yasağı ikinci bir bildiriye kadar devam edecektir.

Özellikle anayolların ormanlık ve ağaçlık alanlardaki güzergâhlarında araçları ile seyir halinde olan vatandaşlarımızın araçlarından yangına neden olabilecek herhangi bir eylemde bulunmaması ( özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan atılmaması ) gerekmektedir.

2- Halkımızın göreceği en küçük dumanı zaman geçirmeden ücretsiz Orman Yangın İhbarı telefon numarasından “Alo 177” Orman Dairesine veya yangın ihbarı “Alo 199″ İtfaiye ‘ye bildirmeleri erken müdahale açısından çok önemlidir.

3- Yangın vukuunda da halkın yangın söndürme çalışmalarına çağrısız katılması; her türlü imkânlarını seferber etmesi yasa gereği ve vatandaşlık görevidir.

4- Ormana yakın yerlerde tarımsal faaliyet yapan kişilerin yangın riskine karşı gerekli tedbirleri alması zorunludur.

5- Belediyelerin ve halkın kullandıkları çöplük alanlarındaki çöplerin Güngör çöplüğüne taşınması yasa gereğidir. Özellikle yaz aylarında yakılarak imha edilen çöpler ormanlarımız için en önemli tehdit unsurudur.
Ormanlarımızın yangın tehlikesinden korunması amacıyla alınan bu tedbirler doğrultusunda vatandaşlarımızın yangına sebebiyet verecek faaliyetlerden kaçınmalarını ve yapılacak denetimlerde Orman Dairesi Memurlarının ikazlarına uymaları yeni acılar yaşamamamız için gerekli görülmektedir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi