Turgay Avcı: YÖDAK, Allah’a emanet!

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı, Hasret Balcıoğlu'nun soruşturmasının tamamlanarak Polis Genel Müdürlüğü'ne sunulduğunu söyledi

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ‘Sabah Postası’ isimli programa konuk olarak, soruları yanıtladı.

“BALCIOĞLU DOSYASINI CUMHURBAŞKANLIĞI VE PGM’YE SUNDUK”

Kıbrıs Postası’nın haberine göre, YÖDAK Üyesi, Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu’nun 20-25 yıl önce aldığı diplomasının sahte olduğuna yönelik ortaya iddialar atıldığını söyleyen Avcı, Balcıoğlu’nun DAÜ’de doktora yaptığı, farklı bir üniversitede ise sırasıyla unvanlar aldığını belirterek, Balcıoğlu’nun kendisinin göreve gelmeden önce YÖDAK üyeliğine alındığını kaydetti.

Hasret Balcıoğlu’nun araştırılması için 7 Temmuz tarihinde araştırma komitesi kurulduğunu hatırlatan Avcı, araştırmanın tamamlandığını, Ersin Tatar ve Polis Genel Müdürlüğü’ne araştırma dosyasını sunduklarını belirtti.

“YÜKSEKÖĞRENİM YASASI’NDAKİ EKSİKLİKLER ORTAYA ÇIKTI”

Balcıoğlu olayı sonrası Yükseköğretim Yasası’nda eksikliklerin olduğunun ortaya çıktığını, YÖDAK üyeliği için sadece Prof. belgesi istendiğini, önceki diplomaları istemediğini anlatan Avcı, bunun da yasadan kaynaklandığını ifade etti.

“YÖDAK’TA ÜYELERE VERECEĞİMİZ BİLGİSAYAR YOK”

YÖDAK’ın her zaman sorunlu bir yer olduğunu söyleyen Avcı, “YÖDAK’ta üyelere vereceğimiz bilgisayar yok, veri tabanı ve dijital tabanı da yok” dedi.

Sistemsizliğin sistem olduğunu ve bu durumdan faydalanan kişiler olduğunu dile getiren Avcı, “YÖDAK, Allah’a emanet” tespitinde bulundu.

Kuruldaki eleman eksiğinden söz eden Avcı, “16 yıllık geçici personel tek başına üniversite bölümlerine bakıyor.” dedi. Avcı, YÖDAK’ta 5 kişinin çalıştığını, hukukçunun da olmadığını söyledi.

“BAŞSAVCILIK BİZE GÖRÜŞ VERMİYOR”

Başsavcılığa görüş için yazı yazdıklarını; ancak kendilerinin kamu olmadığı için Başsavcılık’tan görüş alamadıklarını anlatan Avcı, kamu tüzel olduklarını ifade etti.

Yaşanan sorunlardan söz etmeye devam eden Avcı, YÖDAK bütçesi diye ayrı bir bütçe olmadığını, bütçenin Maliye Bakanlığı’na bağlı olduğunu, yasa geçirmede ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olduklarını belirtti.

“YÖDAK; HUKUKÇUSUZ, ALTYAPISIZ, DİJİTALSİZ, BİLGİ İŞLEMSİZ…”

Avcı, “Bu ülenin 21 aktif üniversite, 90-100 bin öğrencisini, 5 bin akademisyenini, bin 500 programını denetleyecek YÖDAK, hukukçuzusz, altyapısız, dijitalsiz ve bilgi işlemsiz…” dedi. Avcı, YÖDAK’ın yasa ve tüzüklere göre hareket etmesinden hoşnut olmayan kurumlar olduğunu da söyledi.

“NİSAN AYINDAKİ TÜRKİYE ZİYARETİMİN BİLETLERİ HALA ÖDENMEDİ”

Avcı, “Nisan ayında Türkiye’ye ziyarette bulundum. Gidip geldiğim biletler halen ödenmedi. Bugün, pasoportu getirdim. Ankara giriş mühürlerini göstermişim ancak Ercan’dan çıkış belgemi gösterdim. Bugün o belgeleri Maliye Bakanlığı’na gönderdim bilet ödensin diye…” ifadelerini de sözlerine ekledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi