Avrupa İlaç Ajansı uyardı: Novavax’ın Covid-19 aşısı iki tür kalp rahatsızlığına yol açabilir

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Novavax firmasının Covid-19 aşısı olan Nuvaxovid'in, iki türde kalp iltihabı olasılığına dair bir uyarı taşıması gerektiğini duyurdu.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, bildirilen az sayıda vakaya dayanarak; kalp rahatsızlıkları olan ‘miyokardit’ ve ‘perikardit’in Nuvaxovid aşısının ürün bilgilerinde yeni yan etkiler olarak listelenmesi gerektiği belirtildi.

Novavax firması ise Nuvaxovid’in klinik denemeleri sırasında kalp iltihabı hakkında herhangi bir endişenin dile getirilmediğini ve daha fazla veri toplanacağını ve miyokarditin en yaygın nedeninin viral enfeksiyonlar olduğunu kaydetti.

ABD’li aşı geliştiricisi Novavax, “Ürün bilgilerimizin gelen verilere ilişkin ortak yorumumuzla tutarlı olduğundan emin olmak için ilgili düzenleyicilerle birlikte çalışacağız” dedi.

Haziran ayında, ABD Gıda ve İlaç İdaresi de (FDA) Novavax aşısından kaynaklanan bir kalp iltihabı riskine dikkat çekmişti.

DİĞER AŞILARIN YAN ETKİLERDEN MUZDARİP OLANLAR İYİLEŞTİ
Miyokardit ve perikardit, daha önce Moderna ve Pfizer ve BioNTech ittifakı tarafından yapılan mRNA aşılarında çoğunlukla genç erkeklerde görülen nadir yan etkiler olarak tanımlanıyordu. Bu yan etkilerin görüldüğü kişiler daha sonra tamamen iyileşti.

EMA, Novavax’tan bu yan etkilerin riskleri hakkında ek veri sağlamasını istediğini söyledi.

Geçen ay, AB ajansı, aşının potansiyel yan etkileri olarak ciddi alerjik reaksiyonları belirlemişti.

250 BİN DOZ UYGULANDI
Novavax, Pfizer ve Moderna’nın aşılarını almamayı tercih eden kişilerin bu aşıyı tercih edeceğini umuyordu. Zira aşı, hepatit B ve grip gibi hastalıklarla mücadelede onlarca yıldır kullanılan teknolojilere dayanıyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre, aralık ayında piyasaya sürülmesinden bu yana Avrupa’da yalnızca 250 bin doz Nuvaxovid uygulandı.

Kaynak: Euronews

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi