“Anastasiadis Guterres’in elindeki gizli mektubu görmezden geldi”

AKEL’in Kıbrıs Sorunu Bürosu Başkanı ve Kıbrıs sorunu müzakere grubu üyesi Tumazos Çelepis dün Politis radyosuna verdiği demeçte ifşaatlarda bulundu.

AKEL’in Kıbrıs Sorunu Bürosu Başkanı ve Kıbrıs sorunu müzakere grubu üyesi Tumazos Çelepis dün Politis radyosuna verdiği demeçte ifşaatlarda bulundu. Tumazos Çelepis’e göre; müzakereler çıkmaza girmeden biraz önce BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Anastasiadis’e “elinde Türkiye’den, garantiler ve müdahale haklarının iptalini ve bir gözetim mekanizması oluşturulması koşuluyla askerlerini adadan çekmeyi kabul ettiği gizli bir mektup olduğunu” söyledi ama Anastasiadis bunu görmezlikten geldi.

Çelepis şunları kaydetti:
“Nikos Hristodulidis “ülkeye ihanet hareketi” olacağı iddiasıyla Kıbrıs Rum tarafının öneri sunmasına kesinlikle karşı çıkıyordu. Hristodulidis’in tepkisi sonucunda tarafımızın öneri sunması bir hafta gecikti, sunduğumuzda ise, net görüşler ortaya koymak yerine “koca roman” sunduk.

Müzakerelerin başarısızlığa uğramasında Kıbrıs Rum tarafının her türlü sorumluluğu Cumhurbaşkanı olarak Nikos Anastasiadis’e aittir. Ama Cumhurbaşkanının danışmanlarının rolü yanlış yolda olduğunu düşündükleri takdirde onu bundan vazgeçirmek için çalışmaktır. Cumhurbaşkanının başdanışmanı rolünde olan Hristodulidis ise Anastasiadis’le “çözüme ulaşamayız” konusunda hemfikirdi.

Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı Nikos Kodzias ‘konferansa oturmak için önce Türk askerlerinin adadan geri çekilmesi lazım’ diyordu. Hani nerdeyse Kıbrıs sorununun çözülmesinden sonra konferansa gidebiliriz diyordu. Bu görüşler realist değildi.”

Kaynak: Politis

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi