Kuzey Makedonya’nın AB üyelik müzakerelerinin önü açıldı
Kuzey Makedonya Parlamentosu, Fransa'nın arabuluculuğunda Bulgaristan ile olan sorunları çözen protokolü onaylayarak Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine başlanmasının yolunu açtı.
Kuzey Makdenoya’da günlerdir tartışmalara ve protestolara neden olan Bulgaristan’ın AB vetosunun kalkması için varılan anlaşma parlamentoda onaylandı.
Muhalif milletvekillerinin katılmadığı 120 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamada 68 vekil anlaşma lehine oy kullandı.
Anlaşmaya göre, Kuzey Makedonya anayasası Bulgar azınlığı tanıyacak şekilde değiştirilecek. Anlaşma Bulgaristan’ı Makedon dilini tanımaya da mecbur etmiyor.
Anlaşamaya karşılık olarak Bulgar yönetiminin Kuzey Makedonya’nın AB üyelik müzakerelerine başlamasını engellemek için uyguladığı veto kararı son bulacak.
Muhaliflerin Makedonya dili ve kimliğini tehlikeye atacağı gerekçesiyle karşı çıktığı anlaşma, yoğun protestolara neden olmuştu.
Bulgar meclisinin de geçen ay vetoyu kaldırma kararı alması bu ülkede de protestolara yol açmıştı.
Kuzey Makedonya’nın 17 yıl önce başvurduğu AB üyeliği önce Yunanistan daha sonra da Bulgaristan tarafından veto edilmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki sorunların AB müzakeresi çerçevesinde çözülmesini içeren öneri sunmuştu.
Fransa’nın önerisi, tüm AB üye ülkelerince onaylanmasının ardından Avrupa önerisine dönüşmüştü. Bu öneri, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’nın AB üyeliğine ilişkin 2 yıldır süren vetosunun kaldırılmasını öngörüyordu.
ABD, KUZEY MAKEDONYA PARLAMENTOSUNUN AB KARARINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI
ABD, Kuzey Makedonya Parlamentosunun, ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusundaki kararını memnuniyetle karşıladı.
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “ABD, Kuzey Makedonya Parlamentosunun AB üyelik yolunda sonraki adımları atma kararını memnuniyetle karşıladı.” denildi.
Bu kararın, Kuzey Makedonya, batı Balkanlar ve Avrupa için kritik bir zamanda geldiğine dikkati çekilen açıklamada, “Kuzey Makedonya’nın kültürel kimliğinin ve Makedon dilinin kabul edileceği ve saygı duyulacağı bu uzlaşmada verilecek zorlu ödünlerin farkındayız.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya dahil tüm batı Balkanları kapsayan AB’nin daha güçlü ve müreffeh olacağına vurgu yapıldı.