Moskova, ‘çalıntı tahıl’ taşımakla suçlanan Rus gemisini Türkiye’nin alıkoyduğu iddiasını yalanladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna tarafından gündeme getirilen Rus bandıralı olduğu ve "çalıntı tahıl" taşıdığı belirtilen bir yük gemisinin Türkiye’nin Karasu limanında tutulduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexei Zaitsev, “Zhibek Zholy” adlı yük gemisiyle ilgili standart prosedürün sürdüğünü söyledi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar pazartesi günü Türk gümrük yetkililerinin Ukrayna’nın “çalıntı” olduğunu belirttiği tahıl yüklü Rus bandıralı gemiye el koyduğunu açıklamıştı.

Bodnar, şu anda Rus işgali altında bulunan Ukrayna’nın Berdyansk limanından çalıntı tahılın Rus yük gemisine yüklendiğini ve bunun üzerine Türk yetkililere ihbarda bulunduklarını bildirmişti.

LAVROV YÜK GEMISİ İÇİN NE DEMİŞTİ?
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dün yaptığı bir açıklamada Kiev ile Moskova arasında “çalıntı tahıl” tartışmasının yaşandığı Rus bandıralı yük gemisi Zhibek Zholy’nin durumunu değerlendireceklerini söylemişti.

Gazetecilere açıklama yapan Lavrov “Gemi Rus gibi görünüyor ve Rus bayrağı taşıyor. Sanırım Kazakistan’a ait ve ilk teslimat planı Türkiye ile Estonya arasında imzalanan bir sözleşemeye ait” diye konuşmuştu.

Ukrayna, Berdiansk limanından hareket eden geminin yasa dışı yollarda elde edilen 7 bin ton tahıl taşıdığını ileri sürüyor ve Rusya’yı tahıl çalmakla suçluyor.

Kaynak: Euronews

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi