Üstel: Kesintinin sebebi Sideral Denizcilik, hesabı sorulacak

Atanmış Başbakan Ünal Üstel, elektrik kesintilerinin bugün de devam edeceğini belirttiği açıklamasında, sorumlulara karşı yasal işlem başlatılacağını söyledi.

HABER MERKEZİ 

Atanmış Başbakan Ünal Üstel elektrik kesintileri ile ilgili yaptığı açıklamada, kesintilerin “baş müsebbibinin” yakıt alımı ihalesini üstlenen Sideral Denizcilik adlı firma olduğunu söyledi. Üstel, söz konusu firmanın üstlendiği taahhütleri yerine getiremediğini belirttiği açıklamasında, “Kıb-Tek maddi-manevi zarara uğramış ve bunun da yansımaları son birkaç gündür yaşanan elektrik kesintileri olarak tezahür etmiştir. Hiçbir şekilde kabul edilebilir olmayan, haklı bir mazerete dahi dayanmayan bu sorumsuzluk örneğiyle ilgili Kıb-Tek, Sideral adlı şirkete karşı gerekli yasal işlemleri sonuna kadar ısrarcı bir şekilde sürdürecek, uğranılan zararların tümü söz konusu firmadan tazmin edilme yoluna gidilecektir” ifadelerini kullandı.

Bugün daha kısa periyodlu elektrik kesintilerin yaşanacağını kaydeden Üstel, akşam saatlerinden itibaren enerji dağıtımının rutine döneceğini de dile getirdi.

 

Ünal Üstel’in açıklaması şöyle:

“Kıymetli Kıbrıs Türk Halkı, kıymetli vatandaşlarım,

Yaşanan elektrik kesintileri tüm ülkede ciddi sorunlar ve haklı tepkilere neden olmuştur. Bu çağda böylesi bir sorun nedeniyle halkın, işletmelerin, kurumların elektriksiz kalmasının izahı doğru bir şekilde yapılmak durumundadır. Bu izahın enine boyuna yapılması gerekmektedir çünkü hem hükümetimizin şeffaflık anlayışı hem de haklı tepkilere karşı dürüst bir açıklama zarureti bunu gerektirmektedir.

Kıymetli vatandaşlarım,

Yaşanan elektrik kesintilerinin baş müsebbibi yakıt alımı ihalesini üstlenen Sideral Denizcilik adlı firmadır. Söz konusu firma, üstlendiği taahhütleri yerine getiremediği ve kurumun zaman kaybına zemin verdiği için Kıb-Tek maddi-manevi zarara uğramış ve bunun da yansımaları son birkaç gündür yaşanan elektrik kesintileri olarak tezahür etmiştir. Hiçbir şekilde kabul edilebilir olmayan, haklı bir mazerete dahi dayanmayan bu sorumsuzluk örneğiyle ilgili Kıb-Tek, Sideral adlı şirkete karşı gerekli yasal işlemleri sonuna kadar ısrarcı bir şekilde sürdürecek, uğranılan zararların tümü söz konusu firmadan tazmin edilme yoluna gidilecektir. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ve hükümetimiz bu konuda kararlıdır.

Vatandaşlarımızı büyük zorluklara sokan elektrik kesintilerinin sebebini açıklamak ise elbette sorunu çözmeye yetmeyecektir. Bu sorun karşısında şahsım başkanlığındaki hükümetimiz ivedi kararlar üretip girişimler yapmış, Bakanlar kurulu olarak uluslararası ihaleye çıkma kararı üretilmiştir. Bu ihale süreci tamamlanana, kazanan firma belli olup ilk teslimatını yapana kadar da elektrik üretimi için gerekli olan ara alımları da düzenlemiş bulunmaktayız. İhaleyi kazanacak firma ilk teslimatını yapana kadar sağlanan ara alımlar ile ülkenin elektrik ihtiyacı kesintisiz sağlanacaktır.

Kıymetli vatandaşlarımız,

Halkımızın şu hususta emin olmasını istiyorum ki, dün yaşanan yoğun elektrik kesintilerinin ardından bugün daha kısa periyodlu elektrik kesintileri yaşayarak bugün akşam itibariyle de rutin enerji dağıtımı devam edecek, hayat normale dönecektir.

Kıbrıs Türk halkını temin ederim ki bir şirketin başarısızlığı ve sorumsuzluğu nedeniyle halkımızın elektriksiz kalmasının hesabı hukuki platformda tüm kararlılıkla sorulacak, bu konu gündemimizin en üst sıralarında yer alacak ve takibi bizatihi şahsım tarafından yapılacaktır.

Yaşanan sorun nedeniyle tüm halkımızın tepkilerini sahiplendiğimizi ve elektrik kesintilerinin sorumluları hakkında gerekenin yapılacağını bir kez daha duyurmak ister, tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bir daha böylesi bir sorun yaşanmamasını temenni ederim.”

 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi