Libya’da protestolar sürüyor: Hükümet binaları ateşe verildi

Libya'da siyasi ve ekonomik kriz eylemleri tekrar alevlendirdi. Siyasi olarak ikiye bölünen ülkede, tarafların seçim için anlaşamamasının ardından halk sokağa çıktı.

Libya’da süregelen siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle halk protestolara devam ediyor. Cuma günü binlerce kişi, Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi önünde toplanarak, binayı bastı. Ardından eylemciler Temsilciler Meclisi binasını ateşe verdi. Ayrıca başkent Trablus’taki protestocular da seçim çağrısında bulunarak eylem yaptı.

Protestocular tarafından yapılan açıklamada, bugünden itibaren eylemleri hız kazanacağı belirtilerek halka eylemlere destek çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, Libya’daki siyasi aktörlerin bir araya gelerek ülkedeki kriz ortamının çözülmesi yönünde itidal çağrısı yapıldı.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ile Trablus merkezli Libya Devlet Konseyi arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde 28-30 Haziran arasında Birleşmiş Milletler arabuluculuğundaki görüşmelerde bir sonuca ulaşılamadı. Libya’da düzenlenmesi planlanan seçimler için, tarafların bir türlü ortak paydada buluşamamasının ardından ülkenin birçok kentinde protestolar başladı.

TOBRUK’TA TEMSİLCİLER MECLİSİ ATEŞE VERİLDİ
Libya’da halk hayat pahalılığı, elektrik kesintileri ve ekonomik kriz sorunlarınla boğuşurken, Libya’da tarafların anlaşarak seçime gitmemesi üzerine sokaklara çıktı. Binlerce gösterici, Cuma gecesi Tobruk’ta Temsilciler Meclisi’nin önünde toplandı.

Reuters’in haberine göre, göstericilerin toplanmasının ardından binayı koruyan güvenlik güçleri bölgeyi terk etti. Göstericiler binanın bir bölümünü ateşe verdi. Ayrıca aynı gece Trablus, Bingazi, El-Baydha ve Misrata ve diğer bölgelerde eylemler düzenlendi.

Protestocular hükümet yetkililerini, ihanet ve kamu parasını çalmakla suçladı.

TRABLUS’TA SON YILLARIN EN BÜYÜK GÖSTERİSİ
Libya’nın ikiye bölünen siyasi kanadının diğer tarafı olan Trablus’ta ise Cuma günü itibariyle, son yıllardaki en büyük gösteriler düzenlendi.

Associated Press’in haberine göre, Trablus’un Şehitler Meydanı’nda binlerce kişi kronikleşen elektrik kesintileri, silahlı gruplar ile politikacıların kararları ve seçim çağrısı ile bir araya geldi. Trablus protestocular elektrik kesintilerinin sona ermesini talep ederek “Bıktık artık, bıktık artık! Millet hükümetleri devirmek istiyor! Biz elektrik istiyoruz!” diye slogan attılar.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi