Hindistan tek kullanımlık plastik ürünleri yasakladı

PepsiCo ve Coca Cola'nın lobi çalışmalarına rağmen bu karar alındı.

Hindistan çevre kirliliğiyle mücadele etmek için tek kullanımlık plastik ürünleri yasakladı.

Hükümetten cuma günü yapılan açıklamada şekerlerde, dondurmalarda ve balonlarda kullanılan çubukların, paketlemede kullanılan filmlerin, pipetlerin ve sigara paketlerinin üretiminin, satışının ya da ithalatının yasaklandığı duyuruldu.

Yılda 14 milyon ton plastik kullanılan ülkede plastik atıkların geridönüşümü veya imhası için oturmuş bir sistemin olmaması ciddi çevre kirliliğine yol açıyor.

Avustralya merkezli hayır kurumu Minderoo Foundation’ın geçen yılki raporuna göre Hindistan dünyada en fazla tek kullanımlık plastik atık üreten üçüncü ülke konumunda. İlk sırada Çin yer alırken, onu ABD takip ediyor.

ABD’li ünlü içecek şirketleri PepsiCo ve Coca Cola pipetlerin yasak kapsamına alınmaması için lobicilik faaliyeti yürütse de başarılı olamadı.

Öte yandan plastik poşetlere yasak getirilmedi fakat hükümet, üreticilerden geridönüştürülebilir hale getirilmesi için poşetleri daha kalın yapmasını talep etti.

Plastik Kirliliğine Karşı Kampanya Vakfı’ndan (Foundation for Campaign Against Plastic Pollution) Anoop Kumar Srivastava, “Plastik ucuz bir mal. Böyle kampanyaların gerçekleşmesi, aralıksız çalışmalarla yıllar alabiliyor. Vakit geçtikçe bunun muazzam getirileri olacak” dedi.

Srivastava, yasağın ardından tek kullanımlık plastik üreticilerinin fabrikalarını kapatabileceğini ama talebe karşılık vermek için yasadışı üretimin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Plastik üreticileriyse karara tepki gösterdi. Hindistan Plastik Üreticileri Birliği’nin başkanı Kishore Sampat, “Birçok birimin ürünlerini, makinalarını, işgücünü değiştirip yeni teknolojilere uyum sağlaması çok büyük bir iş ve bir yıl içinde gerçekleşemez” dedi.

Başbakan Narendra Modi, tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamayı planladıklarını geçen yıl açıklamıştı.

Yasağın uygulanması için hem eyalet hem de yerel düzlemde denetimler yapılacağı, kuralları ihlal edenlere para veya hapis cezası verilebileceği bildirildi.

Avrupa Birliği de tek kullanımlık plastik tabak, bardak, pipet ve kulak çubuğu gibi ürünleri geçen yıl temmuzda yasaklamıştı.

Kaynak: Independent Türkçe, CNN, Washington Post, Economic Times

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi