Almanya, Baltık Denizi’nde rüzgar enerjisine yoğunlaşacak
Almanya, 1 Temmuz 2022'den itibaren Baltık Denizi Devletleri Konseyi (CBSS) başkanlığını Norveç'ten devraldı. Almanya, dönem başkanlığı sırasında özellikle açık deniz rüzgar enerjisine yatırım yapmaya devam edeceklerini taahhüt etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, dönem başkanlığı vesilesiyle yayımlanan bir video konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı nedeniyle Baltık Denizi bölgesinde yaşanan jeopolitik değişimlere atıfta bulunarak, “Tüm demokratik Baltık Denizi ülkelerinin şimdi her zamankinden daha fazla bir arada durması gerektiğine inanıyorum” dedi.
Bakan Baerbock, Baltık bölgesinin stratejik açıdan önemli olduğunu belirterek, enerji tedariki açısından da muazzam bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.
ALMANYA’NIN DÖNEM BAŞKANLIĞINDAKI ÖNCELİKLERİ
Almanya, 1 yıl sürecek dönem başkanlığı sırasında açık deniz rüzgar enerjisi yatırımlarını artırmak, Baltık Denizi’ne atılan mühimmat artıklarına karşı mücadele etmek ve Baltık ülkelerini çevreleyen ülkelerden gençleri buluşturarak farkındalığı artırmayı hedefliyor.
2050 iklim hedeflerini yakalamak isteyen Almanya’nın ilk önceliği enerji güvenliği konusu olacak. Bu kapsamda CBSS ülkeleri enerji bakanlarıyla yakın işbirliği içinde olunacak ve açık deniz rüzgar enerjisine ilişkin daha somut bölgesel işbirliklerine yoğunlaşılacak.
Berlin’in ikinci önceliği ise Baltık Denizi’ne atılan ve halk sağlığı ve denizcilik faaliyetlerini olumsuz etkileyen mühimmat atıkları.
PASLANAN İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI CEPHANELERİ AVRUPA DENİZLERİNİ ZEHİRLİYOR
20. yüzyılda, sayısız patlayıcı cephane parçası kayboldu veya kasıtlı olarak Avrupa kıyı şeridi boyunca deniz tabanına atıldı.
1975’e kadar, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler rutin olarak eski veya kullanılamaz mühimmatları deniz tabanına attılar. Cephane boşaltma alanlarının yeri de genellikle yetersiz bir şekilde kayıt altına alındı.
Bu atıklar, paslandıklarında deniz suyunu kirleten zehirli kimyasallar açığa çıkarırlar. Bilim insanları bunun deniz yaşamı ve insan sağlığı için ne kadar tehlikeli olduğunu henüz açıklamadı.
Sadece Kuzey ve Baltık Denizi’ndeki Alman bölgelerinde 1.8 milyon metrik ton konvansiyonel ve kimyasal silah bulunduğu tahmin ediliyor.
Kaynak: Euronews