Steward: Müzakerelerin başlaması için ortak zemin arayışı sürüyor

Birleşmiş Milletler Barış Gücü Özel Temsilcisi Colin Stewart New York ziyareti öncesi Ersin Tatar ile görüştü.

HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNICYP)Özel Temsilcisi Colin Stewart, New York’a yapacağı bilgilendirme ziyareti öncesi Kıbrıslı liderle ayrı ayrı bir araya geldi.

Steward, bugün sabah Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ile güneydeki Başkanlık Sarayı’nda bir araya gelirken, öğleden sonra da Ersin Tatar ile kuzeydeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştü.

Anastasiadis ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Stewart, Maraş’taki “Türk tehditlerinin” BM Genel Sekreteri’nin raporuna dahil edileceğini ve tüm gelişmelerin, BM raporlarında detayı şekilde yer aldığını kaydederek, BM’nin tepkisinin Güvenlik Konseyi’ne bağlı olduğunu söyledi.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİN İLERLEMESİ İÇİN GÜVEN İNŞA ETMELİYİZ”
Stewart, Anastasiadis ile görüşmesinde Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin ilerlemesi için güven inşa etmenin gerekliliğini ele aldıklarını kaydederken, güven meselesinin yanlış yöne saptığını ve güven olmadan sürecin ilerlemesinin çok zor olduğunu dile getirdi.

Anastasiadis ile görüşmesinin, UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesi konusu için New York’a yapacağı ziyaret öncesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Stewart, görüşmenin oldukça iyi geçtiğini belirterek, Anastasiadis’e Rumların Kıbrıslı Türklere birkaç gün önce yaşanan yangın felaketinde verdiği destekten ötürü teşekkürlerini sunduğunu söyledi.

UNICYP Temsilcisi Colin Stewart, Ersin Tatar ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, öncelikle Kıbrıs Türk toplumuna yangından dolayı geçmiş olsun dileklerini ve BM’nin dayanışmasını iletti. İki liderle de ekonomik ve sosyal durumu konuştuğunu belirten Stewart, şu anda eksik olan en önemli noktanın güven olduğunu vurguladı.

Liderlerin görüşmesi için ortak bir zemin olmadığını BM Genel Sekreteri’nin de bildiğini söyleyen Stewart, bunu yaratmak için çalıştıklarını söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi