İngiltere’den Türkiye’ye üst düzey iki ziyaret

Ankara'ya dün giden İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın ardından İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da bugün Ankara'da olacak.

NATO Zirvesi’ne bir hafta kala artan diplomasi trafiği, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine henüz yeşil ışık yakmayan Ankara’yı da uğrak başkentlerden biri haline getirdi. Bu trafiğin son ziyaretçileri arasında iki İngiliz bakan bulunuyor. Dün Ankara’ya giden İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın ardından İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da bugün Ankara’da olacak. İki bakan Türkiye’deki muhataplarıyla ayrı ayrı görüşecek.

Konu başlıkları arasında iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliği ve Karadeniz üzerinden tahıl koridorunun oluşturulması bulunuyor.

Kabinenin iki önemli bakanının aynı gün Ankara’da yapacakları temaslar, Başbakan Boris Johnson’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 21 Haziran’da yaptığı telefon görüşmesinden hemen sonra gelmesi açısından dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan kısa açıklamada, Erdoğan ve Johnson’ın ikili ilişkiler, Rusya ve Ukrayna savaşı ile Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkartılması konularının ele alındığı kaydedildi.

Londra’dan yapılan açıklama da iki liderin gıda güvenliği konusunu ele aldıkları, Başbakan Johnson’ın Türkiye’nin sorunun aşılması için gösterdiği liderlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtildi.

Türk tarafının açıklamasından farklı olarak Londra, iki liderin ay sonunda Madrid’de yapılacak NATO Zirvesi’ni de ele aldıkları, Johnson’ın İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılımına destek verdiği ve soruna bir çözüm bulunması için tüm tarafların birlikte çalışmaya devam etmeleri konusunda Erdoğan ile mutabakat içinde olduğu vurgulandı.
Dışişleri ve savunma bakanlarının Ankara’da yapacakları görüşmelerde de Ukrayna’da devam eden savaş kapsamında bu iki konunun ön plana çıkması bekleniyor.
NATO ittifakı içinde Rusya’ya karşı en sert tavrı alan ülkelerden biri olan İngiltere açısından Madrid’de düzenlenecek zirve büyük önem taşıyor.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrasında ittifakın atacağı askeri ve siyasi adımların ele alınacağı zirvede yeni Stratejik Konsept belgesinin onaylanması öngörülüyor.
Ayrıca NATO ülkeleri, devam eden savaşta Ukrayna’nın savunmasına daha fazla destek verme konusundaki taahhütlerini de zirve sırasında ilan etmeyi planlıyor.

Kaynak: BBC Türkçe’deki aslından kısaltılmıştır

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi