Erhürman: Euro’ya geçiş artık gündeme gelmeli

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ‘Yok Oluşa, Ekonomik ve Demokratik Fukaralaşmaya Hayır’ başlığıyla bugün düzenlenen basın toplantısında vurguladı: Umudun ve Kıbrıs Türk halkının özsaygısının yok edilmesine izin vermeyeceğiz.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının ekonomik fukaralaşmanın önüne geçebilmek için Euro’ya geçişin artık gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı. Erhürman, milletvekillerinin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Konuşmasının girişinde Erhürman, ülkede yaşanan yangınlara işaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Erhürman, bugün Girne’den başlayarak sorunları ve çözüm önerilerini dile getirmek için yeniden halkla buluşacaklarını kaydederek, umudun öldürülemeyeceğini, Kıbrıs Türk halkının öz güvenini yitirmeyeceğini, çıkışın olduğunu vurgulamaya devam edeceklerini kaydetti. “Müdahaleler sonucunda hükümetler kuruldu, bozuldu” diyen Erhürman, hükümetin, “ülkeyi yönettiğini iddia ettiğini” söyledi. Ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durulmazsa, “kendi kendini yönetmenin de mümkün olamayacağını, fukaralaşmanın da önüne geçilemeyeceğini” ifade eden Erhürman, Türkiye ile imzalanan “İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması”nı değerlendirdi.

Erhürman, protokol imzalanmadan hükümete istişare içinde çalışılması konusunda çağrıda bulunduklarını belirterek, bu çağrılarının karşılık bulmadığını söyledi. İlk kez protokolde sermayenin önündeki kısıtlamanın kaldırılmasının yer aldığını kaydeden Erhürman, protokolde vatandaşlığa dair ibareler olduğunu da ifade ederek, “Yanlış olan her şeyi eleştirmeye, bunları dile getirmeye, yanlışlara karşı halkla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER…”
Güven Yaratıcı Önlemler konusunda değerlendirme yapan Erhürman, Mağusa Limanı, Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Mali Yardım Tüzüğü, Yeşil Hat Tüzüğü’nün kapsamının genişletilmesi gibi alanlarda çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Erhürman, Euro’ya geçişin de gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti. Halkın önünü açacak bu gibi önlemleri müzakere etmek istediklerini söyleyen Erhürman, Kıbrıs Türk halkının önünü açacak bu tarz önlemlerin önemine vurgu yaptı. “Yol oluşa doğru gidiyoruz” diyen Erhürman, bunun önüne geçmenin mümkün olduğunu belirtti. Erhürman, Meclis’in 10 gün sonra tatile gireceğini dile getirerek, tüm sorunlarla mücadele için bundan sonra “Meclis’in daha çok sokakta, sokağın daha çok Meclis’te olacağını” söyledi.

“BM VE AB İLE DAHA SIK BİR ARAYA GELMEMİZ GEREKİYOR”
Gelinen noktada Kıbrıs Türk halkı adına Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle daha fazla temas kurmaları gerektiğinin altını çizen Tufan Erhürman, Euro’ya geçme meselesi, daha fazla kapı açılması ve Güven Yaratıcı Önlemler konusunda somut adımlar atmayı planladıklarını ifade etti. Demokratik ve ekonomik fukaralaşmanın önüne geçmenin en büyük sorumlulukları olduğunu kaydeden Erhürman, gençlerin göç etmesinin önüne ancak bu şekilde geçilebileceğini belirtti. Bunu engellemenin yolunun da belli olduğunu kaydeden Erhürman, iki toplumlu, iki kesimli ve siyasi eşitliğe dayalı federasyon çözümünü işaret etti. Erhürman, Güven Yaratıcı Önlemlerin de Kıbrıs Türk halkını federal çözüme ulaştıracak bir kaldıraç olarak görülmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

“YOKOLUŞA SÜRÜKLENİYORUZ, BUNUN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN”
Erhürman, Kıbrıs Türk halkının yok oluşa doğru sürüklendiğini ancak bunun önüne geçmenin mümkün olduğunu, umudun her zaman var olduğunu söyledi. Erhürman, yönetenlerin ekonomik sorunlara çare bulmaya çalışmadığını, sadece pandeminin, Rusya Ukrayna savaşının değil, TL kullanımının, basiretsizlik ve beceriksizliklerin ülkeyi bu noktaya getirdiğini söyledi. Erhürman, “Yoksulluk kader değil. Beceriksizlikleri insanları bu noktaya getirdi” dedi.

“PROTOKOLDE TL’DE ORTAYA ÇIKAN ERİMEYE YÖNELİK PROTOKOLDE ÇÖZÜM VE ÖNERİ YOK”
Ekonomik fukaralaşmanın demokratik fukaralaşmayı, demokratik fukaralaşmanın ise ekonomik fukaralaşmayı getirdiğini söyleyen Erhürman, bu yoksullaşmanın engellenmesi için çaba ortaya koyduklarını, ama yönetenlerin bu konunun “gailesini dahi çekmediklerini” vurguladı. Erhürman, halkla buluşup sorunları dinleyip, çözüm önerileri götüreceklerini söyleyerek, “Umudun ve Kıbrıs Türk halkının özsaygısının yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında imzalanan mali ve ekonomik işbirliği protokolüne değinen Erhürman, dövizin arttığını, TL’nin değer kaybettiğini TL’de ortaya çıkan erimeyle yaşanan sıkıntılara yönelik protokolde çözüm ve öneri bulunmadığını kaydetti.

“SERMAYENİN EL DEĞİŞMESİ ANLAMI TAŞIYOR”
Protokolün, ‘Anayasal düzenin değişmesine yönelik olduğunu ifade eden Erhürman, Türkiye’den gelecek sermayenin, vatandaşlıkların ve mülkiyet edinmenin önündeki kısıtlamaların kaldırılmasını içerdiğini” belirtti. Erhürman, bu protokolde ilk kez Türkiye’den gelecek sermayenin önündeki kısıtlamaların kaldırılmasının yer aldığını belirterek, bunun ülkedeki sermayenin el değişmesi anlamını taşıdığını söyledi. Yapılanın yanlış olduğunu kaydeden Erhürman, bunun engellenmesi için mücadele ortaya koyacaklarını, bunun tarihsel sorumlulukları olduğunu belirtti.

“HALKIN SESİNİ KISMAYA ÇALIŞTILAR”
Hükümetin ilk icraatının ekonomik fukaralığın önüne geçmek olması gerekirken Meclis’e basın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik yasa tasarılarının götürüldüğünü dile getiren Erhürman, “İlk işleri bu oldu. Halkın sesini kısmak için ortam yaratmaya yönelik yasa tasarıları Meclis’e sevk edildi” dedi.
KIB-TEK’te yaşananlara ve elektrik zammına değinen Erhürman, fiyatların iki ayda bir yenilenmesi gibi hayat pahalılığı, asgari ücret ve devletin verdiği desteklerin de iki ayda bir değerlendirilmesi ve Euro’ya endekslenmesi gerektiğini belirtti. Hayat pahalılığının 5 ayda yüzde 43.10 olarak belirlendiğini, Haziran ayı için henüz açıklanmadığını dile getiren Erhürman, Haziran ayı için minimum rakamın yüzde 55 olacağını söyledi. Erhürman, asgari ücrette de 8 bin TL’den bahsedildiğini, bu kadar yüksek bir rakamı esnafın nasıl ödeyeceğini sorarak, “Kaynak yaratmak zorundasınız” dedi. Ek bütçede mahalli gelirin daha az gösterildiğini dile getiren Erhürman, 3 milyar 200 milyon TL’nin saklanarak belediyelerin batırılmaya çalışıldığını vurguladı.
“Belediyeler batırılmak isteniyor ki yasalar geçirilsin. Belediyelere gidecek devlet katkısı ek bütçe oyunlarıyla engellenmek isteniyor” diyen Erhürman, Maliye’deki kaynağı gösterdiklerini, o kaynağı korumaya almak gerektiğini söyledi.

“VERİ YÖNETİMİNİN DEVRİ”
E-devlet konusundaki yasa tasarısıyla mücadele ettiklerini söyleyen Erhürman, Türkiyeli bürokratlar düzeyinde imzalanan bir protokolle e-devlet veri analizi yönetiminin tamamen TÜRKSAT’a devredilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Erhürman, bu tasarıya karşı mücadelelerinin süreceğini kaydetti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi