Gardiyanlara keyfi silah kullanma ve şiddet uygulama yetkisi geliyor
“Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nda görüşülen maddeler arasında, gardiyanlara daha önce yer olmayan yetkiler verilmesi insan hakları savunucuları arasında rahatsızlığa yol açtı.
HABER MERKEZİ
Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi dünkü toplantısında, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Bugün yapılacak komite toplantısında ise tasarının madde madde görüşülmesine devam edilecek.
Daha önce yasada yer almayan “ateşli silah kullanma yetkisi” önerilen yeni maddelerle gardiyanlara bu yetkiyi veriyor. Cezaevi binasının dışında, dış güvenlik şubesinde görevli gardiyanlar ile iç güvenlik şubesindeki kulede görevli gardiyanlara verilecek yetki, maddelerle sınırlandırılsa da kamuoyunda rahatsızlığa yol açtı.
İlgili madde şöyle:
“Merkezi Cezaevine dıştan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı veya firar teşebbüsünde bulunan bir mahkum ve/veya tutuklunun durdurulabilmesi için firarinin fiilen veya tehlikeli bir şekilde karşı koyması durumunda gardiyanların mükerrer dur emrine uymaması ve teşebbüsten vazgeçmemesi halinde dış güvenlik şubesinde görevli gardiyanlar ile iç güvenlik şubesindeki kulede görevli gardiyanlar ateşli silah kullanmaya yetkilidir.
İlk atış hedeften uzağa yapılmalıdır. İkinci atış ise öldürmek maksadı olmaksızın ayağa yapılır.”
Önerilen yasa tasarında daha önce olmayan bir diğer yetki ise, “güvenliği, disiplini, asayişi ve düzenin devamını sağlamak amacıyla cezaevine ait jop, biber gazı, kelepçe ve benzeri aletler ile orantılı güç kullanma yetkisine sahiptir” maddesi ile Cezaevi Müdürü, Cezaevi Müdür Muavini, Cezaevi Amirleri ve Cezaevi Hizmetleri Sınıfındaki kamu görevlilerine verilen “orantılı güç kullanma” yetkisi.
Bu maddeye göre, isyan, firar, cezaevine içten veya dıştan gelecek saldırı, görevliye, ziyaretçiye, hükümlüye veya tutukluya veya herhangi bir cezaevi personeline yapılacak her türlü saldırı veya cezaevi düzenini bozucu her türlü eylem hallerinde gardiyanlar belirtilen aletlerle güç uygulayabilecek.
İnsan hakları savunucularını harekete geçiren bu maddelerin, “İçten ve dıştan gelecek saldırı, cezaevi düzenini bozucu her türlü eylem” gibi keyfi tabirlerle, yasada tefsir kısmı olmadan, uygulamaya konması sonucunda işkence ve kötü muameleye zemin yaratabileceği yorumları yapıldı.