Kuzey Kore tarihinde ilk kez bir kadın dışişleri bakanı oldu

Choe Son-hui, ABD'yle nükleer görüşmeleri yürüten kilit isimlerden...

Kuzey Kore’de ilk kez bir kadın, dışişleri bakanı olarak göreve geldi. Devlete bağlı Kore Merkez Haber Ajansı’nın (KCNA) paylaştığı bilgilere göre Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, deneyimli diplomat Choe Son-hui’yi yeni dışişleri bakanı olarak atadı.

KCNA, atamanın Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi’nde 8-10 Haziran’da düzenlenen genel kurulda gerçekleştiğini aktardı.

Ri Son-gwon’un yerine göreve gelen ve akıcı İngilizce konuşan 57 yaşındaki diplomat, Kuzey Kore’nin komşuları ve ABD’yle yaptığı görüşmelerde sık sık yer alan isimlerden biri.

İlk kez 1997’de medyada adı geçen Son-hui, o dönem ABD, Kuzey Kore, Güney Kore ve Çin arasında nükleer silahlanmayla ilgili düzenlenen dörtlü zirvelere katılmıştı.

Yeni görevine gelmeden önce dışişleri bakanı yardımcısı olarak çalışan Son-hui, 2003-2007’de Kuzey Kore’nin nükleer silahlanması neticesinde oluşan güvenlik sorunlarının tartışıldığı, Pyongyang’ın yanı sıra Çin, Japonya, Güney Kore, Rusya ve ABD’nin katıldığı altılı görüşmelerde de yer almıştı.

Deneyimli diplomat, eski ABD Başkanı Donald Trump ve Jong-un arasındaki görüşmelerde de önemli rol oynamıştı.

Son-hui, 2018’deki Singapur Zirvesi’nde ve 2019’daki Hanoi Zirvesi’nde Kuzey Kore liderine eşlik etmiş, Trump’ın da katıldığı bu görüşmelerde Jong-un’la aynı masaya oturmuştu.

Öte yandan ABD ve Kuzey Kore arasındaki tansiyon, son dönemde Pyongyang’ın balistik füze denemeleriyle tırmanmaya devam ediyor.

Choe Son-hui, martta Joe Biden yönetimine Kuzey Kore’ye yönelik “saldırgan politikasından vazgeçmesini” söylemiş, Güney Kore’yle ortak askeri tatbikatların da durdurulmasını talep etmişti.

Biden’ın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ise salı günkü açıklamasında Pyongyang’ın her an nükleer deneme yapabileceği uyarısında bulunmuştu. Kuzey Kore en son nükleer denemesini 2017’de yapmıştı.

Aynı gün Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da Kuzey Kore’nin Yongbyon’daki nükleer reaktörünün ve radyokimya laboratuvarının faaliyet gösterdiğini bildirmişti.

Pyongyang yönetimi bu yıl 17 balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Bunlardan ikisinde kıtalararası balistik füze kullanıldığı öne sürülmüştü.

Kaynak: Independent Türkçe, AFP, CNN, NPR

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi