Çin şirketinin işlettiği bakır madenini işgal eden Peru yerlileri, tazminat istiyor

Protestocular, projeyle Peru'nun GSYİH'sina ortalama yüzde 1 katkıda bulunan MMG'ye, topluma verdiği sözleri tutmadığı suçlamasında bulunuyor. Peru hükümeti, faaliyetlerin devamı için anlaşma sağlamaya çalışıyor.

Bir madencilik şirketiyle maden arazisini işgal eden Perulu yerli grubu arasındaki gerginlik, madencilerin protestocuların karşısına çıkma tehdidiyle tırmanıyor.

Apurimac topluluğu üyeleri 47 gün önce Peru’nun güney yaylalarında bulunan Çinlilere ait Las Bambas madeninin kontrolünü ele geçirdi ve bakır madeninin çevresel ve toplumsal etkilerine karşılık tazminat talep etti.

Maddi sıkıntı çeken madenciler, şimdi protestocuların karşısına çıkma tehdidinde bulunuyor. Las Bambas doğrudan ve dolaylı olarak 8 binden fazla kişiyi istihdam ediyor.

Las Bambas İşçi Sendikası’nın sekreteri Erick Ramos yerel medyaya verdiği demeçte, “[Madencileri] Nasıl zapt edeceğimizi bilmiyoruz” dedi:

“Gidip [protestocularla] karşı karşıya gelmeyi istiyorlar. Üç bin işçi halihazırda sokaklarda. Bu sorunu daha ne kadar büyütmek istiyorsunuz?”

Apurimac’ı oluşturan altı topluluktan biri olan Chila’nın başkanı Edgar Lima, madeni işleten Çin şirketi MMG’nin kısa süre önce yaptığı teklifin hala tartışıldığını fakat madenin yönetimine pek güvenmediklerini söyledi.

Protestocular, projeyle Peru’nun GSYİH’sina ortalama yüzde 1 katkıda bulunan MMG’ye, topluma verdiği sözleri tutmadığı suçlamasında bulunuyor. Peru hükümeti, faaliyetlerin devamı için anlaşma sağlamaya çalışıyor.

Lima şunları söyledi:

“Birbirimizi anlamıyoruz. Madencilik şirketinin bu önerisini kabullenecek güvenimiz hiç yok, hele ki taahhütlerin ihlal edildiği bir geçmiş varken.”

Geçen hafta Ulusal Polis, Apurimac topluluğuna mensup üç kişiyi yaralamış, 11 kişiyi de gözaltına almıştı. Yerel basında çıkan haberlere göre iki kadın ve bir işçi yaralanmış ve yakınlarda bulunan Challhuahuacho kasabasındaki bir kliniğe götürülmüştü.

BİR MMG SÖZCÜSÜ ŞUNLARI SÖYLEDİ:
Peru Hükümeti’nin, Las Bambas arazisinin yasadışı bir şekilde istila edilmesi nedeniyle Peru ve Apurimac bölgesi için yaklaşık 317 milyon sterlinlik (yaklaşık 6,5 milyar TL) ihracat ve 174 milyon sterlini (yaklaşık 3,5 milyar TL) aşkın gelir kaybına neden olan ve 14 Nisan’dan bu yana süren 42 günlük durdurmayı sonra erdirip faaliyetlerin yeniden başlatılmasına yönelik diyalog kurma çabalarını MMG memnuniyetle karşılıyor.

Unutulmamalıdır ki, bu topluluklar arasında bir anlaşmaya varma konusunda görülen irade eksikliği, 9 bin kişilik istihdamı ve Cusco ve Apurímac’ta Las Bambas madenine malla hizmet sağlayan 1400’den fazla küçük ve orta ölçekli şirketi tehlikeye atıyor.

Kaynak: Independent Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi