AKSA-HÜKÜMET-RÜŞVET

Maliye Bakanı Sunat Atun, AKSA ile sözleşmenin uzatılacağını açıkladı, CTP milletvekili Salahi Şahiner sözleşmesinin uzatılması için rüşvet alındığı iddialarına yönelik soruşturma talep etti.

HABER MERKEZİ

ANKARA’NIN ATUN ISRARI
“Geçtiğimiz dönemde yaşanan hükümet krizlerinin nedeni AKSA sözleşmesinin uzatılmasını imzalayabilecek bir siyasi yapının gelmesi miydi?” diye soran CTP milletvekili Salahi Şahiner, UBP tarafından Kıb-Tek yönetim kuruluna atanan ve kısa süre önce görevden alınan Abdullah İşkey’in canlı yayında ortaya attığı iddiaları hatırlattı.

AKSA MÜDÜRÜNDEN AZAR
İşkey’e göre Bakan kendisini çağırdı ve kapasite artırımı ile birlikte 15 yıllığına sözleşmeyi uzatacağı konusunda AKSA’ya söz verdiğini söyledi. İşkey ayrıca AKSA müdürünün, Kıb-Tek yetkililerinin olduğu toplantıda, “Siz ne biçim adamsınız, ne istediyseniz vermedim mi? Hakkınızı almadınız mı? Siz kimsiniz de benim sözleşmemi yenilemiyorsunuz?” diye çıkıştığını iddia etti.

Şahiner’in açıklamasının tam metni şöyle:

● KIBTEK yüzünden kurulup bozulan hükümetlerin nedeni AKSA sözleşmesini uzatmak mıydı?

Geçtiğimiz dönemde yaşanan hükümet krizlerinin esas nedeni konumunda bulunan KIBTEK’de yaşanan gelişmeler deyim yerindeyse mide bulandırıyor ve KIBTEK yolunacak kaz olarak görülüyor. Oluşan hayat pahalılığı ile bu ülkede yaşayan herkes pahalılıktan kıvranırken elektrik faturalarının ucuzlatılması için yapılması gerekenler şark kurnazlığı ile bir kenara itiliyor. Toplumun ve iş insanının daha da fazla elektrik faturası ödemesi için belli başlı şirketlere fahiş kar elde edecekleri rant kapıları aralayacak planlarlar yapılıyor. Son olarak ise yapılan açıklamalarda AKSA sözleşmesinin uzatılacağı ile ilgili niyetlerinin olduğu itiraf ediliyor. Geçtiğimiz dönemde yaşanan hükümet krizlerinin nedeni AKSA sözleşmesinin uzatılmasını imzalayabilecek bir siyasi yapının gelmesi miydi?

● AKSA sözleşmesinin uzatılması için rüşvet alındığı iddiaları için derhal soruşturma açılmalıdır.

UBP tarafından KIBTEK yönetim kuruluna atanan ve kısa bir süre önce görevden alınan Sayın Abdullah İşkey’in katılmış olduğu bir Web Tv programında ortaya atmış olduğu iddialar tüyler ürperticidir. Özellikle dört ana başlıkta ortaya atılan iddiaların gerçek olup olmadığı hakkında soruşturma açılması elzemdir. Sayın Abdullah İşkey’in iddiaları şu şekilde:

1. Bakan kendisini çağırıyor ve AKSA’ya sözleşmeyi 15 yıllığına, kapasite artırımı ile birlikte uzatacağının sözünü verdiğini söylüyor.
2. AKSA müdürünün, KIBTEK Genel Müdürü Gürcan Erdoğan’ın, eski KIBTEK Yönetim Kurulu Başkanı Meftun Orkun’un ve iki KIBTEK Yönetim Kurulu üyesinin olduğu bir toplantıda AKSA müdürü’nün ayağa kalkıp kendilerine “Kardeşim siz ne biçim adamsınız?, Ne istediyseniz vermedim mi? Siz benden hakkınızı almadınız mı? Ben ödevimi yerine getirmedim mi? Siz kimsiniz de benim sözleşmemi yenilemiyorsunuz? Neyi bekliyorsunuz?“ diye çıkıştığını iddia ediyor.
3. Sayın Bakan’ın ilgili bakanlığa AKSA yetkililerinin talebi ile getirtildiğine işaret ediyor
4. Kaos yaratılacağı, elektrik kesintilerine gidileceği, elektriğin yetersiz gösterileceği ve AKSA sözleşmesini uzatmak için koz olarak kullanacağını ekliyor.
Bu korkunç iddialar gölgesinde AKSA sözleşmesinin uzatılması veya uzatılması için masaya oturulması kesinlikle seçenekler dâhilinde olmamalıdır. Pis kokuların mideleri bulandırdığı bu ortamda kamu vicdanı yaralanmıştır ve atacağınız hiçbir adım meşru olmayacaktır.

● Yatırım için kaynağımız yok söylemi doğru değildir! AKSA’ya ödenecek 2 yıllık kira bedeli ile AKSA’nın bütün santral kapasitesi kadar jeneratör yatırımı yapılabilir.

AKSA sözleşmesi için yıllık 30 milyon dolara yakın kira bedeli ödediğimiz bir dönemde, 60 milyon dolarlık yatırım için finansal bir model kurgulanamayacağı söylemi sadece sözleşmeyi uzatmak için bir kılıf uydurmaktan başka bir amaç taşımadığı kanaatindeyim. AKSA sözleşmesinin ortaya atılan iddialar doğrultusunda 15 yıllığına sözleşmenin uzatılması durumunda sadece iki yıl içerisinde ödenecek olan “kira bedeli” ile birlikte gerekli yatırım finansmanı sağlanabilir. AKSA’ya 15 yıl içerisinde kira bedeli olarak 500 milyon dolar ödeme yapılabilecek durumunuz var ama 60 milyon dolarlık yatırım için “durumumuz müsait değil” diyerek ilkokul çocuğunu bile kandıramazsınız. AKSA’ya gelince para var ama yatırım yapmak için kaynak yok mu?

● Hükümet elektrik fiyatlarını düşürmek isterse yatırım yapmalı ve AKSA ile yolları ayırmalıdır.

Bugün uygulanan fiyat tarifeleri ile birlikte 1000 KWS tüketim için ortalama 2700 TL gelen faturanın, yaklaşık olarak 400 TL’lık kısmı sadece AKSA’dan kaynaklanmakta, yani AKSA’nın olmadığı durumda 2700 TL fatura ödeyen bir işletme veya vatandaşın 2300 TL ödeme yapacağı anlamına gelmektedir. Yatırım yapılması durumunda yeni nesil santrallerin verimliliğinin daha yüksek olacağı, buhar türbinlerinin daha az çalıştırılacağı ve birim KWS için daha az yakıt harcayacağı gerçeği ile birlikte elektrik faturalarında ciddi bir indirime gidilebileceği gerçeği ortada iken AKSA sözleşmesini uzatmaya çalışmak halk düşmanlığı değil midir?

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }