Analiz: Türkiye’nin kur kabusu yeniden başlayabilir
Türk Lirasında yeniden yaşanan değer kayıpları ve borç göstergelerinin 2008 mali krizi seviyelerine yaklaşması yatırımcılar arasında Türkiye'de yeni bir krizin yaklaştığı korkularına yol açıyor.
Reuters’in yayınladığı son analize göre uzmanlar bir kriz kesinlikle yaşanacağını söylemenin mümkün olmadığını ama böyle bir ihtimalin oldukça yüksek olduğunu vurguluyor.
Yıl başından beri yüzde 20 değer kaybeden Türk lirasının yanı sıra küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın da etkisiyle yüzde 70’lere dayanan enflasyon geçen yıl aralık ayında alınan önlemleri ciddi bir teste tabi tutacak gibi görünüyor.
Aralık ayında yürürlüğe sokulan kur korumalı mevduat planı döviz kurlarındaki ateşi bir nebze dindirmiş ve kurların geri çekilmesini sağlamıştı. Fakat mevduatların yenileme dönemi yaklaşırken sistemin hala işe yarayıp yaramayacağı da merak konusu. Öte yandan merkez bankası döviz rezervlerinin swaplar çıkarıldığında eksi 55 milyar dolara düşmesi de bir diğer endişe kaynağı olmaya devam ediyor.
Batılı yatırım bankalarından Citi enerji ve gıda itahalatının cari açığı yüzde 5’lere itmesini beklerken turizm gelirlerinin 15-20 milyar dolarlık katkı sunabileceğini belirtiyor.
JP Morgan ekonomistleri ise faizlerin düşük tutulmasından sonra yatırımcıların kur korumalı mevduat hesaplarına ilgisini sürmesini sağlamanın hayati olduğunu düşünüyor. Bu nedenle Ankara’nın şirketlerin KKM hesaplarına daha fazla kaynak aktarmasına izin verilebileceğini hatta bazı vergi avantajları sağlanabileceğini belirtiyor.
Fakat bunun bir çözüm olamayacağını düşünenler de mevcut.
Kaynak: Euronews