İspanya’da kadınların rızası dışında gerçekleşen her türlü cinsel ilişki tecavüz sayılacak

İspanya'da Meclis'in alt kanadı kadınların rızası dışında gerçekleşen her türlü cinsel ilişkiyi tecavüz olarak nitelendiren yasa tasarısını onayladı.

“Yalnızca evet evettir” olarak bilinen hükümetin önerdiği mevzuat, cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarını tecavüz suçu olarak nitelendiriyor. Bu suçun işlendiğinin kanıtlanması için bundan böyle mağdurun şiddete maruz kaldığı veya direniş sergilediğini kanıtlaması gerekmeyecek.

Eşitlik Bakanı Irene Montero Kongre’de milletvekillerine verdiği demeçte, “(Sloganlar) ‘Sadece evet evettir’ ve ‘Sana inanıyorum kız kardeş’ sonunda bir yasaya dönüştü. Şu andan itibaren İspanya tüm kadınlar için daha özgür ve daha güvenli bir ülke” açıklamasında bulundu.

İki yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan ve 140’a karşı 201 oyla kabul edilen yasa tasarısı meclisin üst kanadına gönderildi. Burada da onaylandığı takdirde yasa yürürlüğe girecek.

İspanya’da 4 yıl önce kendilerini “Wolf Pack” olarak adlandıran beş erkek, Pamplona’da boğa koşusu festivali sırasında bir kadına toplu tecavüzde bulunmuştu.

Erkeklerin tecavüz yerine cinsel istismar suçundan daha hafif hapis cezalarına çarptırılması kamuoyunda büyük tepki yaratmış, yasa tasarısının hazırlanmasına ivme kazandırmıştı.

Mahkumiyet kararlarına verilen kitlesel protestolar, küresel #MeToo hareketinin ardından uluslararası dikkatleri İspanya’ya çekmiş, kararın temyizi için 2019’da başvurulan Yüksek Mahkeme beş erkeğin tecavüz ettiğine hükmederek haklarında daha uzun süreli hapis cezaları vermişti.

Kısa süre önce de henüz reşit olmamış iki gencin 18 yaşındaki bir kadına tecavüz etmesi ve 12 ile 13 yaşlarındaki iki kız çocuğuna da cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıkması toplumu bir kez daha şoke etti.

Yeni mevzuat, reşit olmayan saldırganların zorunlu seks ve eşitlik eğitimi almalarını zorunlu kılacak.

İspanya’da solcu azınlık hükümeti 17 Mayıs’ta da kürtaj haklarını güçlendiren ve ay hallerini şiddetli geçiren kadınların devlet tarafından karşılanan ücretli izinden faydalanmalarını sağlayan bir yasa tasarısını da meclise sunmuştu. Tasarının kabulü durumunda İspanya Avrupa’da bu yönde adım atan ilk ülke olacak.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi