Anastasiadis’ten Türkiye’ye yeni çağrı

Anastasiadis, Lahey Mahkemesi aracılığıyla, Deniz Hukuku temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti ile Münhasır Ekonomik Bölge sınırlandırılması için Ankara'ya yeni bir çağrıda bulundu.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile Türklerin Kıbrıs’ı işgali arasında paralellikler ortaya koydu. Anastasiadis, Fransız ağı France24 ve gazeteci Alexia Kefala ile yaptığı röportajda, Türkiye’nin Kıbrıs’taki niyetleri ve Kıbrıs’ı bir himayeye dönüştürme çabaları hakkında mesajlar gönderdi.

Aynı zamanda, Ankara’nın daha geniş Doğu Akdeniz bölgesindeki “istikrarsızlaştırıcı rolünün” altını çizdi.

Rum lider, Kıbrıs Hükümeti’nin önemli çabalar sarf ettiğini, önemli fasıllarda ilerleme kaydedildiğini, ancak Hükümet’in her zaman Türkiye tarafından uzlaşmaz bir tavırla karşılaştığını söyledi.

Tüm bu yıllar boyunca yasama, yargı ve yürütme organının oluşumu üzerinde anlaşmaya varıldığını, toprak, mülkiyet,yönetim ve en kötüsü, Kıbrıs’nin Türkiye’nin garantisi altında kalmaya devam etmesi sorunlarının çözülmeden kaldığını belirtti.

Anastasiadis, Lahey Mahkemesi aracılığıyla, Deniz Hukuku temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti ile Münhasır Ekonomik Bölge sınırlandırılması için Ankara’ya yeni bir çağrıda bulundu.

Türkiye’nin göçü araçsallaştırmasına da değindi. Kıbrıs’taki siyasi sığınmacıların yüzdesinin şu anda nüfusun yüzde 5’i olduğunu, diğer ön cephe ülkelerinde ise bu oranın yüzde 1’i geçmediğini kaydetti.

Kaynak: RİK

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi