“TÜRKEN Vakfı’na giden paraların hikayesini konuşmamız lazım”

Gazeteci Barış Terkoğlu bugünkü köşe yazısında "ABD'deki TÜRKEN Vakfı'na para aktarıldığı" iddialarına dikkat çekti.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ailesinin başında olduğu TÜRGEV ve Ensar vakıfları üzerinden ABD’deki TÜRKEN Vakfı’na para aktardığı ve bu ülkeye kaçacakları iddiasına dikkati çektiği bugünkü yazısında, “TÜRKEN Vakfı’na giden paraların hikâyesini konuşmamız lazım” dedi.

“Son iki sene bilinmese de 30 Haziran 2020 itibarıyla, TÜRKEN’in toplam varlığı 67 milyon dolar” diyen Terkoğlu, vakfın ABD’ye ödediği vergilere dikkati çekti. Terkoğlu, “Örneğin, 2016 yılında 120 bin 731 dolar, 2017 yılında da 158 bin dolar emlak vergisi ödenmiş görünüyor” diye yazdı.

“Daha ilginç harcamalar da var” diyen Terkoğlu şunları kaydetti:
“Mesela vakıf, Arnavutluk İslam Kültür Merkezi’ne yaklaşık yarım milyon dolarlık bağış yapmış. 2015’te, ABD’de, filarmoni orkestrası kurmak için 1 milyon 37 bin 577 dolar harcamış. 24 Eylül 2018 tarihinde, New York’ta Mandarin Otel’de düzenlenen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı “TÜRKEN Vakfı Geleneksel Gala Yemeği”ne 115 bin 469 dolar ödenmiş.

Türkiye’den TÜRKEN’e giden paralar da tartışma konusu. Torunlar Holding’in Başkentgaz’ı, Aralık 2017’de Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na ve oradan da TÜRKEN’e ulaşan 8 milyon dolarlık bağış yapmıştı. Bağışçı Başkentgaz, o yıl zarar göstererek hiç vergi ödememişti. CHP’nin, bunun gibi, vakfa akan para kaynaklarını tespit ettiği anlaşılıyor.

Kısacası TÜRKEN, öğrenci burslarıyla değil; Türkiye’den giden paralarla, satın aldığı binalarla, pahalı inşaatlarıyla, garip harcamalarıyla anılıyor.”

“MİLYONLARCA DOLAR VAKFIN ABD’DEKİ HESABINDA BİRİKİYOR”
“Erdoğan kaçacak mı?’ tartışmasının gürültüsüne kulaklarımızı kapatırsak, vakfın bir sermaye transferinin köprüsü olduğu açıkça görülüyor” diyen Terkoğlu, “Türkiye, bir doları bile ülkeye çağırırken, milyonlarca dolar, aile vakfının ABD’deki hesabında birikiyor, ABD’ye vergi olarak ödeniyor, ABD’de gayrimenkule dönüşüyor” görüşünü aktardı.

Yazının devamını okumak için tıklayın

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi