Tatar, Üst-El Hükümetini savundu: Faiz Bey tercihini yapmıştır bu yolu kendisi açmıştır

Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, hükümetin meşru olduğunu, UBP MYK’sının ve PM’sinin Ünal Üstel ismini oybirliği ile onayladığını, Faiz Sucuoğlu’nun da güven oyu verdiğini söyledi. 30 Mayıs'ta Çavuşoğlu ve Oktay'ın da aralarında olduğu ekibin adaya geleceğini duyurdu.

HABER MERKEZİ

Partinin hükümeti kurabilecek bir ismi belirleyememesi nedeniyle görevi Üstel’e vermek durumunda kaldığını da ifade eden Tatar, “Faiz Bey tercihini yapmıştır bu yolu kendisi açmıştır” dedi.

Halkın Partisi’nin Meclis’ten çekilme kararını doğru bulmadığını da belirten Tatar, Kudret Özersay ile Ayşegül Baybars ve Jale Refik Roger arasında büyük tartışma olduğunu söyledi.

Tatar, Türkiye ile ilişkilere de değindiği konuşmasında 30 Mayıs’ta Mevlüt Çavuşoğlu ve Fuat Oktay’ın da aralarında olacağı bir ekibin adaya gelme durumunun olduğunu söyledi.

Kıbrıs Postası’nda Gökhan Altıner’in konuğu olan Tatar’ın öne çıkan açıklamaları şöyle:

HP’DE KENDİ ARALARINDA BÜYÜK TARTIŞMA VAR
“Halkın Partisi (HP)’nin Meclis’ten çekilme kararını doğru bulmuyorum. Muhalefet olarak 3 vekil de olsa bu şekilde halka hizmet edebilirlerdi. Kudret Beyin istifasını Meclis kabul edecek mi etmeyecek mi diğer iki vekil bağımsız mı kalacak belli değil. Kendi aralarında büyük bir tartışma var. Kudret Bey ile diğer iki vekil arasında büyük bir uyumsuzluk var. HP bundan zarar görüyor.”

HÜKÜMET MEŞRUDUR
“Anayasa’ya göre benim yetkimdeydi ben de bunu kullandım. Erhürman bana şart koyduğu için ona görev vermedim. Erken seçimi uygun görmediğim için UBP’li hükümeti kurabilecek, güven oyu alabilecek başka bir milletvekiline verdim. Tercihim kendi aralarında belirlemeleriydi ama oylama yapmayıncalar yetkimi kullandım. UBP MYK kararını aldı Ünal Üstel’i oybirliği ile onayladı. Parti Meclisi de oybirliği ile onayladı. Başkalarının meşru değil tartışmasına girmesine anlam veremiyorum. Karmaşa yaratmaya çalışıyorlar. Müdahale filan bunlar doğru değildir. Faiz Bey tercihini yapmıştır bu yolu kendisi açmıştır. Ben de hukuk okudum, bir sürü kitap okudum, bu hükümetin nesi meşru değil. Faiz Sucuoğlu da hükümete güven oyu verdi. Meşruiyet tartışması olamaz.”

EYLEMDEKİ PANKARTLAR
“Bunlar provokasyon yapıyor. Hiçbir hukuk devletinde bu kadar istismara tahammül edilemez. Çirkin pankartlar, Kıbrıs meselesini bilmezlermiş gibi. Bazı partiler de var ama gizleniyorlar. Tepki gelince ‘biz yokuz, biz yapmadık’ diyorlar. Birbirlerini teşvik ediyorlar çirkinliklere vesile oluyorlar ama Kıbrıs Türk halkı bunları tasvip etmez. Bunlar kışkırtmadır, provokasyondur. Soruşturma açılacaksa açılacak. Kanun bu pankartı açamazsın derse elbette polis görevini yapacaktır.

Onların derdi KKTC’yi yıpratmak biz buna müsaade etmeyiz bizim en değerli kutsal varlığımız KKTC devlettir. Federal devlet dediklerinin içinde hiçbir zaman hak hukukla var olma şansınız yok. Anlaşmanın ekinde sıfır asker, sıfır garanti var. Ben de AB’ye inanan bir insanım. Bu yüzden AB çatısı altında iki devlet dedik. Gayet mümkündür, Rumlar bunu veto etmezse…

TC İLE İLİŞKİLER
“Türkiye Cumhuriyeti ile devamlı temastayım. 30 Mayıs’ta Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyareti gündemde Fuat Oktay da gelecek. Türkiye asla iki devletli politikadan vazgeçmez. Türkiye Crans Montada’dan sonra federal çözümün olmayacağını masaya başka alternatifler konulmasından bahsediyordu ben de masaya iki devletli çözümü koydum. Artık federasyon değil iki devlet görüşülmeli dedim, Türkiye bunu kabul etti. Bu resmi bir politika haline gelmiştir. Çünkü federasyonda Türkiye buradan gidecek bu kadar net.

DENKTAŞ BİLE TC’DEN TEREDDÜT EDERDİ
“Dünya bize izolasyon uyguluyor doğru ama burası benim memleketimdir. Güvenlik içinde yaşayabiliyorum. Buranın ekonomik durumu düzelecek, ben inanıyorum ki düzeliyor. Bir Kıbrıslı Türk sermayesi oluşmuştur. Ben hep Türkiye’ye inandım ve şuanda Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a sahip çıkmaları öngörülerimi doğruladı. Denktaş bile tereddüt ederdi Türkiye AB’ye girmek için Kıbrıs’ta taviz verebilir diye ama ben haklı çıktım. Ulusalcıların, milliyetçilerin zaferi olarak yorumluyorum bu gelişmeleri.

Bizim siyasetimiz TC ile her zaman iyi ilişkileri sürdürebilmektedir, en üstten en alta. Onların tecrübelerinden faydalanmaktır. Bunlar hep oluyor. Ünal Beyin başbakanlığı başlar başlamaz bazı temasların başladığını görüyorum bu da beni mutlu ediyor.”

GEÇİŞ KAPILARI KONUSU
“Mağusa Baf kapısı mümkün görünmüyor Haspolat’ta bir kapı açılabilir. Metehan’da trafik akmıyor, Ünal Bey açıklama yaptı, üzerimize düşeni yapacağız, biz zaten bunun talimatını hep verdik. Bizim için önemli olan trafiğin akmasıdır. Rum tarafı bilinçli olarak yavaşlatıyor ama önleyemiyor. Kimse zannetmesin Ersin Tatar cumhurbaşkanı olarak bu işi istemez. Ekonomik olarak önemsiyorum. Haspolat’ta ticari araçların da geçebileceği bir kapı için çalışmalar sürüyor.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi