Almanya Başbakanı Scholz: Ukrayna’dan önce Batı Balkan ülkelerini AB’de görmek istiyoruz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna’dan önce Batı Balkan ülkelerini Avrupa Birliği’nde (AB) görmek istediği mesajını verdi. Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek ve Kosova uzun zamandır AB’ye tam üye olmak için çalışıyor.

Scholtz, Federal Mecliste yaptığı konuşmada, AB’nin gelecek ay düzenleyeceği zirve öncesinde Batı Balkan ülkelerine bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.

Brüksel’deki zirvede Batı Balkan ülkelerinin AB’ye üyeliği konusunu gündeme getireceğini kaydeden Scholz, Batı Balkanlar’daki ülkelerin AB’ye entegrasyonunun her zamankinden daha fazla AB’nin stratejik çıkarları için önemli olduğunu vurguladı. Scholz, “Batı Balkanlar, AB’ye aittir.” ifadesini kullandı.

SCHOLZ, UKRAYNA’NIN ÜYELİĞİNİN HIZLANDIRILMASINA KARŞI ÇIKTI
Ukrayna’nın AB üyeliğinin hızlandırılmasına karşı çıkan Scholz, “AB’ye giden yolda kestirme yolların olmaması Batı Balkanlar’daki 6 ülkeye karşı da adil olmanın gereğidir. Bu ülkeler yıllardır yoğun reformlar yapıyorlar ve katılıma hazırlanıyorlar. Onlara verdiğimiz sözleri tutmamız sadece bizim güvenilirliğimizle ilgili bir mesele değildir. ” değerlendirmesinde bulundu.

Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek ve Kosova uzun zamandır AB’ye tam üye olmak için çalışıyor.

“UKRAYNA HEMEN AB ÜYESİ OLAMAZ”
Ukrayna’nın AB üyesi olmak için başvurduğunu anımsatan Scholz, AB Komisyonu’nun bu konuda değerlendirmesini muhtemelen haziran sonunda açıklayacağını ifade etti.

Scholz, “Ancak (Fransa Cumhurbaşkanı) Emmaneul Macron’un üyelik sürecinin birkaç ay ve birkaç yılın meselesi olmadığına işaret ederken haklı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden şimdi Ukrayna’yı hızlı ve pragmatik bir şekilde desteklemeye konsantre olmak istiyoruz.” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa işaret eden Scholz, bu savaşta Rusya’nın kazanmamasını ve Ukrayna’nın başarılı olmasını hedeflediklerini söyledi.

Scholz, Ukrayna’ya silah yardımı yapılmasını savunarak, “Vahşice saldırıya uğrayan bir ülkeye kendisini savunmak için yardım etmek gerilimi tırmandırmaz. Ancak bu saldırıyı püskürtmeye ve böylelikle mümkün olan en kısa zamanda şiddeti sona erdirmeye katkı sağlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Euronews

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi