Sol Hareket’ten Fuat Oktay’a: Türkiye Kıbrıslı Türklerin varlığını toplum liderliğine kayyum atayarak mı kabul ediyor?

Sol Hareket adına açıklama yapan Besim Baysal, "Sömürge İşleri Bakanı" dediği Fuat Oktay'a Kıbrıslı Türklerin varlığının Türkiye tarafından nasıl algılandığı ile ilgili dört soru yöneltti.

Sol Hareket adına Besim Baysal’ın yaptığı açıklamada, “Sömürge değil bağımsız ve birleşik bir Kıbrıs için mücadeleyi her geçen gün daha da yükselteceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

Besim Baysal, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı “Kıbrıs’ın kuzeyini sömürge haline getiren Türkiye’nin Sömürgeler Bakanı statüsündeki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay” olarak nitelendirdi. Baysal, Yunanistan’ın Kıbrıslı Türklerin varlığını kabul etmiyor “yokmuş gibi davranıyor” tespitini yapan Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

“1. Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıslı Türklerin varlığını seçimlerine istihbarat elemanları, TC bakan ve milletvekilleri, büyükelçisi ve hatta mafyası ile müdahale ederek mi kabul ediyor?
2. Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıslı Türklerin varlığını toplum liderliğine kayyum atayarak mı kabul ediyor?
3. Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıslı Türklerin varlığını yetkisiz yetkililerinin kabinesine ve başbakanlık mevkisine kayyum atayarak mı kabul ediyor?
4. Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıslı Türklerin varlığını kurumlarını ve işletmelerini kapatarak mezbeleye çevirerek mi kabul ediyor? “

Besim Baysal açıklamasının devamında se şu ifadelere yer verdi:

Bu soruların ışığında “Evi camdan olan komuşunun penceresine taş atmasın” diyerek, Sömürge Bakanı mevkindeki Sayın Fuat Oktay’a Türkiye’nin; Yunanistan ve Birleşik Krallık ile birlikte Kıbrıslı Türklerin de ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasal düzeninin garantörü olduğunu ve bu garantörlüğe dayanarak ordusunu ve asker sivil bürokratlarını adamızın kuzeyinde konuşlandırdığını hatırlatırız.

Bu ülkede yüzlerce hatta binlerce yıldır varolduğumuz gerçeğinden hareketle Sömürge değil bağımsız ve birleşik bir Kıbrıs için mücadeleyi her geçen gün daha da yükselteceğimizi sömürge kayyum rejimini reddedeceğimizi tüm kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi