İklim krizi: Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre 2021 yılında neredeyse tüm iklim krizi göstergelerinde rekor kırıldı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim krizinden kaynaklı aşırı hava olaylarının 2021'de dünya çapında su ve gıda krizlerine neden olduğunu ve milyonlarca kişinin yaşadığı yerden ayrılmasına yol açtığını açıkladı.

Her yıl iklim değişikliği değerlendirmesi yapan ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı olarak çalışan WMO, 2021 yılı raporunda sera gazı emisyonlarının, deniz seviyelerinin, okyanus ısısının ve okyanus asitlenmesinin rekor seviyeye ulaştığını tespit etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporun bulgularını “İnsanlığın karşı karşıya olduğu iklim krizi ile mücadelesindeki başarısızlıkların dizgisi” şeklinde yorumladı, fosil yakıt döneminin sona erdiğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarına bir an önce geçilmesi gerektiğini söyledi.

Guterres sözlerine şu şekilde devam etti:

“İyi haber ise soruna çözümün gözümüzün önünde olması. Rüzgardan ve güneşten enerji üretmenin yolları hazır ve çoğu zaman kömür gibi diğer kaynaklardan daha ucuz. Birlikte hareket edersek yenilenebilir enerjiye geçiş yolculuğu 21’inci yüzyılın barış projesi olabilir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi