Lübnan seçimleri: Gençler ekonomik krize karşı ‘intikam’ istiyor

Genç aktivistler, seçmenlere ülkede var olan krizlerden sorumlu olduğunu düşündüğü politikacılardan "intikam" alma çağrısında bulunuyor.

Lübnan’da 15 Mayıs seçimlerine çok az bir süre kaldı. Bu, siyasi değişim çağrısının güçlendiği 2019 protestoları ve 2020’deki Beyrut Limanı patlamasından beri yapılacak ilk genel seçimler olacak.

Özellikle genç aktivistler, seçmenlere ülkede var olan krizlerden sorumlu olduğunu düşündüğü politikacılardan “intikam” alma çağrısında bulunuyor.

Peki Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde öne çıkan konular neler?

“HERKES ÜÇ DÖRT İŞTE BİRDEN ÇALIŞIYOR”
Dünya Bankası’na göre Lübnan ekonomisi, 1850’lerden beri bir ülkenin yaşadığı en kötü ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya.

İlk defa oy kullanacak olan 23 yaşındaki Beyrutlu aktivist Nathalie Abou Harb, “Pek çok insan sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak için üç, dört ya da beş işte birden çalışıyor” diyor.

Asgari ücretin 800 bin Lübnan lirası olduğunu, buna karşın bir depo benzinin ise 500 bin Lübnan lirasına doldurulduğunu hatırlatan Nathalie, “Eğer yalnızca asgari ücret kazanıyorsanız, arabanızın benzinin iki kere tam olarak dolduramazsınız” şeklinmde konuşuyor.

Koronavirüs pandemisinden önce bile ülkenin ekonomisi bir çöküşe doğru gidiyordu.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Ekim 2019’daki açıklamasına göre nüfusun yaklaşık üçte biri yoksulluk sınırı altında yaşıyordu, işsizlik neredeyse yüzde 25’ti ve ülke düşük büyüme ile yükselen enflasyonla başa çıkmaya çalışıyordu.
Halk hükümetin günlük elektrik kesintileri, içme suyu kıtlığı, sınırlı sosyal sağlık hizmetleri, zayıf internet bağlantısı gibi en temel gereksinimleri sağlama konusunda bile eksik kalmasına karşı büyük bir öfke duyuyordu.

Kaynak: BBC

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi