Sri Lanka’da iktidar vekillerinin evleri ateşe verildi

İflas eden Sri Lanka’da yoksullukla savaşan halk, milletvekillerinin yaşadığı evleri ve arabaları ateşe verdi.

Sri Lanka’da koltukları aile bireyleri arasında paylaşan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve Başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalan Mahinda Rajapaksa’ya karşı öfke seli dinmedi. Göstericiler Rajapaksa ve vekillerin evlerini yakıp Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın da istifasını istedi.

Ada ülkesi Sri Lanka’daki (Seylan) ekonomik krizin derinleşmesinin yoksulların yükünü artırması, elektrik kesintilerin sıklaşmasıyla başlayan kitlesel protestolar sonrası 2009’da Tamillere karşı soykırım yapmakla bilinen Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs 2022’de istifa etmişti. Ancak ülke genelinde sokağa çıkma yasağına rağmen isyan fırtınası dinmedi.

Katliamcı Rajapaksa yönetiminin taraftarlarının saldırısına uğrayan, hükümet binaları yakınındaki kamp çadırları ateşe verilen göstericiler 10 Nisan gece boyu da eylemlerini sürdürdü. Sri Lankalılar, henüz resmi konutunu terk etmeyen Mahinda Rajapaksa ve milletvekillerine ait 50’ye yakın evi yaktı. Kolombo’daki (Colombo) Mahinda Rajapaksa’nın konutunun dışında hükümet destekçileri ve protestocular arasında şiddetli çatışmalar oldu. Polis eylemcileri dağıtmak için havaya ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

MİLLETVEKİLİ İNTİHAR ETTİ
Yeni Yaşam’da yer alan habere göre; ada genelinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı uzatıldı. BBC haberine göre çıkan olaylarda 7 kişi yaşamını yitirdi. 200 kadar kişi yaralandı. Sri Lanka polisi, hükümet partisinden bir milletvekilinin, arabasının etrafını çeviren insanlara ateş açarak iki kişiyi vurduğunu ve ardından kendisini öldürdüğünü bildirdi.

GOTABAYA RAJAPAKSA’NIN İSTİFASI İSTENDİ
Başbakanın istifasından tatmin olmayan protestocular kardeşi Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın da istifasını istedi.
Mahinda Rajapaksa, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın abisi. Aile Tamillere karşı soykırımla biliniyor.
Sağlık, eğitim ve ulaşım gibi önde gelen sektörlerinde faaliyet gösteren çok sayıda sendika “Protesto Haftası” başlatmıştı.

GOTABAYA RAJAPAKSA VE MAHİNDA RAJAPAKSA
Gotabaya Rajapaksa 18 Kasım 2019’da Devlet başkanı oldu. Gotabaya Rajapaksa’nin abisi Mahinda Rajapaksa ise 6 Nisan 2004’te başbakan olmuştu. 19 Kasım 2005’te de devlet başkan oldu. Mahinda Rajapaksa 2015 yılında rakibi Maithripala Sirisena karşısında kaybetti.
Mahinda Rajapaksa görevi sırasında 2008-2009’da Tamillere karşı soykırım yaptı. Mahinda Rajapaksa 26 Ekim 2018’de yeniden başbakan olarak atandı.
Farklı coğrafyadaki despot yönetimler, halklara karşı katliam ve soykırım uygulayan ülkeler bu soykırımı “Sri Lanka Modeli” olarak almaya çalıştı.
Sri Lanka çok etnisiteli bir ülke. 21 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka’da ekonomi 1948’den bu yana en kötü günleri yaşıyordu. Gıda, petrol, ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerinin tedarikinde yoksullar ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Elektrik kesintileri artıyordu. Kesintiler 13 saati bulabiliyordu.
31 Mart 2022’de Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın konutu yakınlarında protesto fitili ateşlendi. Polis göstericilere biber gazı ile saldırdı. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sri Lanka yönetimi klişeleşmiş despot yönetimlerin dilini kullanıp gösterileri “terör eylemi” olarak nitelendirdi. Devlet Başkanı Rajapaksa, 1 Nisan’da olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Ancak Nisan’da ve mayısta da gösteriler durdurulamadı. OHAL 5 Nisan’da gevşetildi. Protestolar durmayınca 6 Mayıs’ta yeniden OHAL ilan edildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }