Barbaros Şansal: Türkiye’nin Kıbrıs’taki manevraları halkın fakirleşmesine ve asimile olmasına yol açıyor

Barbaros Şansal, “Kuzey Kıbrıs’ın çoğunlukla Türkiye’nin sebep olduğu ambargolar nedeniyle sıkışmışlığı, fakirleşmesi ve yoksullaşmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun da tek yolu var birleşik Kıbrıs, yeniden.” dedi.

HABER MERKEZİ

Barbaros Şansal, YouTube üzerinden Şafak Salda ile yaptığı söyleşide “Türkiye’nin Kıbrıs’ta sürdürdüğü ideolojik ve politik manevralar halkın fakirleşmesine ve asimile olmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı.

Şansal, kuzeydeki hükümet krizine yönelik, halkın kendi kendini yönettiğini siyasi iradenin çok da etkili olamadığını kaydettiği söyleşide, “Aslında Ersin Tatar seçilmedi, Sibel Tatar Cumhurbaşkanı” dedi.

Kuzeyde yaşanan kötü ekonomiden de bahseden Şansal, “Kuzey Kıbrıs’ın çoğunlukla Türkiye’nin sebep olduğu ambargolar nedeniyle sıkışmışlığı, fakirleşmesi ve yoksullaşmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun da tek yolu var birleşik Kıbrıs, yeniden.” vurgusu yaptı.

TÜRKİYE’DEN NAKLEDİLEN SU VE ÇEVRE KATLİAMI
Adanın kuzeyindeki su sorunu ilgili soruya verdiği cevapta yaratılan çevre katliamını anlatan Şansal şunları kaydetti: “Türkiye’nin metreküpü 7 liradan Kıbrıs’a naklettiği ve boşa, denize akan bir su hattı var ve bu parayı Kuzey Kıbrıs kullanamadığı halde Türkiye’ye ödüyor. Alt yapıyı yapmadan suyu verildiğinde ne olacaktı? Proje Meserya ovasının sulu tarıma geçilmsi projesiydi. Şu an iki yıllık bir gecikme var. Baraja tulumba sistemi ile dolan bir sistem var, su gelmeye başladı mı durdurmak mümkün değil. Baraj dolduğunda su denize geri veriliyor. Yüzde 32 tuzlu Akdeniz suyuna siz Manavgat’ın kireç ve tuz oranı çok düşük suyunu akıtmaya başlattığınızda bio-çeşitlilik üzerinde çok büyük hasar yaratır. Deniz canlılarının çoğu yok olur. Bölgede ölü canlıların oluşturduğu zehirli sülfürik katmanlar oluşur. Çevre katliamı ile karşı karşıya kalırsınız.”

GÜNEYE ÖDENMEYEN 90 MİLYON DOLAR ELEKTRİK BORCU
Barbaros Şansal, kuzeydeki yaşanan elektrik kesintileri ve yüksek faturaların nedenini de şöyle aktardı: “Su sorunu yok elektrik sorunu var. Elektrik çok pahalı, sebebini Berat Albayrak’ın arkadaşı Sunat Atun’a sormalısınız. Bu fiyatları belirleyen Sunat Atun’du. Teknecik Santrali’nde Türkiye’nin verdiği hurda, mazotla çalışan jenanatörlerle elektrik sağlanıyor. Bir de Aksa’nın yap-işlet olarak aldığı, 2,5 liraya mal edip, Kıbrıs halkına 7 liraya sattığı bir mevzu var. Onun süresi dolduğu halde devlete iadesini sağlamıyor. Tabii ki güneyle entegre bir sistem var. Bazı kesintilerde oradan elektrik alınıyor. Ama 74 harekatından sonra yıllarca Türk tarafının elektriğini Rum verdiği için 90 milyon dolarlık büyük bir borç var güneye. Ödenmedi.”

Barbaros Şansal’ın söyleşinin tamamını şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi