Mariupol: Rusya, kuşatma altındaki Ukrayna kentini ele geçirdiğini açıkladı

Rusya, Mart başından beri kuşatma altında bulunan Ukrayna'nın liman kentlerinden Mariupol'ü, Azovstal Demir Çelik Fabrikası dışında tamamen ele geçirdiğini açıkladı. Böylece Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki tüm toprakları Rusya kontrolüne geçti.

Rus Interfax ajansının aktardığı habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bunun bir başarı olduğunu söyledi ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu tebrik etti.

Şoygu da kentte durumun sakinleştiğini, sivillerin geri dönebileceğini, geniş bir bölgeye yayılan fabrikada ise 2 bin civarında Ukrayna savaşçısının kaldığını belirtti.

Reuters haber ajansı, 11 kilometrekarelik bir kampüste yer alan fabrikanın yeraltında da bölümlerinin bulunduğunu aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Mariupol’deki sivil ve askerlerin takas edilmesi için Rusya’ya tüm seçenekleri sunduklarını ve yanıt beklediklerini söyledi. Zelenskiy, “Rusya Mariupol’ün büyük kısmını kontrol etse de bir kısmını hâlâ ele geçiremedi” dedi.

Zelenskiy kentten ayrılmak isteyen 120 bin sivilin de engellendiğini belirtti.
BBC’ye konuşan Ukrayna Savunma Bakanlığı Danışmanı Yuri Sak, “Rus liderliği çaresizlik içinde bir başarı hikayesi göstermeye çalışıyor. Ama söyledikleri doğru değil. Ukrayna askerleri hala orada ve ordumuz onların etrafındaki ablukayı bir şekilde kırmaya çalışıyor” dedi.

Kaynak: BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****