ABD’nin müttefikleri neden Rusya yaptırımlarına katılmıyor?

İngiliz The Economist dergisi, Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda dünya genelinde ortak bir tavrın olmadığına dikkat çekti.

Hindistan’ın, sert yaptırmlara karşı çıkan ülkelerden biri olduğuna işaret eden dergi, ABD’nin yıllardır müttefiki ya da uydu devlet olan bazı ülkelerin de Washington’ın yaptırım çağrılarını dikkate almadıklarına dikkat çekti.

The Economist, Rusya karşıtı yaptırımların birçok ülkeden destek görmemesinin başlıca nedenleri olarak gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış endişesi, ticari kaygılar, ideolojik nedenler ve stratejik hevesleri gösterdi.

Doğal gaz ihtiyacının yüzde 45’ini Rusya’dan karşılayan Türkiye’nin de yaptırmlara dahil olmadığı belirtilen haberde, Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin de Batı’nın yanında yer almadığı kaydedildi.

Brezilya ve Meksika’nın, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması lehine oy kullanmadıklarını hatırlatan dergi, 54 Afrika ülkesinden 25’inin de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunu kınamadığına dikkat çekti.

Diğer yandan, Rusya’nın Ukrayna operasyonunu kınamayan yaklaşık 40 ülkenin, ekonomik değil, jeopolitik önemi olduğunu vurgulayan The Times, “Dünya GSYH’sinin yalnızca dörtte birine, ihracatının yüzde 20’sine sahip olan bu ülkeler, Rusya ekonomisi için çok önemli değiller” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:turkrus.com

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****