Finlandiya: NATO’ya üyelik başvurumuz ‘kuvvetle muhtemel’

Finlandiya Avrupa İşleri ve Reform Bakanı Tytti Tuppurainen, Finlandiyalıların NATO'ya dönük kararlarını aldığını ve üyelik için "dev bir çoğunluk" olduğunu söyledi.

Finlandiya yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle NATO’ya üyelik başvurusu yapılmasının “kuvvetle muhtemel” olduğunu açıkladı.

Finlandiya Avrupa İşleri ve Reform Bakanı Tytti Tuppurainen tarafından yapılan açıklamada, adaylık başvurusunun gerçekleşme ihtimalinin “çok yüksek” olduğu, bununla birlikte kararın henüz alınmadığı belirtildi.

Rusya ile bin 300 kilometrelik bir sınırı bulunan İskandinav ülkesinde iki gün önce basına sızan bir belgede 30 üyeli NATO’ya katılmanın komşusunun saldırı ihtimaline karşı “ciddi ölçüde daha büyük” bir caydırıcılık sağlayacağı belirtilmişti.

Tuppurainen de yaptığı açıklamasında Finlandiyalıların NATO’ya dönük kararlarını aldığını ve üyelik için “dev bir çoğunluk” olduğunu söyledi.

Son kamuoyu yoklamalarına göre ülkede on yıllardır yüzde 25 seviyesinde bulunan NATO’ya üyelik taraftarları neredeyse üç kat artarak yüzde 70’e yükselmiş durumda.

Meclis’te de aynı tablonun görüldüğü ülkede 200 milletvekilinden yüzden fazlası üyeliğe ‘yeşil ışık’ yakarken sadece 12’si karşı olduğunu belirtti.

RUSYA’DAN UYARI
Rus diplomasisi Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya başvuru kararının bu ülkeler ve Avrupa güvenliği açısından olumsuz sonuçları olacağı konusunda uyarmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı yazılı açıklamada, Helsinki ve Stokholm’ün NATO’ya katılmasının, Kuzey Avrupa’daki barış ve istikrar açısından olumsuz sonuçlar yaratacağını belirtti.

Söz konusu ülkelerde geniş çaplı askeri tatbikatların yapıldığını belirten Zaharova, “NATO’nun hedefi, askeri potansiyeli ve coğrafi genişlemeyi yoğunlaştırmak, Rusya’yı tehdit etmek için başka bir cephe oluşturmaktır ancak Baltık bölgesindeki Finlandiyalı ve İsveçli komşularımızın, NATO’nun Rusya ile yeni yüzleşme cephesine dönüşmesine neden gerek duyduğu belirsiz. Kuzey Avrupa’da barış ve istikrar için olumsuz sonuçların olacağı aşikardır” dedi.

Dün de eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev yaptığı konuşmasında, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması durumunda Baltık Denizi’nde özellikle nükleer silahlar açısından Rusya’nın askeri olanaklarını artıracağını belirtmişti.

13 Nisan’da Stockholm’de İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya gelen Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ülkesinin NATO üyeliğine başvuru kararının haftalar içinde belli olacağını söylemişti.

Andersson da Avrupa’da yeni bir güvenlik durumunun söz konusu olduğunu ve kendilerinin de bunu değerlendirerek yakında NATO üyeliği konusunda bir karara varacaklarını belirtmişti.

Kaynaklar: Euronnews Türkçe, AFP, AA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }