Uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirenler ve ‘dijital göçebeler’ için İtalya’dan yeni vize

Teknolojinin gelişimi ve Covid-19 salgınının etkisiyle popüler hale gelen uzaktan çalışmayı kalıcı olarak tercih edenler artık şirketleri farklı bir ülkede olsa bile İtalya'da oturum vizesi alabilecekler.

28 Mart’ta parlamentodan geçen yeni kanun özellikle AB vatandaşı olmayan “dijital göçebeleri” ya da daha teknik ifadesiyle “Teknolojik araçlar sayesinde İtalya sınırlarında kurulu olmayan bir şirkette uzaktan çalışan ve yüksek kualifikasyonlu iş aktiviteler icra edenleri” ilgilendiriyor.

Il Sole 24 Ore gazetesinde yer alan habere göre yüksek kualifikasyon gerektiren işler tanımı bir hayli geniş. Üniversite profesörlerinden, sirk çalışanlarına, deniz adamlarına ve hemşirelere kadar geniş bir iş yelpaze bu grupta sayılıyor. Kanunda ayrıca İtalya’da diğer çalışma vizeleri için geçerli olan yıllık kota sınırlandırması da bulunmuyor.

Vize için minimum kazanç tutarı olması bekleniyor fakat bu miktarın ne kadar olacağı ise henüz açıklanmadı. Kanunun uygulanması için hükümetin yeni bir tasarı hazırlaması gerekiyor.

AB vatandaşı olmayanlar halihazırda vizeleri olmadan 90 güne kadar kalabiliyor.

İtalya’da uzaktan çalışanların şu anda faydalanabileceği vizeler hangileri?
Yeni kanunun yürürlüğe girmesi biraz zaman alacak fakat şu anda uzaktan çalışanların İtalya’da uzun süreli kalabilmelerini sağlayan vizeler bulunuyor. İşte bu vizelerden bazıları:

SERBEST ÇALIŞMA VİZESİ
Bu şu anda AB vatandaşı olmayıp uzun süreli İtalya’da kalmak isteyen serbest çalışanların en fazla başvurduğu vize. Fakat vizeyi almak başvurmak kadar kolay değil. Çünkü daha önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılı için sadece 500 serbest çalışma vizesi kotası bulunuyor.

Ayrıca prosedür olarak da zorlu bir süreç istiyor. İtalya dışında böyle bir sistem olmasa bile serbest çalışma gerçekleştirdiğiniz alandaki birlik ya da odaya kayıtlı olmak gibi.

Kabul alınması halinde serbest çalışma vizesi ilk olarak iki yıllığına veriliyor.

ŞİRKET İÇİN TRANSFER VİZESİ
Bir şirket çatısı altında çalışanların başvurabileceği alternatif de Şirketiçi Transfer Vizesi.

Buna başvurabilmek için büyük bir şirkette çalışmaya gerek yok. AB dışındaki bir ülkede faaliyet gösteren küçük bir şirket bile İtalya’da şube açarak buraya eleman gönderebiliyor.

Vize beş yıllığına veriliyor ve herhangi bir kotayla sınırlandırılmış değil.

Ama şirketin varlığını finansal olarak ispat etmeniz lazım ve bunun için açılan şubeye en az 20 bin euro sermaye koymak ve vergi ödemek gerekiyor.

AB MAVİ KART
Avrupa Birliği tarafından yürürlüğe sokulan bu vize İtalyan şirketlerde çalışanlar için geçerli. Yine herhangi bir kota bulunmuyor ama belli prosedürler burada da geçerli.

Mavi Kart, AB vatandaşı olmayan kalifiye çalışanlara verilebiliyor ve bunun için çalışanın yıllık gelirinin en az 24 bin 789 euro olması ve en az 3 yıllık üniversite bitirmiş olması gerekiyor.

Bunun haricinde elamanı alacak olan İtalyan şirketin de yabancı işçi çalıştırabileceğini ispatlamak için en az 50 bin eurosunun olması gerekiyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi