Sovyetler Birliği döneminden aktivistler: “Rusya en karanlık dönemine girdi, artık totaliter bir rejim var”
"Gençler kendilerini çaresiz ve tehlikede hissettikleri için ülkeden gidiyor"
Rusya’nın ünlü insan hakları kuruluşu Memorial’ın yönetim kurulu üyesi Oleg Orlov, aktivizme başladığı 1980’lerden bu yana “daha karanlık bir dönem görmediğini” söyledi.
68 yaşındaki Orlov, 1979-1989 arasında Sovyet-Afgan savaşına karşı aktivizm faaliyetleriyle uğraştığı yılları hatırladığını söyleyerek “Şu anda yaşananlar, Rusya’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde o dönem olup bitenlerle karşılaştırılamaz” dedi.
Sovyetler Birliği’nde işlenen insan hakkı ihlallerini araştırma amacıyla 1991’de kurulan ve ülkenin en eski insan hakları kuruluşu olan Memorial, geçen yıl “yabancı ajan yasası” kapsamında kapatılmıştı.
2004-2006’da devlete bağlı Rusya Sivil Toplum ve İnsan Hakları Başkanlık Konseyi’nde çalışan Orlov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimine karşı muhalif tavrıyla da tanınıyor.
Aktivist, 6 Mart’ta Ukrayna’nın istilasına karşı düzenlenen protestoda güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimine karşı muhalif tavrıyla da tanınan Orlov, 6 Mart’ta Ukrayna’nın istilasına karşı düzenlenen protestoda güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.
Orlov, Ukrayna savaşıyla birlikte Rusya’da farklı bir döneme girildiğini belirterek “Daha önce böyle bir şey olduğunu hatırlamıyorum. Yaşananlar, toplumsal ve siyasi yapıyı da hayli değiştiriyor” dedi.
Sığınmacı ve göçmenlere destek sağlamak için 1990’da Yurttaş Desteği Komitesi’ni kuran Svetlana Gannuşkina ise “Bugün otoriter denebilecek bir ülkede değiliz. Burası çoktan totaliter bir rejime dönüştü” ifadelerini kullandı.
80 yaşındaki aktivist, baskı altında yaşamanın gençleri yıldırdığını da söyleyerek “Yüreklerinin sesini dinleyip grubumuza katılan müthiş gençlerimiz maalesef burayı terk ediyor. Çok ümit beslediğimiz bu gençler kendilerini çaresiz ve tehlikede hissettikleri için gidiyorlar. Biz de buradaki delilikle kalıyoruz” dedi.
Çocuklarının ve torunlarının yurtdışına gitmesinden memnuniyet duyduğunu kabul eden eski matematik profesörü, “Ben ülkeyi terk etmeyi düşünmüyorum. Burada olmadıkları için mutluyum çünkü bu bana ne düşündüğümü her yerde herkese söyleyebilme imkanı sunuyor” ifadelerini kullandı.
Gannuşkina da Orlov gibi Rusya Sivil Toplum ve İnsan Hakları Başkanlık Konseyi’nde ve Memorial’da çalışmıştı.
Putin’in 24 Şubat’ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 36. gününde de çatışmalar sürüyor.
Savaşın başından beri ülkesindeki medya üzerindeki baskıyı da artıran Putin, 4 Mart’ta savaşla ilgili “sahte yayın yapan” kişi ve kuruluşlara 15 yıl hapis cezası verilmesini onaylayan bir yasa da imzalamıştı.
Kaynak: Independent Türkçe, AFP, The Verge