Rusya-Ukrayna heyetleri İstanbul’da görüştü, Ukrayna Türkiye’nin garantör ülkeler arasında olmasını istedi

Ukrayna'nın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İsrail, İtalya, Polonya ve Kanada'nın da adı geçiyor.

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bugün yaptıkları görüşme sona erdi. Görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıklayan Rusya heyeti Ukrayna’nın önerilerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletecek. Ukrayna’nın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Türkiye de var.

Ukrayna heyetinden David Arakhamia, görüşmeler sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “NATO’nun beşinci maddesine benzer bir garanti isiyoruz. Bu madde ile Ukrayna’ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek.

Ukrayna hava sahasının kapatılması dahil güvenliğin sağlanması için her türlü adımın atılması mümkün olabilir” dedi.

Arakhamia, “Bu ana maddelerde anlaşma sağlanması bizim için bir prensip meselesi” diye konuştu ve iki hafta içinde garantör ülkelerin müzakerelere davet edilmesini istediklerini söyledi.

Yine Ukrayna heyetinden Mihail Podolyak da, “Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir” diye konuştu.

Ukrayna’nın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İsrail, İtalya, Polonya ve Kanada’nın da adı geçiyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****