TATAR’A KÖTÜ HABER…

Zarla zorla Kıbrıslı Türklerin toplum lideri sıfatına yükseltilen ancak asla bu sıfatı taşımaya muktedir olmayan Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, Kıbrıslı Türklerin son seçilmiş lideri Mustafa Akıncı’nın bizzat bana söylediği gibi, “Türkiye’nin papağanı” rolünü içine sindirmiş, rol çalarcasına görevini yerine getirmişti.

Tatar’ın seçtirildiği günlerde Türkiye’deki iktidar ise kendi iç siyasetinde yaşananlar nedeniyle çareyi batıya sırtını dönmekte, iktidarını korumak için “dış mihraklara” dem vurmaktaydı. İsrail “katil devlet”, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta “kardeşim Esad” terörist ilan edilmişti. Batı iki yüzlü, Birleşmiş Milletler “5 taraflı” ve ABD düşmandı…

Fakat şimdi işler değişti…

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye halklarına uyguladığı anti demokratik kararlar nedeniyle Kıbrıs’ta federal çözümü istese bile kabul etmek mümkün değilken, bir Türk tezi olan federal çözümün “Rum-Yunan ikilisinin” oyunu olarak lanse ederek önümüze koyması bizler açısından kabul edilemez bir hamle olmuştu…

Bildiğiniz gibi son bir yıldır Türkiye ekonomik açıdan dibi görmüş durumda. Ajite etmek istemem ama halk gerçekten patates soğana muhtaç. Halleri bizden beter… Bu nedenle Türkiye, Kızıl Elmacılar ve Avrasyacılar üzerinden son zamanlarda yürüttüğü politikadan vazgeçme ve batı ile olan ilişkilerini düzeltme yoluna girmiş görünüyor. Siyasette son 24 saatte bile her şey değişebilirken Tatar’ın okuyamadığı Türkiye’de son bir yılda çok şeyin değiştiği ve önümüzdeki dönemde daha da hızlı değişeceğidir.

Dünyayı ve Türkiye’yi sadece AKP üzerinden okuyan Kıbrıslı Türk siyasetinin bildiği tek şey ne yazık ki her zaman biat oldu… Tatar bodoslama gittiği bu yolda her an bir yol kazası ile kızağa alınabileceğini bile göremiyor. Haline üzülmemek elde değil…

Tatar’ın haberi var mı bilmem ama o okumadan reddettiği Anastasiadis’in Güven Yaratıcı Önlemler paketini Türkiyeli yetkililer Kıbrıslı Rum yetkililerle görüşmeye ve pişirmeye başladı bile. Geçtiğimiz hafta Türkiyeli yetkin bir isim güneyde Dışişleri Bakanı Kasulidis ile görüşerek önerileri enine boyuna değerlendirdi. Kıbrıslı Türklerin ‘toplum lideri’ Ersin Tatar’ın bundan haberi yoktu çünkü o Saray’dan gazeteci kovmakla, Tıp Bayramı töreninde Recep Tayyip Erdoğan’a yaranmakla meşguldü.

İşte bizi bunlar yönetiyor. Dünyadan, Türkiye’den ve hatta kendi ülkesinden bile haberi olmayanlar…

Ha bu arada güney ile Türkiye arasındaki görüşme çok iyi geçti. Türkiye tarafının önerilerle ilgili görüşleri Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’e iletilmek üzere ciddiyetle not edildi.

Atanmış Kıbrıs Türk liderliği her ne kadar by-pass edilse de özne olmak için yurtsever Kıbrıslı Türklerin elini masaya vurmasının tam vakti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi