NYTimes: S400 konusu ABD’li yetkilinin Türkiye’ye ziyareti sırasında gündeme geldi

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'lerin Ukrayna'ya verilmesi fikri ABD medyasında yer almaya devam ediyor.

Wall Street Journal’de çıkan haberin ardından bugün de New York Times gazetesi ilgili haberinde, S-400 konusunun ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy R. Sherman’ın iki hafta önce Türkiye’ye yaptığı ziyarette gündeme geldiğini yazdı.

Haberde, Ukrayna’daki savaşın farklı cephelerde yeniden bir hesaplamayı zorunlu hale getirdiğini ve Amerikalı yetkililerin, Türkiye’nin aldığı S-400 savunma sisteminin Ukrayna’ya sağlanması fikrini dile getirdiği belirtildi.

Savunma sistemi nedeniyle Türkiye’nin ABD tarafından cezalandırıldığı hatırlatılan haberde, Amerikalı diplomatların, Türkiye’yi Rusya’nın yakın markajından uzaklaştırmak için böyle bir yöntemi dillendirdiğini dikkat çekildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Ukrayna’ya Rus yapımı S-400 uçaksavar sistemleri tedarik etme önerisi, Türkiye’nin ittifaka (NATO) bağlılığı ve Ukrayna’ya yardım etmek istemesi konusunda ne kadar istekli olduğunu test edecek.”

“Öneri Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy R. Sherman’ın iki hafta önce Türkiye’yi ziyareti sırasında gündeme geldi. Sherman, tartışmalar hakkında konuşmayı reddetti.”

“Ukrayna zaten Türk yapımı insansız hava araçları kullanıyor ancak Türkiye, uçaksavar sistemleri sağlamakla Rusya’yı kızdırabilir.”

“Bu aynı zamanda Türkiye için olumlu bir durum da olabilir. S-400’lerin Ukrayna’ya gönderilmesi F-35 programına yeniden dönüş kapısını açabilir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****