Belediyeler Reformu yasa taslağı neleri içeriyor?

Bugün Kıbrıs’ın gündeme getirdiği “Başkanlara havuç” haberinde yer aldığı gibi Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun mevcut belediye başkanlarına reformu kabul ettirebilmek için maaş bağlanması teklifi yasa taslağında yer aldı. İşte taslağın son hali:

Bir süredir gündemde olan belediyeler reformuyla ilgili dört yasa tasarısı, Resmi Gazete’de yayımlanarak görüş ve önerilerin alınması için halkın bilgisine sunuldu.

Belediyelerin birleştirilmesini düzenleyen tasarı, 28 belediyenin 15’inin kapatılmasını ve 13 belediye kalmasını öngörüyor.

Hükümetin onayladığı ve Meclis’e gönderdiği “Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı”, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı, “Yollar ve Binalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Mülki Yönetim ve Bölümleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı”yla ilgili görüş ve önerilerin yirmi gün içinde Meclis Başkanlığına yazılı olarak sunabilecekleri duyuruldu.

BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI
Resmi Gazete’de yayımlanan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesinde, belediyelerin geliştirilmesi, daha özerk ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulması ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışmalarına yardımcı olma hedefine yer verildi.

Genel gerekçede şu ifadeler yer alıyor:
“Kişilerin yerel yönetimlere katılımlarını sağlayabilmek, hesap verebilme ve şeffaflık ilkeleri adına, Belediyelerimizi geliştirmek, daha özerk, denetlenebilir bir yapıya kavuşturulmalarına imkan sağlayabilmek ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütmelerine yardımcı olmak, kendi sorumluluklarını yerine getiren özerk kuruluşlar olarak görülmektedir. Yukarıda belirttiğimiz amaçlar doğrultusunda Belediyelerimizin asli görevleri olan yerel ihtiyaçları karşılamak için Belediye Meclislerinin toplanarak karar üretebilmelerine fırsat yaratmak, Meclisi daha işlevsel hale getirmek ve halkımıza hesap verebilirlik, şeffaflık noktasında imkanları geliştirme, Belediye hizmetlerinin aksamaması ana hedefimizdir. Belde halkının yaşam kalitesini arttırma talebinde olan Belediyelerimizin bu amaçlar doğrultusunda giderleri sürekli artmakta, gelirleri de bu giderleri karşılamakta zorlanmaktadır. Belediyelerimizin çağdaş Belediyecilik anlayışı çerçevesinde çalışmalar yapması ve altyapı eksikliklerinin tamamlanması girişimlerinde, halkımızın yerel yönetimlerden beklentisinin artması süreçlerinde yasal bazı sıkıntılar kendini göstermiştir. Bu bağlamda sorunlara yerinde müdahil olma ve Yerel Yönetimle Bakanlık arasındaki organik bağın kurulması, Belediyelerin imara ilişkin görevlerinde değişikliklerin yapılması, Belediyelerin yetkilerini düzenleyen kurallarda değişiklik yapılması, Belediye Meclislerinin daha işlevsel hale getirilmesi, kamu görevlilerine uygulanan temsil ödeneklerine uygun olarak Belediye Başkanlarına uygulanması, Belediye Başkanına vekalet eden Asbaşkanların yetkilerinin kısıtlanması, Türk Lirasında olan değişiklikler ve zaman içinde paranın tedavüle edilmesi nedeniyle vergi, resim, harç ve ücretlerde yeniden düzenleme yapılması, bazı suç ve cezaların günün koşullarına uyum sağlaması, Belediyelerin borçlanabilme yeteneklerini günün koşulları ile uyumlu hale getirilmesi, inşaatların daha etkin denetlenmesi, katkı paylarından kesinti yapılabilmesi, Belediye meclislerinin çalışma usul ve esaslarının yeniden düzenlenmesi, üyeliğin sona ermesi ile ilgili kurallarda değişiklik yapılması, katı atığın halk sağlığı göz önünde bulundurularak yönetilebilmesi, Yasanın uygulanması sırasında doğan ihtiyaçların karşılanması, karşılaşılan sıkıntıların tekrarlanmaması için tedbir alınması, mali denetimin etkinliğini arttırmak için kurallarda değişiklik yapılması, Belediyelerin sigorta ve ihtiyat sandığı prim ve depozit borçlarına ödeme kolaylığı sağlanabilmesi, gibi birçok maddede değişiklik yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle belirtilenler ışığında, Yasa yeniden düzenlenerek, işbu (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırlanmıştır.”

BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN (ÖZEL) YASA TASARISI… 15 BELEDİYENİN TÜZEL KİŞİLİĞİ KALDIRILIYOR
Resmi Gazete’de bilgiye sunulan ikinci yasa tasarısı olan “Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı” ile halen var olan 28 belediyeden 15’inin tüzel kişiliği kaldırılıyor.

Tasarıyla, Haziran 2022’de öngörülen belediye seçimlerinin gerek belediyelerde yeniden yapılandırılmaya gidilerek daha modern belediyeler oluşturulması gerekse belediye sayılarının fazla olması nedeniyle belediyeler birleştirilerek halka daha etkin ve verimli hizmet verilmesini sağlamanın amaçlandığı kaydediliyor.

Genel gerekçede, “Tasarıda Belediyelerin fiziki ve beşeri olanaklarının birleştirilerek hizmet kalitesinin ve verimliliğin arttırılmasına, daha etkin ve verimli hizmet verebilmelerine olanak sağlanmasına, yerel yönetimlerin idari kapasitelerinin güçlendirilerek büyük çaplı projelerin hayata geçirilmesine imkan sağlamak üzere mevcut Belediyelerin tüzel kişiliklerinin, isimlerinin ve sınırları düzenlenmiştir. Ayrıca bu yasa; belediyelerin birleştirilmesinde izlenecek yöntem, belediye sınırlarının belirlenmesi, tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelerde görev yapan personelin durumu ve belediye hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.” ifadeleri yer alıyor.

Tasarıda, amaç “Belediyelerin fiziki ve beşeri olanaklarının birleştirilerek hizmet kalitesinin ve verimliliğin arttırılmasına, daha etkin ve verimli hizmet verebilmelerine olanak sağlanmasına, yerel yönetimlerin idari kapasitelerinin güçlendirilerek büyük çaplı projelerin hayata geçirilmesine imkan sağlamak üzere mevcut Belediyelerin tüzel kişiliklerinin, isimlerinin ve sınırlarının yeniden düzenlenmesi” olarak ifade ediliyor.

TÜZEL KİŞİLİĞİ KALDIRILAN 15 BELEDİYE
Tasarıya göre şu 15 belediyenin tüzel kişiliği kaldırılacak:
1.Dipkarpaz Belediyesi, 2- Büyükkonuk, 3- Serdarlı, 4- Yeniboğaziçi, 5- Tatlısu, 6- Vadili, 7- İnönü, 8- Paşaköy, 9- Beyarmudu, 10-Akıncılar, 1 1- Esentepe, 12-Çatalköy, 13- Lapta, 14-Alsancak, 15-Alayköy”

YENİ İSİMLERİYLE 13 BELEDİYE
Yeni tüzel kişilik oluşturularak birleşmenin olacağı belediyelerin yeni isimleri ise şöyle öngörülüyor:
“1- Yeni Karpaz Belediyesi 2- Büyük Mehmetçik Belediyesi 3- İskele Belediyesi 4- Kuzey Mesarya Belediyesi 5- Gazimağusa Belediyesi 6- Güney Mesarya Belediyesi 7- Değirmenlik Belediyesi 8- Girne Belediyesi 9- Akdeniz Belediyesi 10- Lefkoşa Belediyesi 11-Gönyeli Belediyesi 12- Güzelyurt Belediyesi 13-Lefke Belediyesi”
BİRLEŞEN BELEDİYELERİN MERKEZ VE HİZMET BİNALARI
1- Yeni Karpaz Belediyesi
– Merkez Binası: Yeni Erenköy Binası
– Hizmet Binası: Dipkarpaz Belediye Binası
2- Büyük Mehmetçik Belediyesi
– Merkez Binası: Mehmetçik Belediyesi
– Hizmet Binası: Büyükkonuk Belediyesi
3- Gazimağusa Belediyesi
– Merkez Binası: Gazimağusa Belediyesi
– Hizmet Binası: Yeni Boğaziçj Belediyesi
4- Kuzey Mesarya Belediyesi
– Merkez Binası: Geçitkale Belediyesi
– Hizmet Binası: Tatlısu Belediyesi Ve Serdarlı Belediyesi
5- Güney Mesarya Belediyesi
– Merkez Binası: Akdoğan Belediyesi
– Hizmet Binası: Vadili Belediyesi, İnönü Belediyesi, Paşaköy Belediyesi ve Beyarmudu Belediyesi
6- Değirmenlik Belediyesi:
– Merkez Binası: Değirmenlik Belediyesi
– Hizmet Binası: Akıncılar Belediyesi
7- Lefkoşa Belediyesi
– Merkez Binası: Lefkoşa Belediyesi
8- Gönyeli Belediyesi
– Merkez Binası: Gönyeli Belediyesi
– Hizmet Binası: Alayköy Belediyesi
9- Girne Belediyesi
– Merkez Binası: Girne Belediyesi
– Hizmet Binası: Çatalköy Belediyesi, Esentepe Belediyesi ve Dikmen Belediyesi
10-Akdeniz Belediyesi
– Merkez Binası: Lapta Belediyesi
– Hizmet Binası: Alsancak Belediyesi Ve Çamlıbel
11-Güzelyurt Belediyesi
– Merkez Binası: Güzelyurt Belediyesi
12-İskele Belediyesi
– Merkez Binası: İskele Belediyesi
13- Lefke Belediyesi
– Merkez Binası: Lefke Belediyesi

KAPATILAN BELEDİYELERİN BAŞKANLARI
Yasa yürürlüğe girdiğinde belediye başkanı olup en az üç dönem belediye başkanlığı yapanlar veya belediye başkanı olmadan önce kamu görevlisi olanlar; veya belediye başkanı olmadan önce belediye personeli olanlar başka yasada herhangi bir aksine kural bulunup bulunulmadığına bakılmaksızın emeklilik hakkı kazanamayan belediye başkanları emeklilik hakkı kazanana kadar devlette aynı hakları ve maaşı almaya devam etmesi kaydıyla baremine uygun pozisyonlarda danışman olarak görevlendirilecek.

YOLLAR VE BİNALAR (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI
Bir diğer tasarı olan Yollar ve Binalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla da “Yetkili Makamdan Ruhsat Almadan Yol açılması vs. ve Bina İnşa Edilmesinin Yasak Olması” yan başlığını düzenleyen 3’üncü maddesinin değiştirilerek tüm belediyelere ruhsat verme yetkisi tanınması hedefleniyor.

MÜLKİ YÖNETİM VE BÖLÜMLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI
Belediyeler reformu çerçevesindeki dördüncü tasarı olan “Mülki Yönetim ve Bölümleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı”yla belediyelerin sayılarının azaltılmasına paralel, bucak kent ve köylerin dağılımının yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.

Bu çalışma altı ilçe on üç bucak baz alınarak yapıldı.

YERLEŞİM YERLERİ

Lefkoşa İlçesi:
1.Lefkoşa Bucağı-9 yerleşim yeri: Lefkoşa, Hamitköy, Haspolat, Ortaköy, Kızılbaş, Küçük Kaymaklı, Büyük Kaymaklı, Eylence, Aydemet,
2. Değirmenlik Bucağı- 23 yerleşim Yeri: Değirmenlik, Kalavaç, Beyköy, Yeniceköy, Cihangir, Çukurova, Gökhan, Demirhan, Minareliköy, Düzova, Balıkesir, Meriç, Gaziköy, Kırklar, Yeri, Dilekkaya, Gaziler, Dereliköy, Akıncılar, Kiracıköy, Kırıkkale, Erdemli, Yiğitler
3. Gönyeli Bucağı: 7 yerleşim yeri: İkidere, Gürpınar, Yılmazköy, Alayköy, Gönyeli, Kanlıköy, Türkeli

Mağusa İlçesi:
1. Mağusa Bucağı- 12 yerleşim yeri: Gazimağusa, Akova, Yıldırım, Alaniçi, Muratağa, Sandallar, Atlılar, Mormenekşe, Yeniboğaziçi, Mutluyaka, Tuzla, Yukarı Derinya.

2. Geçitkale Bucağı- 15 yerleşim yeri: Görneç, Pınarlı, Sütlüce, Geçitkale, Ergenekon, Gönendere, Nergisli, Çınarlı, Serdarlı, Yamaçköy, Mallıdağ, Tatlısu, Tirmen, Çamlıca, Arıdamı

3. Akdoğan Bucağı- 19 yerleşim yeri: Akdoğan, Turunçlu, İnönü, Türkmenköy, Çayönü, Aslanköy, Paşaköy, Pirhan, İncirli, Korkuteli, Ulukışla, Vadili, Dörtyol, Pile, Güvercinlik, Kurudere, Beyarmudu, Köprü, Düzce.

Girne İlçesi:
1.Girne Bucağı- 29 yerleşim yeri: Alemdağ, Akçiçek, Şirinevler, Göçeri, Dağyolu, Pınarbaşı, Kömürcü, Ağırdağ, Boğazköy, Aşağı Dikmen, Yukarı Dikmen, Zeytinlik, Girne, Karaman, Edremit, Yukarı Taşkent, Karaoğlanoğlu, Aşağı Taşkent, Beylerbeyi, Doğanköy, Karakum, Ozanköy, Çatalköy, Güngör, Arapköy, Beşparmak, Karaağaç, Esentepe, Bahçeli.

2. Çamlıbel Bucağı: 19 yerleşim yeri: Sadrazamköy, Geçitköy, Hisarköy, Akdeniz, Çamlıbel,  Kılıçaslan, Koruçam, Karpaşa, Kozan, Kayalar, Özhan, Lapta, Tepebaşı, Karşıyaka, Alsancak, Yeşiltepe, İncesu, Malatya, Ilgaz

Güzelyurt İlçesi:
1.Güzelyurt Bucağı: 14 Yerleşim Yeri: Aydınköy, Yayla, Zümrütköy, Mevlevi, Güneşköy, Güzelyurt, Gayretköy, Kalkanlı, Aşağı Bostancı, Yukarı Bostancı, Yuvacık, Şahinler, Akçay, Serhatköy.

İskele ilçesi:
İskele Bucağı: 18 Yerleşim Yeri: Kuzucuk, Sınırüstü, Boğaz, Ötüken, İskele, Yarköy, Aygün, Bahçeler, Topçuköy, Boğaziçi, Boğaztepe, Altınova, Ağıllar, Ardahan, Turnalar, Ergazi, Kurtuluş, Kalecik

2.Mehmetçik Bucağı- 14 Yerleşim Yeri: Mersinlik, Kaplıca, Kilitkaya, Tuzluca, Çayırova, Bafra, Zeybekköy, Sazlıköy, Büyükkonuk, Pamuklu, Mehmetçik, Yedikonuk, Balalan, Kumyalı.

3. Yeni Erenköy Bucağı- 14 Yerleşim Yeri: Gelincik, Ziyamet, Boltaşlı, Derince, Taşlıca, Avtepe, Adaçay, Yeşilköy, Esenköy, Kuruova, Kaleburnu, Sipahi, Yenierenköy, Dipkarpaz.

Lefke ilçesi:
Lefke Bucağı: 23 yerleşim yeri: Erenköy, Mansura, Lefke, Yeşilırmak, Gaziveren, Günebakan, Süleymaniye, Yağmuralan, Bademliköy, Şirinköy, Yeşilyurt, Ömerli, Yedidalga, Gemikonağı, Bağlıköy, Denizli, Cengizköy, Doğancı, Çamlıköy, Madenliköy, Taşköy, Taşpınar, Aşağıkurtboğan.

 

Resmi Gazete’de yayımlanan tasarının tam metni şöyle:

BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

GENEL GEREKÇESİ

Kişilerin yerel yönetimlere katılımlarını sağlayabilmek, hesap verebilme ve şeffaflık ilkeleri adına, Belediyelerimizi geliştirmek, daha özerk, denetlenebilir bir yapıya kavuşturulmalarına imkan sağlayabilmek ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütmelerine yardımcı olmak, kendi sorumluluklarını yerine getiren özerk kuruluşlar olarak görülmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz amaçlar doğrultusunda Belediyelerimizin asli görevleri olan yerel ihtiyaçları karşılamak için Belediye Meclislerinin toplanarak karar üretebilmelerine fırsat yaratmak, Meclisi daha işlevsel hale getirmek ve halkımıza hesap verebilirlik, şeffaflık noktasında imkanları geliştirme, Belediye hizmetlerinin aksamaması ana hedefimizdir.

Belde halkının yaşam kalitesini arttırma talebinde olan Belediyelerimizin bu amaçlar doğrultusunda giderleri sürekli artmakta, gelirleri de bu giderleri karşılamakta zorlanmaktadır.

Belediyelerimizin çağdaş Belediyecilik anlayışı çerçevesinde çalışmalar yapması ve altyapı eksikliklerinin tamamlanması girişimlerinde, halkımızın yerel yönetimlerden beklentisinin artması süreçlerinde yasal bazı sıkıntılar kendini göstermiştir.

Bu bağlamda sorunlara yerinde müdahil olma ve Yerel Yönetimle Bakanlık arasındaki organik bağın kurulması, Belediyelerin imara ilişkin görevlerinde değişikliklerin yapılması, Belediyelerin yetkilerini düzenleyen kurallarda değişiklik yapılması, Belediye Meclislerinin daha işlevsel hale getirilmesi, kamu görevlilerine uygulanan temsil ödeneklerine uygun olarak Belediye Başkanlarına uygulanması, Belediye Başkanına vekalet eden Asbaşkanların yetkilerinin kısıtlanması, Türk Lirasında olan değişiklikler ve zaman içinde paranın tedavüle edilmesi nedeniyle vergi, resim, harç ve ücretlerde yeniden düzenleme yapılması, bazı suç ve cezaların günün koşullarına uyum sağlaması, Belediyelerin borçlanabilme yeteneklerini günün koşulları ile uyumlu hale getirilmesi, inşaatların daha etkin denetlenmesi, katkı paylarından kesinti yapılabilmesi, Belediye meclislerinin çalışma usul ve esaslarının yeniden düzenlenmesi, üyeliğin sona ermesi ile ilgili kurallarda değişiklik yapılması, katı atığın halk sağlığı göz önünde bulundurularak yönetilebilmesi, Yasanın uygulanması sırasında doğan ihtiyaçların karşılanması, karşılaşılan sıkıntıların tekrarlanmaması için tedbir alınması, mali denetimin etkinliğini arttırmak için kurallarda değişiklik yapılması, Belediyelerin sigorta ve ihtiyat sandığı prim ve depozit borçlarına ödeme kolaylığı sağlanabilmesi, gibi birçok maddede değişiklik yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle belirtilenler ışığında, Yasa yeniden düzenlenerek, işbu (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırlanmıştır.

 

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

 

Madde 1.            Yasanın Kısa ismi düzenlenmiştir.

Madde 2.            Yasanın 2’inci maddesinde yer alan“Aylık Asgari Ücret” tefsirinden hemen önce yeni “Atık Aktarma İstasyonu” tefsiri,“Bakan” ve “Bakanlık” tefsiri kaldırılıp yerine yeni “Bakan” ve “Bakanlık tefsiri, “Bina tefsirinden hemen sonra “Çalışma Komitesi” tefsiri, “Çöp” tefsirinden hemen sonra  “Hurda” tefsirive “Pazar” tefsiri konmuştur.

Madde 3.            Esas Yasa 10’uncu maddeden hemen sonra “Belediye Yönetiminin Geçici Olarak Bakanlığa devredilmesi” ni düzenleyen yeni 10. (A) maddesi konmuştur.

Madde 4.            Belediyelerin Sağlık ve Sosyal Yardım ile ilgili görevlerin düzenlendiği 16’ncı maddesinin (4)’üncü ve (5)’inci fıkraları yeniden düzenlenmiştir.

Madde 5.            Esas yasanın 17’inci maddesinin mevcut (2), (6), (7) ve (8)’inci fıkralar kaldırılıp yerine yeni (2), (6), (7) ve (8)’inci fıkralar konmak suretiyle değiştirilmiştir. Sağlık, inşaat, sosyal konut ve mekansal kayıt konularında yeniden düzenleme yapılmıştır. 17’nci maddenin (6)’ncı fıkrasında yapılan değişiklik ile;  Belediyeye her çeşit inşaat ve tesisat yapımı için inceleme yapmak, izin vermek ve rapor yazma yetkisi verilmiştir. Ayrıca yasal olmayan binaların yıkım ücretinin bina sahibi tarafından ödenmesini zorunlu hale getirmektedir. Yeni (10)’uncu fıkra eklenmesi ile bu fıkrada kamu malına, yol ve kaldırıma zarar verenlere verdikleri zararın karşılığını Belediyeye ödemekle zorunlu olduğunu düzenlenmiştir.

Madde 6.            Esas Yasanın 22’inci maddesinin (1)’inci fıkrasının (C) bendi değiştirilerek, Belediyeye halkın belde içi taşıma ihtiyaçlarını karşılamak için ücretli/ücretsiz park ve durak yerleri tanzim etme yetkisi verilmiştir.

Madde 7.            Esas Yasanın 23’üncü maddesine yeni (10)’uncu, (11)’inci ve (12)’nci fıkralar eklenerek,  yapımı tamamlanmış veya tamamlanmamış inşaatlarda, binalarda başlatılan tadilat veya bakım amaçlı çalışmalara denetimler için bazı koşullar ilâve edilmiş ve ölen kişilerin kimlik bilgilerini içeren raporun Nüfus Kayıt Dairesi’ne bildirimi zorunlu hale getirilmiştir. Mekansal kayıt sistemi ve güncellenmesi konmuştur.

Madde 8.            Esas Yasa’nın 24’üncü maddesinde yapılan değişiklikle Belediyelerin borçlanabilme kuralları Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasasına uygun hale getirilmiştir.

Madde 9.            Esas Yasa’nın 25’inci maddesinin (1)’inci ve (2)’inci fıkrasındadeğişiklik yapılarak “Rahatsızlıklar ve Rahatsızlıkların Giderilmesi” kuralları yeniden düzenlenmiştir.

Madde 10.          Esas Yasa’nın 30’uncu maddesinin (1)’inci fıkrasında; Belediye Başkanı tarafından görevlendirilen Belediye personel ve işçilerine herhangi bir zamanda rahatsızlığı saptamak veya gidermek için konut dışında herhangi bir yere girme yetkisi verilmiştir.

Madde 11.          Esas Yasa’nın 31’inci maddesinin yeni konan (2)’inci fıkrasında; Belediyelerin devlet katkısından Belediye çalışanlarının sosyal güvenlik yatırımlarının hangi koşullarda mahsup edilip, borçlarına karşılık yatırılacağını düzenlemiştir. Yine aynı maddenin 6’ncı fıkrada ise Belediyelerin başka yasalar altında düzenlenmiş olan pul, ücret, mahkeme harcından ve stopaj vergisinden muaf olduğunu belirtmektedir. Değiştirilen (9)’uncu fıkra ile belediyelerin toplu taşıma ile ilgili görevleri yeniden düzenlenmiştir.

Madde 12.          Esas Yasa’nın 40’ıncı maddesinde; Belediye Meclisinin çalışma usul ve esasları yeniden düzenlenmiştir. Meclis toplantılarının halka açık olduğu, Belediye Meclisine toplantı düzenine ilişkin tüzük yapma yetkisi verildiği düzenlenmiştir.

Madde 13.          Esas Yasa’nın 43’üncü maddesi yeniden düzenlenmiş olup, (1)’inci(2)’nci ve (3)’üncü fıkralarında Belediye Meclis üyeliklerinin hangi koşullarda sona ereceğini ve bununla ilgili kurallar belirtilmiştir.

Madde 14.          Esas Yasa’nın 44’üncümaddesi değiştirilerek, Başkan ve Meclis üyelerinin karar alırken tarafsızlıklarının korunması için uymak zorunda oldukları hususlar yeniden düzenlemiştir.

Madde 15.          Esas Yasa’nın 45’inci maddesi değiştirilerek, Meclis üyelerine Devletin yürürlükte olan yolluk mevzuatına göre yolluk verileceğini belirtmektedir.

Madde 16.          Esas Yasa’nın 46’ıncı maddesi değiştirilerek, Meclis üyelerinin izinleri ve Meclis toplantılarına katılmaları ile ilgili kurallar yeniden düzenlenmiştir.

Madde 17.          Esas Yasa’nın 48’inci maddesinin (16)’ncı fıkrası değiştirilerek Belediye Meclisinin Devlet Daireleri ile istişarelerde bulunmasını düzenlemiştir.

Madde 18.          Esas Yasa’nın 49’uncu maddesi yeniden düzenlenerek,  Belediye Meclisince alınan kararların nasıl ilan edileceğini belirtilmiştir.

Madde 19.         Esas Yasa’nın 55’inci maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılıp, yerine yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.

Madde 20.          Bu madde ile Esas Yasa’nın 58’inci maddesinin (1)’inci fıkrası değiştirilerek Belediye Başkanlarına, Asbaşkanlarına ve Meclis üyelerine yurtdışı temsil sıfatı ile ödenen yolluğun, Devletin yürürlükte olan yolluk mevzuatına göre ödeneceğini düzenlemiştir

Madde 21.          Esas Yasa’nın 59’uncu maddesinin (1)’inci fıkrası değiştirilerek Belediye Başkanının izin hakkı düzenlenmiştir.

Madde 22.          Esas Yasa 61’inci maddesinin (24)’üncü fıkrasından hemen sonra yeni (25)’inci fıkra konmak suretiyle düzenlenmiştir.

Madde 23.          Esas Yasa’nın 65’inci maddesinde yapılan değişiklik ile Asbaşkanın ve Başkan Vekilinin görev ve yetkilerinin içeriği hakkında yeniden düzenlemeler yapılmıştır.

Madde 24.          Esas Yasa’nın 66’ıncı maddesi değiştirilerek Asbaşkana ve Başkan Vekiline vekillik ettikleri sürece ödenek verilmesi düzenlenmiştir.

Madde 25.          Esas Yasa 67’nci maddesi değiştirilerek; Başkanlığın Devir ve Teslimi yeniden düzenlenmiştir.

Madde 26.          Esas Yasada Belediye Kolluğunun görevlerini düzenleyen 74’üncü maddesinin (1)’inci fıkrasının (F) bendinden sonra yeni (G) bendi konmak suretiyle atıl durumda bulunan terk edilmiş hurdalar içinyeni bent eklenmiştir.

Madde 27.          Esas Yasa’da 78’inci madde de; Meslek vergisi miktarı günün koşullarına göre aylık asgari ücrete endeksli hale getirilerek yeniden düzenlenmiştir.

Madde 28.          Esas Yasa’nın 80’inci maddesinde yapılan değişiklik ile müstahdem çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile ortaklıkların Meslek Vergilerini ilgili Belediyeye ödemekle yükümlü oldukları düzenlenmiştir.

Madde 29.          Esas Yasa’nın 81’inci maddesinin (1)’inci  ve (2)’inci fıkrasında değişiklik yapılarak meslek izni harcı ve şekli yeniden düzenlenmiştir.

Madde 30.          (1)          Esas Yasa’nın 82’inci maddesinin  (1)’inci fıkrası ile açılması izne bağlı iş yerlerinin kapsamı genişletilmiştir, (3)’üncü fıkra ile harç miktarları aylık asgari ücrete göre düzenlenmiştir.

(2)          Esas Yasa’nın 82’inci maddesinin  (3)’üncü fıkrasından hemen sonra (4)’üncü, (5)’inci ve (6)’ncı fıkralar eklenmek suretiyle düzenlenmiştir.

Madde 31.          Esas Yasa’nın 83’üncü maddesine bağlı,  İşyeri Bulundurma Harçlarını düzenleyen üçüncü cetvel, ikinci cetvel olarak değiştirilerek yeniden düzenlenmiş ve aylık asgari ücrete endekslenmiştir.

Madde 32.          Esas Yasa’nın 84’üncü maddesindeki Seyyar Satıcılık Harcı aylık asgari ücrete endekslenmiştir.

Madde 33.          Esas Yasa’nın 85’inci maddesi değiştirilerek, (1)’inci fıkrasında esas yasada Temizlik-Aydınlatma-Sağlık Resmi olarak isimlendirilen vergi Hizmet Resmi olarak değiştirilmiş ve aylık asgari ücrete endekslenmiştir. Ayrıca (2)’nci fıkra ile bu vergiyi ödemekten muaf tutulacak kişileri belirlemektedir.

Madde 34.         Esas Yasa’nın 86’ncı maddesi kaldırılıp yerine yeni 86’ncı madde konmak suretiyle değiştirilir.

Madde 35.          Bu madde ile Esas Yasa’nın 87’inci maddesi değiştirilerek,  (1)’inci fıkrasının (A) bendinde Sağlık Karnesi çıkaracak olanlarla ilgili kurallar belirlenmiştir, (B) bendinde, bu karneyi hangi sıklıkla çıkaracakları belirlenmektedir, (2)’inci fıkrada ise bu Sağlık Karnesine ödenecek harcın, aylık asgari ücrete endekslenmesi düzenlenmiştir.

 

Madde 36.          Esas Yasa’nın 88’inci maddesi değiştirilmiş ayrıca yeni (4)’üncü fıkra eklenmiştir.(1)’inci fıkrasında ticari amaçlı yapılan, asılan, teşhir edilen İlan, Reklam ve Levha Resmi miktarlarını aylık asgari ücret baz alınarak belirlenmiştir. Ayrıca (2)inci fıkranın (A), (B),(C) ve (Ç) bentlerinde reklam ve ilanların teşhiri ile ilgili kurallar düzenlenmiştir.

Madde 37.          Esas Yasa’nın 89’uncu maddesine bağlı Beşinci Cetvel kaldırılarak Eğlence Resmi ve Eğlence İzin Harçlarını düzenleyen yeni Dördüncü Cetvel getirilmiştir. Ayrıca 89’uncu maddenin (5)’inci fıkranın (A) bendindeki %3’lük rakam %10’a yükseltilmiştir.

Madde 38.          Esas Yasa’da 90’ıncı maddede düzenlenen Video- Band ve DVD harcı yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 39.          Esas Yasa’nın 91’inci maddesinin  (2)’nci fıkrası değiştirilmiştir. Bu değişiklik ile otellerde kalan veya konaklayan her kişiden sabit bir ücret alınacağı belirtmektedir. (4)’üncü fıkrada ise otelde konaklamalarla ilgili olarak otel sahiplerinin Belediyeleri bilgilendirme kuralı konmuştur, ayrıca bu maddeye bağlı Altıncı Cetvel, Beşinci Cetvel olarak değiştirilmiştir.

Madde 40.          Esas Yasa’nın 92’inci maddesinin (1)’inci fıkrası ile (3)’cü fıkrasına bağlı, Kesimhane, Muayene ve Et Taşıma Ücretleri ile ilgili olan Yedinci Cetvel, Altıncı Cetvel olarak değiştirilmiştir.

Madde 41.          Esas Yasa’nın 93’üncü maddesi değiştirilerek, Belediyeden izinsiz su satan ve dağıtan kişilere yasak getirmiştir, ayrıca çıkarılacak iznin harçlarını aylık asgari ücrete endekslemiştir.

Madde 42.          Esas Yasa’nın 94’üncü maddesinin (2)’nci, (6)’ncı, (7)’nci ve (8)’inci fıkrası kaldırılmış yerine yeni (2)’nci, (6)’ncı, (7)’nci, (8)’inci, ve (9)’uncu fıkralar eklenmek suretiyle Kıymet ve tartı Ücretlerinin kapsamı genişletilmiştir.

Madde 43.          Esas Yasa’nın 95’inci maddesinde değişiklik yapılarak, içme suyu kullanma suyu ve bağlama ile ilgili kurallar yeniden düzenlenmiş ve cezai müeyyide düzenlenmiştir.

Madde 44.          Esas Yasa’nın 96’ıncı maddesi kaldırılarak yerine yeni 96’ıncı madde konmak suretiyle değiştirilmiştir. Bu maddede vidanjör ücreti aylık asgari ücret baz alınarak yeniden düzenlenmiştir.

Madde 45.          Esas Yasa’nın 97’inci maddesinde yapılan değişiklik ile Belediye’den inşaat ruhsatı almadan başlatılan yapılarla ilgili yeni düzenlemeler ve kurallar getirilerek düzenlenmiştir.

Madde 46.          Esas Yasa’nın 98’inci maddesinin (1)’inci fıkrasının (A), (B) ve (C) bentlerinde panayır, pazar yeri, yol, meydan gibi yerlerden aylık asgari ücrete endeksli yol işgal harcı alınacağını düzenlemiştir, (2)’nci ve (3)’üncü fıkrada ise yaya kaldırımları, sokaklar ve umuma ait yerlerin hiçbir nedenle işgal edilemeyeceği ile ilgili kurallar düzenlenmiştir.

Madde 47.          Esas Yasa’nın 99’uncu maddesi ile yapılan değişiklik ile kanalizasyon çıkışındaki son ürün ücretlendirilmiş ve tüzük yapma yetkisi verilmiştir.

Madde 48.          Esas Yasa’nın 100’üncü maddesinin (2)’inci fıkrasının (A) bendinde meydan, cadde, sokakların işgal edilemeyeceğini, bu gibi yerleri kullanmak için aylık asgari ücret baz alınarak harç alınacağını, (B) bendinde ise bu harcı ödemeyenlere ceza öngörülmektedir, (C) bendinde inşaat ruhsatından %5 oranında depozit alınmasını, (D) bendinde ise inşaat ruhsatından % 0.5 oranında yol kullanım harcı alınacağını belirtmektedir.

Madde 49.          Esas Yasa’nın 102’inci maddesi kaldırılarak yerine yeni 102’inci madde düzenlenmiş olup bu madde ile Taşınmaz mal devrinde alınacak harcı ve satıcının, taşınmazın bulunduğu Belediyeye borcu olmadığı tespitinin yapılmasına kadar kayıt işleminin yapılmayacağını belirtmektedir.

Madde 50.          Esas Yasa’nın 103’üncü maddesinin (1)’inci fıkrası değiştirilerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin deniz ve hava limanlarından yurtdışına çıkış yapacak yolculardan aylık asgari ücret baz alınarak harç alınacağını düzenlenmiştir.

Madde 51.          Bu madde ile Esas Yasa’nın 105’inci maddesine bağlı Sekizinci Cetvel olan Panayır ve Festival Harçlarını düzenleyen cetvel kaldırılarak yerine yeni Sekizinci Yedinci Cetvel oluşturulmuştur.

Madde 52.          Esas Yasa’nın 106’ıncı maddesi yeniden düzenlenmiştir.

Madde 53.          Esas Yasa’nın 108’inci maddesi yeniden düzenlenmiştir.

Madde 54.          Esas Yasa’nın 109’uncu maddesinin (3)’üncü fıkrası yeniden düzenlenmiştir.

Madde 55.          Esas Yasa, 116’ncı maddesinin (3)’üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (3)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

Madde 56.          Esas Yasa’nın 117’nci maddesine yeni (3)’üncü ve (4)’üncü fıkralar eklenmiştir.

Madde 57.          Esas Yasa’nın 118’inci maddesine yeni (3)’üncü fıkra eklenmiştir.

Madde 58.          Esas Yasa’nın 120’inci maddesinin (2)’nci fıkrası yeniden düzenlenmiştir.

Madde 59.          Esas Yasa’nın 121’inci maddesi yeniden düzenlenmiştir.

Madde 60.          Esas Yasa’nın 122’inci maddesinde düzenlenen sabit para cezası gerektiren suçlar ile ilgili kurallarda değişiklik ve ilâveler yapılarak yeniden düzenlemiştir. Yine aynı maddenin (4)’üncü fıkrasının (A) ve (B) bentleri uyarınca kesilecek olan sabit para cezasını aylık asgari ücrete endekslemiştir.

Madde 61.          Esas Yasa’nın 123’üncü maddesinin (1)’inci fıkrasının (A) bendi değiştirilerek yeniden düzenlenmiştir.

Madde 62.          Esas Yasa’nın 124’üncü maddesinde düzenlenmiş bulunan Suç ve Cezalar yeniden ele alınarak düzenlenmiştir.

Madde 63.          Esas Yasa’nın 129’uncu maddesine yeni (5)’inci fıkra eklenmiştir.

Madde 64.          Esas Yasa’nın 130’uncu maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılıp yerine yeni (2)’nci ve (3)’üncü fıkralar konmak suretiyle yeniden düzenlenmiştir.

Madde 65.          Esas Yasa’nın 131’inci maddesinin (1)’inci fıkrası değiştirilmiştir. Belediyelere bağlı döner sermayeli kuruluşların da Sayıştay denetimine tabi olduğunu belirtmektedir.

Madde 66.          Esas Yasa’nın 134’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile harçların artırılacağında Devlet Planlama Örgütü rakamlarının dikkate alınacağı düzenlenmiştir.

Madde 67.          Esas Yasa’nın 135’inci maddesine eklenen yeni (3)’üncü fıkrasında mevcut kanalizasyon şebekesine bağlanmak istemeyenlere ve Belediyeden izinsiz bağlananlara karşı alınacak tedbirleri belirtmektedir

Madde 68.          Esas Yasanın 141’inci maddesi kaldırılıp yerine yeni 141’inci madde konmuştur.

Geçici Madde     1.           Tüzükler ile ilgili madde düzenlenmiştir.

Geçici Madde     2.           Esas Yasa, Personel Giderleri yan başlığı adı altında düzenlenen Geçici 1’inci Madde kaldırılıp yerine yeni geçici madde konmak suretiyle değiştirilir.

Geçici Madde     3.           Kuruluşlar Kurmuş ve Ortaklıklar Oluşturmuş Belediyeler ile ilgili kuralları düzenlemiştir.

 

Geçici Madde    4.           Müzik izinleri ile ilgili geçici koruma maddesi kondu. Var olan izinlerin geçerliliği ve yeni tüzük çıkarıncaya kadar Çevre Yasası altında çıkarılan Çevresel Gürültü Değerlendirmesi ve Yönetimi Tüzüğü tahtındaki müzik izni ile ilgili tüm kurallar geçerliliğini koruması düzenlenmiştir.

Geçici Madde    5.           Belediyelerin Birleştirilmesinde Uygulanmayacak Yasa Kuralı düzenlenmiştir.

 

Geçici Madde    6.           Devlet Katkı Payının Hesaplanmasında Nüfus Verilerinin Dikkate Alınması düzenlenmiştir

 

Madde 69.          Bu madde ile Esas Yasaya yeni 143’üncü madde eklenerek Belediyelerce çıkarılan tüzükler yürürlükten kaldırılır.

 

Madde 70.          Bu Yasa’nın yürürlüğe giriş tarihi düzenlenmektedir.

 

 

BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

 

Kısa İsim

51/1995

33/2001

2/2003

9/2006

40/2007

14/2008

2/2009

91/2009

33/2014

53/2015

  1. Bu Yasa, Belediyeler (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirilir ve aşağıda “Esas Yasa” olarak anılan Belediyeler Yasası ile birlikte okunur.

 

Esas Yasa’nın 2’nci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1)          Esas Yasa, 2’nci maddesine yer alan “Aylık Asgari Ücret”  tefsirinden hemen önce aşağıdaki yeni “Atık Aktarma İstasyonu” tefsiri konmak suretiyle değiştirilir:

 

 

“Atık Aktarma İstasyonu”, Bakanlığın onayı ile belirlenmiş alanda kurulan ve sızdırmaz beton zeminli veya taşınabilir, dökülme ve sızıntılara karşı önlem alınmış, atıkların uygun şartlarda ve uygun şekilde (Gerektiğinde konteyner içerisinde) son depolama tesisine transfer edilene kadar geçici olarak depolanacağı alanı anlatır”.

(2)          Esas Yasa, 2’nci maddesine yer alan “Aylık Asgari Ücret”  tefsirinin kaldırılıp yerine aşağıdaki yeni “Aylık Asgari Ücret”   tefsiri konmak suretiyle değiştirilir:

“Aylık Asgari Ücret”,  suçun işlendiği veya vergi, resim ve harcın tahakkuk ettiği tarihte yürürlükte olan bir aylık brüt asgari ücret miktarını anlatır.

(3)          Esas Yasa, 2’nci maddesine yer alan “Bakan” ve “Bakanlık”  tefsiri kaldırılıp yerine aşağıdaki yeni “Bakan” ve “Bakanlık” tefsiri konmak suretiyle değiştirilir:

“Bakan”, Yerel Yönetimlerden sorumlu Bakanı anlatır.

“Bakanlık” Yerel Yönetimlerden sorumlu Bakanlığı anlatır.

(4)          Esas Yasa, 2’nci maddesine yer alan “Çöp” tefsirinden hemen sonra aşağıdaki yeni “Genel Yer” ve  “Hurda”   tefsiri konmak suretiyle değiştirilir:

“Genel Yer”, Özel Mülk dışındaki kamuya açık yerleri ifade eder.

“Hurda”, Ekonomik ömrünü tamamlamış olan veya tamamlamadığı halde teknik ve fiziki nedenlerle alınış amaçları doğrultusunda kullanılması imkânı kalmayan veya tamiri mümkün veya ekonomik olmayan arızalar nedeniyle kullanılmasında yarar görülmeyerek hizmet dışı bırakılan taşınırlar ile üretim sırasında elde edilen kırpıntı, döküntü ve artık parçalarını anlatır.

(5)          Esas Yasa, 2’nci maddesinde yer alan “Meclis” tefsirinden hemen sonra aşağıdaki yeni “Pazar Yeri” tefsiri konmaksuretiyle değiştirilir:

“Pazar Yeri” Satıcıların yerleşim yerlerinde, haftanın belirli bir gününde mallarını sergileyip sattıkları, genellikle üzeri açık alışveriş yerlerini anlatır.

(6)          Esas Yasa, 2’nci maddesinde yer alan “Sokak” tefsirinden hemen sonra aşağıdaki yeni “Terkedilmiş” tefsiri konmak suretiyle değiştirilir:

“Terkedilmiş” Belediyeye ait veya kamusal alanda en az otuz gün süre ile bırakılmış kullanılmayan motorlu, motorsuz araç, araç parçaları, taşınır eşya ve hurdaları anlatır.

Esas

Yasa’nın 10’uncu Maddesinden sonra yeni 10 A. Maddesi Eklenmesi

  1. Esas Yasa, 10’uncu maddeden hemen sonra aşağıdaki yeni 10 (A) maddesi eklenmek suretiyle değiştirilir:

Belediye Yönetiminin Geçici Olarak Bakanlığa Devredilmesi”

10 (A)    (1)          Aşağıdaki durumların varlığı halinde Belediye yönetimi geçici olarak Bakanlığa ve/veya Bakanın görevlendireceği biri tarafından sevk ve idare edilir:

(a)          İstifa eden Belediye Başkanına vekalet eden birinin olmaması ve/veya Belediye Meclis üyeleri yerine Yüksek Seçim Kurulu tarafından atananların yetkilerini kullanmaması ve/veya kullanamaması nedeniyle yönetim boşluğunun oluşması.

(b)          Belediyenin borçlarını ödemede acze düşmesi hallerinde.

(2)          Yönetimi Bakanlığa devredilen Belediyelerde altı ay içerisinde erken yerel seçim yapılır.

(3)          Yönetimin geçici olarak Bakanlığa devredildiği hallerde personel maaşlarının ödenmesi ve asgari ve zaruri hizmetlerin yerine getirilmesi konusunda Bakanlık işlem yapma yetkisine sahiptir.

 

Esas Yasa’nın 16’ıncı Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 16’ncı maddesinin (1)’inci fıkrasının (A) bendi, (4)’üncü ve (5)’inci fıkraları kaldırılmak ve yerlerine sırasıyla aşağıdaki yeni (1)’inci fıkrasının (A) bendi, (4)’üncü ve (5)’inci fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)        (A)          Belde halkının gereksinme duyduğu insani tüketim amaçlı  su ile endüstri suyunu sağlamak, ilgili tesisler kurmak;

(4)         Yukarıdaki (2)’nci ve (3)’üncü fıkraları kapsamına giren yerlerde iş yapanların ve çalışanların sağlık muayenelerini yaptırarak çalışmalarına izin vermek, sakıncalı olanları denetlemek ve muayeneleri belirli aralıklarla tekrarlamak ve tekrarlatmak, izin, sağlık ve denetim koşullarını belirlemek amacı ile ilgili belediye tarafınan Tüzük yapmak,

“(5)        (A)          Genel yerlerin, ev ve işyerlerinin çöp ve süprüntülerini toplayarak merkezi depolama tesislerine ve/veya atık aktarma istasyonlarına transferini sağlamak ve bu amaç için gerekli olan araçları temin etmek, tesisler kurmak veya bu amaç için anlaşmalar yapmak ve bu gibi atıkların gelişi güzel ve gerekli izin alınmadan atılmasını, dökülmesini ve depolanmasını önlemek;

Bu amaç için inşaat atıklarının, bahçe atıklarının, hurda, vs döküleceği veya depolanacağı yerleri tespit etmek, izin vermek ve/veya vatandaşa yer göstermek.

(B)          Genel yerlerin, ev ve işyerlerinin çöp ve süprüntülerini toplamak ve bu atıkları depolamak için çöp bidonu bulundurmalarını sağlamak;

(C)          Genel yerlerin, ev ve işyerlerinin çöplerini düzenli toplayabilmek ve görüntü kirliliğini önlemek amacı ile çöp toplama günleri ve saatlerini belirlemek;

(Ç)          Çöp, süprüntü, sanayi atıkları, beton mikserlerinden arda kalan atıklar ve inşaat molozlarının dökülüp imha edilebileceği yerleri saptamak ve bu yerleri ilan ederek halkın bilgisine getirerek, bu gibi atıkların gelişi güzel ve gerekli izinler alınmadan atılmasını, dökülmesini ve depolanmasını önlemek;”

(D)          Bu madde kapsamında yukarıda belirtilen konularda Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzük yapabilir.

 

Esas Yasa’nın 17’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1) Esas Yasa, 17’nci maddesinin (2)’inci ve (6)’ncı fıkraları kaldırılmak ve yerlerine aşağıdaki yeni (2)’inci ve (6)’ncı fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

(2)          Sağlık koşullarına uygun kanalizasyon, lağım çukurları ve yağmur suyu drenaj alt yapısı veya sistemleri yapmak ve/veya yaptırtmak ve bunların bakım, idame ve işletmelerini sağlamak;

 

Fasıl 96

14/1959

67/1963

16/1971

31/1976

18/1979

47/1984

48/1989

6/1992

(6)          Her çeşit inşaat ve tesisat için inceleme yapmak, izin ve rapor vermek veya gereken incelemeleri yapacak olanağa sahip değilse, imar birimine sahip bir Belediye’den hizmet alımı yapmak; Yollar ve Binalar Yasasına aykırı ve/veya izinsiz, tehlikeli veya projeye uygun olmayan bina ve yapıları kapatmak, ikametgah ve işyeri olarak kullanımlarını yasaklamak ve/veya izinsiz ve/veya alınan inşaat iznine aykırı yapının düzeltilmesi hususunda Belediyece mal sahibine ve izinsiz inşaat yapana veya inşaat iznine aykırı hareket edene bildirim yaparak otuz gün süre vermek, verilen sürede bildirim yapılmasına rağmen konu aykırılığın düzeltilmemesi halinde izinsiz inşaatı veya inşaat iznine aykırı yapıyı yıkmak,yıkıma itiraz edilmesi halinde yıkım emri almak için Mahkemeye başvurmak, yıkım emri verilmesi halinde yapılan yıkım işlemlerinin masraflarını sorumlulardan tahsil etmek,”

 

(2)          Esas Yasa, 17’inci maddesinin (7)’inci ve (8)’inci fıkraları kaldırılıp, yerine aşağıdaki yeni (7)’inci ve (8)’inci fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

 

“(7)        Sosyal konut yapmak veya sağlamak, gerekirse bu amaçla arazi ve arsaları kamulaştırmak ve/veya mülkiyeti, kontrol ve yönetimi Bakanlığa ait olan taşınmaz malları kamu menfaati amacıyla kullanabilmek için bu konularda Bakanlıkla işbirliği yapmak,

(8)         Merkezi yönetim tarafından oluşturulan Mekansal adres kayıt sistemine uygun olarak meydan, cadde, sokak ve benzeri yerlere isim veya numara vermek bunların levhalarını ve bina numaralarını asmak, güncellemek, denetlemek,

Belediyeler bu bilgileri merkezi sisteme uyumlu bir şekilde işleyerek Bakanlık ile paylaşmak zorundadır.

Ayrıca Belediyeler bu fıkra kapsamında koyulacak olan levha ve/veya tabelaların satandartlarını ve koşullarını belirleme konularında ile ilgili tüzük yapma yetkisine haizdir.”

(3)          Esas Yasa, 17’nci maddesinin (9)’uncu fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (10)’uncu fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(10)      İlgili Belediye’den önceden izin almadan yol, kaldırım veya kazı yapanları veya izin almış olsa dahi yaptığı çalışma nedeniyle kamuya veya Belediye’ye ait herhangi bir mal, yol veya kaldırımda zarar ziyana sebebiyet verenleri, yaptığı işe müdahale edip durdurmak, eski hale getirilmesini sağlamak veya bu zararı meydana getirenlerin verdiği zararın karşılığını tespit ederek sorumlularından tahsil etmek,”

 

Esas Yasa’nın 22’nci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 22’nci maddesinin (1)’inci fıkrasının B ve (C) bendi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni B ve  (C) bendi konmak suretiyle değiştirilir:

 

50/2000

9/2001

51/2005

10/2007

43/2010

20/2012

“(1)        “(B)        Trafik Dairesi Müdürlüğü ile istişare etmek ve gerekmesi halinde Polis Genel Müdürlüğü’nden görüş almak suretiyle, Belediye Meclisinin hazırlayacağı bir tüzükle belirlemek koşuluyla, aşağıdaki yetkileri kullanmak,

(a)          Park ve durak yerlerini belirlemek ve bu gibi yerlerde durmak için izin verilecek araçların cins, sayı ve durma sürelerini saptamak ve bunlar için ücret belirlemek,

(b)          Park ve durak yerlerine park etme süresini ve ücretini belirten tabelalar ve cihazlar koymak, belirlenen ücreti tahsil etmek,

(c)          Ücretli veya ücretsiz park ve durak yerleri tanzim etmek, yola cep yerleri açmak, parkmetre koymak, özel park yeri izni vermek ve bunları denetlemek, ücret tahsil etmek,

(C)          (a)          Halkın belde içi ve belde dışı taşıma ihtiyaçlarını olanaklar ölçüsünde karşılamak ve bu amaçla belde sınırları içinde gerekli tesis ve işletmeleri kurmak,

(b)          Belde dışı taşıma ihtiyaçlarını Motorlu Araçlar Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim)Yasası uyarınca oluşturulan İzin Kurulundan izin alarak gerçekleştirmek, İzin Kurulu ilgili Belediye’nin Trafik Dairesi Müdürlüğü ile istişare ettikten sonra yapacağı talebi doğrultusunda gerekli izni verir.

(c)          İzin kurulunun üçüncü kişilere belde içinde verceği izinlerde Belediye meclisinin onayı alınmak sureti ile izin vermek,

(2)          Esas Yasa 22’inci maddesinin (2)’inci fıkrasında yer alan “Araç” tanımından hemen sonra “Durak Yeri” tanımı konmak suretiyle değiştirilir.

“Durak Yeri” Yolcuyu indirip bindirmeye yeterli olacak kadar sürede duracağı yeri anlatır.

(3)          Esas Yasa 22’nci maddesinin (2)’nci fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (3)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir.

“(3)        Bu maddede belirtilen amaçlarla ilgili usül ve esaslar ile günlük ücret tarifeleri en fazla aylık brüt asgari ücretin %1 (yüzde bir)  oranını aşmayacak şekilde Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak  bir tüzükle belirlenir.

 

Esas Yasa’nın 23’üncü Maddesinin Değiştirilmesi

7.           Esas Yasa, 23’üncü maddesinin (9)’uncu fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (10)’uncu,  (11)’inci (12)’inci ve (13)’üncü fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

“(10)      Yeni ve/veya yapımı tamamlanmamış inşaatlarda veya inşaatı tamamlanmış yapılarda başlatılan tadilat veya bakım amaçlı çalışmalarda, inşaattan sorumlu kişiler tarafından, inşaat ruhsat bilgilerini, ilgili mimar, mühendis ve müteahhit bilgilerini içeren tabela asılması ve çevre güvenliğinin sağlanabilmesi için, Belediyenin uygun göreceği herhangi bir malzeme ile, inşaatın etrafının kapatılması zorunludur. Bu amaçla önlemler almak, denetimler yapmak, bina inşaatı ruhsatlarına bu amaçla şartlar koymak, bu şartlara uymayanların inşaatlarını mühürlemek;

(11)        Belediyeler, Bakanlığın talep etmesi halinde devletin ihtiyaçları doğrultusunda merkezi sisteme entegre olacak şekilde her türlü bilgi, belge ve verileri bakanlık ile paylaşmak,

(12)        E- Belediye sistemi kurmak, işletmek, veri saklama, veri iletimi ve veri paylaşımı ile ilgili politikalar tespit etmek ve uygulamak,

(13)        Enerjinin etkin ve verimli kullanımını sağlamak ve çevresel etkileri azaltmak amacıyla gerekli olan önlemleri almak,

 

Esas Yasa’nın 24’üncü Maddesinin Değiştirilmesi

8.           (1)          Esas Yasa, 24’üncü maddesinin (2)’nci fıkrasının (C) bendi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (C) bendi konmak suretiyle değiştirilir:

 

45/2011

“(C)        Belediyeye ait hizmet ve görevlerin yapılması ve yürütülmesi yönünde herhangi bir amaç için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’nda düzenlenen limitler, usul ve esaslara uyulması kaydıyla bankalardan borç alabilmek;

Ancak borçlanılacak miktar da dahil Belediye’nin borçlarının tümü, bir yıl içerisinde Devlet bütçesinden ilgili Belediyeye ayrılan payı aşamaz. Ancak; kamu yarına yapılan yatırım projeleri bunun dışında sayılır.

Meclisin görev süresini en fazla iki yıla kadar aşacak şekilde ödeme süresi olan miktarın borçlanılabilmesi, Bakanlar Kurulunun onayına bağlıdır. Görev süresinin tamamlanmasına bir yıl kala, görev süresini aşan borçlanma yapılamaz. Borçlanılacak miktar hiçbir şekilde amacı dışında kullanılamaz.”

(2)          Esas Yasa, 24’üncü maddesinin (3)’üncü fıkrasının (C) bendi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (C) bendi konmak suretiyle değiştirilir:

“(C)        Yönetiminde ticari usullerin uygulanmasının yararı bulunan hizmetler için işletmeler veya döner sermayeli kuruluşlar kurmak, kurulmuş işletmelerle, limited ve kooperatif ortaklıklara katılmak.

Ancak bu şekilde oluşturulan kuruluş ve ortaklıklar Sayıştay’ın da denetimine tabidir.”

(3)          Esas Yasa, 24’üncü maddesinin (8)’inci fıkrasının kaldırılmak suretiyle değiştirilir.

(4)          Esas Yasa, 24’üncü maddesinin (23)’üncü fıkrasından hemen sonra yeni (24)’üncü fıkra konmak ve ondan sonra gelen (24)’üncü fıkra (25), (25)’inci fıkra da (26) olarak yeniden sayılandırılmak suretiyle değiştirilir:

“(24)      İlçe Belediyeleri tarafından katı atık transfer istasyonları oluşturmak ve işletilmesini sağlamak;

Ancak; ilçe belediyeleri dışındaki belediyeler bu katı atık transfer istasyonlarına çöplerini ücret ödemek kaydıyla bırakacaktır. Söz konusu ücret bedeli Belediye Meclisince hazırlanıp, Bakanlıkca önerilip, Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanacak Tüzük’te belirlenecektir.

Esas Yasa’nın 25’inci Maddesinin Değiştirilmesi  9.           (1)          Esas Yasa, 25’inci maddesinin (1)’inci fıkrasının (I) bendinden hemen sonra aşağıdaki yeni (İ) ve (J) bentleri konmak suretiyle değiştirilir:

 

“(İ)         Kamuya açık alanlar,  ev ve iş yerlerinde sağlığa aykırı bir şekilde tutulan çöp bidonu.

(J)          Belediye tarafından tehlikeli olduğuna karar verilen binalar.

(2)          Esas Yasa, 25’inci maddesinin (2)’nci fıkrasının (B), (Ç) ve (D) bendleri kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (B), (Ç) ve (D) bendleri konmak suretiyle değiştirilir:

“(B)        Rahatsızlığı yapanın bulunmasının olanaksız olması halinde, mal sahibine ve/veya rahatsızlığa neden olan binayı kullananlara, belirtilen süre içerisinde rahatsızlığa son vermeleri konu mala asılan ihbar ile duyurulur.

(Ç)          Yukarıdaki (1)’inci fıkrada belirtilen rahatsızlıklar, kamu güvenliğini, huzurunu, sağlığını tehlikeye sokuyor ise veya bölgenin huzuru gereği rahatsızlığın giderilmesi aciliyet arz ediyor ise Belediye ihbara gerek kalmaksızın, gerekli önlemleri alır, rahatsızlığı ortadan kaldırır ve bundan doğan harcamalar, rahatsızlığı yapandan, rahatsızlığı yapanın bulunamaması halinde konu malı kullanan gerçek ve tüzel kişiden tahsil edilir.

(D)         Bu fıkranın (A), (B) ve (C)  bentlerinde belirtilen işlemler yapılmış olmasına rağmen, rahatsızlığa neden olan kişinin bulunamaması halinde veya rahatsızlığın mal sahibi veya konu malı kullananların ihmali veya önlem almamasından kaynaklandığının ortaya çıkması halinde, Belediye müdahale ederek işbu rahatsızlığa derhal son verecek önlemler alır.”

Esas Yasa’nın 30’uncu Maddesinin Değiştirilmesi

10.         Esas Yasa, 30’uncu maddenin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)       Belediye Başkanı tarafından görevlendirilen Belediye personel veya işçileri, rahatsızlığı saptamak veya gidermek için konut dışında herhangi bir yere girme yetkisine sahiptir.”

Esas Yasa’nın 31’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1) Esas Yasa, 31’inci maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.

 

48/1977

28/1985

31/1988

31/1991

23/1997

54/1999

35/2005

59/2010

13/2017

16/1976

12/1979

9/1981

43/1982

26/1985

36/1988

14/1990

20/1991

45/1988

22/2001

32/2002

9/2003

56/2003

12/2005

8/2006

29/2007

16/2008

42/2008

79/2009

2/2010

37/2015

73/2007

80/2009

4/2010

5/2012

26/2013

36/015                               “(2)        (A) Belediyelerin, Devlet gelirlerinden ayrılan payları ile Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası kurallarına bağlı gelirlerine ve kamu hizmetlerine tahsis edilmiş taşınır ve taşınmaz mallarına haciz konamaz.

Ancak Belediyelerce, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası ve Sosyal Güvenlik Yasası uyarınca istihdam edilen Belediye çalışanları ile Belediyeye bağlı döner sermayeli kuruluş ve işletme çalışanlarının konu Yasalar ile İhtiyat Sandığı Yasası, Katma Değer Vergisi Yasası ve Gelir Vergisi Yasası altında yatırılması öngörülen cari ay prim, depozit ve Vergi Borçları ile varsa gecikme faizleri / zamları  su ve elektrik  kullanım bedelleri  ilgili Belediye tarafından, yasal süreleri içinde ve her halükarda bir ay süre ile yatırılmaması halinde, bu Yasa’nın 108’inci maddesi uyarınca ilgili Belediye’ye ödenecek olan Devlet Bütçesinde öngörülen yerel gelirlerden ayrılan paydan kesilmesi bu kuralın dışındadır. Çalışma İşleriyle Görevli Bakanlık, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı prim ve depozit miktarları ile ilgili olarak kesilen miktarı söz konusu yatırımların yapılması için yukarıda adı geçen yasaların öngördüğü en son tarihten itibaren en geç on gün içinde, bu yatırımların faizleri ile birlikte hesaplanarak Devlet Bütçesinde öngörülen yerel gelirlerden ayrılan paydan kesilmesi için İçişleriyle Görevli Bakanlığa yazılı bildirimde bulunmakla mükelleftir. İçişleriyle Görevli Bakanlık, bu bildirim üzerine ilgili Belediyenin o ayki ayrılan payından kesinti yapılabilmesine olanak sağlayacak şekilde gerekli olan talep yazılarını hazırlayıp Maliye İşleriyle Görevli Bakanlığa iletmek zorundadır. Maliye İşleriyle Görevli Bakanlık hesaplanan meblağı ilgili Belediyenin o ayki payından kesip ilgili kurumlara yatırmakla mükelleftir. Vergi borcuna ilişkin olarak Maliye İşleriyle Görevli Bakanlık, İçişleriyle Görevli Bakanlığa gerekli bildirimleri yapar. Bu fıkra uyarınca kesilen miktardan öncelikle sosyal sigorta borçları ilgili kuruma yatırılır ve kalan miktar sırasıyla ihtiyat sandığı, vergi borçları ve su ve elektrik kullanım bedellerine karşılık ilgili kurumlara ödenir.

 

34/1993

65/1993

1/1995

18/2000

25/2001

50/2002

47/2003

68/2003

30/2004

41/2004

74/2007

27/2008

6/2010

4/2012

 

 

(B)          Bu fıkra kuralları uyarınca Belediyelerden herhangi bir nedenle ve/veya emeklilik menfaatleri açısından ayrılan çalışanlara da en geç altı ay içerisinde ödenmeyen prim ve depozit borçları ilgili Belediyeden ve Sayıştay Başkanlığından gerekli hesapları almak suretiyle çalışanın kazanılmış haklarına ilişkin olarak ilgili Belediyenin Devlet Bütçesinde öngörülen yerel gelirlerden ayrılan paydan kesilerek ödenir.”

 

(2)          Esas Yasa, 31’inci maddesinin (9)’uncu fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (9)’uncu fıkra konmak suretiyle değiştirilir.

“(9)        Her Belediye, Belediye sınırları içinde veya belediyeler arasında, ilgili Belediyeler ile her türlü toplu taşıma sistemleri kurma ve işletme ve/veya bu amaçla ortaklıklar kurma ve/veya kurulmuş veya kurulacak ortaklıklara katılma hakkına sahiptir.

Esas Yasa’nın 40’ıncı Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1)          Esas Yasa, 40’ıncı maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 40’ıncı madde konmak suretiyle değiştirilir:

43/2005

51/2008

15/2009

17/2003 “40.     (1)          (A)          Belediye Meclisi, olağan olarak ayda en az bir kez toplantı yapar. İlgili ayın son iş gününe kadar Belediye Meclis toplantısı için çağrı yapılmaması ve toplantı yapılmaması halinde Belediye Meclisiüyelerinden en az birinin yazılı talebi ile toplantı çağrısı yapılır ve toplantıya katılanların talebi üzerine belirlenen gündemi görüşür. Belediye Meclisi her yıl Temmuz ve/veya Ağustos ayı içerisinde bir kez toplantılarına ara verme kararı alabilir.

Ancak Belediye Meclisi, Belediye Başkanı veya Meclis üyelerinin salt çoğunluğunun yazılı istemi üzerine olağanüstü olarak yirmi dört saat içerisinde, toplantıya çağrılabilir.

(B)          Toplantıya Belediye Başkanının katılmaması halinde, toplantı, As Başkan başkanlığında, onun da katılmaması durumunda, Yedek As Başkan başkanlığında, onunda katılmaması durumunda en yaşlı üye başkanlığında gerçekleştirilir.

(C)         Belediye Meclisinin toplantı gündemi Belediye Başkanı tarafından belirlenerek, en az yirmi dört saat önceden üyelere yazılı olarak ve/veya elektronik e-posta ile bildirilir ve ilan tahtasına asılmak ve yayımlanmak suretiyle halka duyurulur. Gündemin üyelere bildirimi, üyelere elden verilmek, iş veya ikamet adresine bırakılmak veya ilk toplantıda verilen SMS numaralarına mesaj göndermek suretiyle yapılır.

(Ç)          Meclisin toplam üye sayısının salt çoğunluğunun kararıyla yeni gündem maddesi eklenmesine karar verilebilir. Aksi halde sadece çağrıda belirtilen gündem maddeleri görüşülür.

(2)          Belediye Meclisi toplantıları halka açık olarak gerçekleştirilir.

Ancak, Başkan veya toplantıda hazır bulunan meclis üyelerinden birinin gerekçeli talebi üzerine toplantıya katılanların salt çoğunluğunun kararı ile halka kapalı toplantı yapılır.

 

(3)         Belediye Meclisi, bu Yasada düzenlenen kurallara aykırı olmamak kaydı ile Belediye Meclisinin çalışma usul ve esasları ile toplantı düzenine ilişkin Tüzük hazırlayabilir. Belediye Meclisince hazırlanan Tüzük Bakanlıkca önerilip Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer.

(4)         Belediye Meclisi’nin toplantı yeter sayısı, Belediye Başkan ve meclis üyelerin toplamının salt çoğunluğudur. Toplantıda salt çoğunluk sağlanamazsa toplantı aynı gündemle kırk sekiz saat sonraya ertelenir. Toplantının ertelendiği hususu, yirmi dört saat önceden toplantıya katılmayan üyelere yazılı (mektup ve/veya e-posta ve/veya yazılı telefon mesajı) olarak bildirilir. Kırk sekiz saat sonra yapılacak toplantıda, toplantı yeter sayısı Başkan ve üyelerin toplam sayısının 2/5’i(beşte ikisi) olup, hesaplamada tam sayı çıkmaması halinde kesirli sayıdan büyük olan tam sayı dikkate alınarak toplantı yeter sayısı olup olmadığına bakılır. Belediye meclisi, toplantı yeter sayısı sağlanana kadar ayni usulle toplanmaya devam eder.

(5)         Karar yeter sayısı bu Yasa veya yukarıdaki (3)’üncü fıkra uyarınca çıkarılması öngörülen Tüzük kuralları uyarınca özel çoğunluk aranmadığı hallerde toplantıya katılanların salt çoğunluğudur.

(6)         Toplantı yeter sayısının bulunmadığı hallerde toplantıya devam edilemez ve/veya oylama yapılamaz ve/veya karar alınamaz.

(7)         Belediye meclisi toplantı sekreteri Belediye Müdürü olup, Belediye Başkanı, Belediye müdürünün yokluğunda toplantı tutanaklarını tutmak üzere, Belediye personeli arasından Yöneticilik Hizmetleri sınıfında bulunan bir personel görevlendirir, bu kadroda da personel bulunmaması halinde, öncelikle üniversite mezuniyeti gerektiren hizmet sınıflarında bulunan bir personel görevlendirilir.”

Esas Yasa’nın 43’üncü Maddesinin Değiştirilmesi

13.         Esas Yasa, 43’üncü maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 43’üncü madde konmak suretiyle değiştirilir:

5/1976

26/1977

29/1977

1/1980

4/1980

12/1981

17/1985

19/1985

15/1986

16/1986

60/1988

17/1990

33/1990

52/1991

78/1991

46/1993

59/1993

2/1994

12/1994

12/1998

48/1998

13/2000

14/2002

24/2010

33/2016

“Üyeliğin Sona Ermesi

  1. (1)          Seçildikten sonra Seçim ve Halkoylaması Yasasının 9’uncu maddesinde öngörülen seçilme niteliklerini kaybeden Meclis üyelerinin üyelik sıfatları sona erer. Seçilme niteliklerinin kaybedildiğinin öğrenilmesi halinde Belediye Başkanı durumu Bakanlığa ve İlçe Seçim Kuruluna yazılı olarak bildirir.

(2)          (A)          Bu Yasanın 41’inci ve 42’nci maddeleri uyarınca üyelikten çekilme ve çekilmiş sayılma da üyeliği sona erdirir.

Ancak 42’nci madde uyarınca üyelikten çekilmiş sayılma hallerinde, üyeliğin sona ermesi için Meclis kararı gerekir.

(B)          Meclis toplantı bildirimleri ve toplantı tutanaklarının incelenmesinden sonra çekilmiş sayılma hallerinin varlığının tespiti ve üyeliğin sona ermesi yönündeki Meclis kararı üzerine üyelikten çekilmiş sayılan Meclis üyesine, Belediye Başkanı tarafından üyelikten çekilmiş sayıldığı ve üyeliğinin sona erdiği en geç üç gün içinde yazılı olarak bildirilir.

(3)          Üyelikten çekilmiş sayılmanın görüşüleceği Belediye Meclis toplantılarında, toplantı yeter sayısı, üyelikten çekilen veya çekilmiş sayılan üyeler dikkate alınmaksızın hesaplanır.

(4)          Belediye Başkanı, üyelikten çekilen meclis üyesinin yazılı bildiriminden itibaren veya üyelikten çekilmiş sayılan meclis üyesi hakkında alınan karardan itibaren, üç gün içinde üyelikten çekilen veya üyelikten çekilmiş sayılan Meclis üyesini, Bakanlığa ve İlçe Seçim Kuruluna yazılı olarak bildirmek zorundadır. İlgili Belediye Başkanının, üyelikten çekilen veya çekilmiş sayılan Meclis üyesi hakkında belirtilen mercileri bilgilendirmemesi halinde herhangi bir Meclis üyesi de İlçe Seçim Kurulu ve Bakanlığı yazılı olarak bilgilendirebilir.”

 

Esas

Yasa’nın 44’üncü Maddesinin Değiştirilmesi         14.         Esas Yasa, 44’üncü maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 44’üncü madde konmak suretiyle değiştirilir:

 

“Başkan ve Meclis Üyelerinin Uymak Zorunda Oldukları Hususlar

20/2016

  1. (1)          Başkan ve Meclis üyeleri, kendilerini ve/veya eşi ve/veya aralarında evlilik bağı kalmayan eski eşi ve/veya birinci dereceye kadar kan veya sıhri akrabaları ve/veya kardeşini ve/veya aralarında evlatlık bağı bulunanları ilgilendiren gündem maddesi ile ilgili işlerin görüşüldüğü toplantılara katılamazlar, katılmaları halinde alınan karar geçersizdir. Bu madde amaçları bakımından, Belediyelerin ihale ile ilgili uygulamalarında,  Kamu İhale Yasası’nın ilgili kuralları uygulanır.

(2)          Başkan ve Meclis üyeleri, görev süresi boyunca ve görev süresinin bitimine müteakip bir yıl süre ile Belediye ile doğrudan veya dolaylı olarak tek başlarına veya ortaklık oluşturmak suretiyle ihalelere katılamaz ve taahhüde girişemezler.

 

Esas Yasa’nın 45’inci Maddesinin Değiştirilmesi

15.         Esas Yasa, 45’inci maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)       Yolluk verilmesini gerektiren bir işle görevlendirilmesi halinde, Meclis üyelerine Devlette yürürlükte olan Yolluk hakkındaki mevzuata göre yolluk verilir.”

Esas Yasa’nın 46’ncı Maddesinin Değiştirilmesi   16.         Esas Yasa, 46’nci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 46’ncı madde konmak suretiyle değiştirilir:

“Üyelerin İzinleri

46.         (1)          Meclis üyeleri, hastalıkları süresince izinli sayılır. Ancak hastalığın bir yılda toplam altı toplantıya katılmaya engel teşkil etmesi halinde ilgili üyeye bu Yasanın 42’nci madde kuralları uygulanır.

 

(2)          Üyeler, makul mazaretleri durumunda,  toplantıya katılamayacağını, toplantı saatinden önce, kanıtlayıcı belge içeren dilekçesini Belediye Başkanlığına vererek izin talebinde bulunur. Bu talep belediye meclisinin ilk toplantısında görüşülür ve toplantıda hazır bulunanların basit çoğunluğu ile karara bağlanır. Meclis üyesi, mazaretinin uygun görülmesi halinde izinli sayılır.

(3)          Toplantı nisap yetersizliğinden yapılamamış olsa dahi, meclis üyesinin yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen usüle uymayan özürleri dikkate alınmaz, bu halde ilgili üye hakkında 42’nci madde kuralları uygulanır.

Esas Yasa’nın 48’inci Maddesinin Değiştirilmesi  17.         Esas Yasa, 48’inci maddesinin (16)’ncı fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (16)’ncı fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(16)      Belde menfaatleri ile ilgili işler hakkında Devlet Daireleriyle istişarelerde bulunmak,”

Esas Yasa’nın 49’uncu Maddesinin Değiştirilmesi              18.         Esas Yasa, 49’uncu maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 49’uncu madde konmak suretiyle değiştirilir:

 

“Belediye Meclisi Kararlarının

İlanı      49.         (1)          Belediye Meclisi toplantılarında görüşülen konular ile Belediye Başkan ve/veya meclis üyelerinin sunuşlarına ilişkin tutanaklar özet olarak düzenlenir. Meclis toplantı tutanaklarına, toplantıya katılanların adları, alınan kararlar ve toplantıda bulunanların varsa yazılı itirazları ve toplantıda alınan karara katılmayan üyenin de tutanağı imzalarken ilgili karara katılmadığına dair gerekçesi ile birlikte şerh düşüp kaydedilerek, en geç yedi gün içinde toplantıda hazır bulunanlara sunulur. Meclis tutanakları toplantıda hazır bulunan Başkan ve üyelerce imzalanır ve birer kopyası Belediyede muhafaza edilir.

(2)         (A)          Belediye Meclisi toplantılarında alınan                                 kararlar meclis üyeleri tarafından imzalandıktan sonra yedi gün içerisinde, tüm meclis üyelerine gönderilir, Belediye ilan tahtasına da Belediye Müdürü ve/veya Müdür Muavini ve/veya Belediyenin Yöneticilik Hizmetleri Sınıfındaki en kıdemli personeli                               tarafından asılmak suretiyle ilan edilir.  Buna ilaveten, alınan kararlar Belediyenin varsa internet sayfasında yayımlanır.

(B)          Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerinin imzalarını taşıyan Belediye Meclis kararlarının birer sureti, kararların alındığı tarihten başlayarak on beş gün içerisinde Belediye Başkanı tarafından Bakanlığa bildirilir. Bildirilmemesi halinde herhangi bir üye tarafından Bakanlığa bildirir”.

Esas Yasa’nın 55’inci Maddesinin Değiştirilmesi  19.         Esas Yasa 55’inci maddenin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

  1. “(1) Belediye Başkanlarına Barem 19 aylık maaş verilir.

Esas Yasa’nın 58’inci Maddesinin Değiştirilmesi  20.         Esas Yasa 58’inci maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)       Belediye Başkanlarına veya Asbaşkana, Belediye ile ilgili hizmet veya temsil sıfatı ile görevli olarak yurt dışına çıkışlarında, yol harcamaları Devlette yürürlükte olan Yolluk hakkındaki mevzuata göre ödenir.”

 

Esas Yasa’nın 59’uncu Maddesinin Değiştirilmesi              21.         Esas Yasa 59’uncu maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)       Belediye Başkanı, Belediye Meclisinin onayı ile yılda kırk iki güne kadar izin kullanabilir. İzinler kazanıldığı takvim yılı içerisinde kullanılır. Kullanılamayan izinler aktarılamaz ve kullanılmayan izinlerle ilgili herhangi bir hak veya maddi menfaat temin edilemez.”

Esas Yasa’nın 61’inci Maddesinin Değiştirilmesi  22.         Esas Yasa 61’inci maddesinin (24)’üncü fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (25)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(25)     Belediye Başkanı seçildikten ve Belediye Meclisinin bilgisine sunulduktan sonra en geç  on iki ay içerisinde Stratejik Plan ve Programını kamuoyuna açıklamak ve bir suretini Bakanlığa sunmak zorundadır.

Ayrıca, her yıl, yıllık faaliyet raporunu, izleyen yılın en geç Nisan ayı sonuna kadar Bakanlığın bilgisine sunmak zorundadır.

Stratejik Plan; uygun görülmesi halinde Kurum, Kuruluş, Üniversiteler, Belde Muhtarları ile konuyla ilgili Sivil Toplum Örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanır ve Belediye Meclisi tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girer.

Nüfusu otuz binin altında olan Belediyelerde Stratejik Plan yapılması zorunlu değildir.”

Esas Yasa’nın 65’inci Maddesinin Değiştirilmesi  23.         (1)          Esas Yasa, 65’inci maddesinin (4)’üncü fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (5)’inci ve (6)’ncı fıkralar konmak suretiyle değiştirilir.

(5)         Asbaşkanın veya As başkan vekilinin ölümü, istifası veya benzer geçici olmayan hallerde yeniden seçim yapılır ve asbaşkan ve/veya yedek asbaşkan seçilir.

 

(6)         As Başkan veya As Başkan vekili Belediye Başkanına ait aşağıdaki yetkileri kullanmaya yetkili değildir:

 

(A)         Sözleşmeli personel atanması,

(B)         Geçici işçi alımı,

(C)         Sözleşmeli danışman atanması,

(Ç)         Belediye adına her türlü sözleşme imzalanması ve taahhütte bulunması.

Esas Yasa’nın 66’ncı Maddesinin Değiştirilmesi   24.         (1)          Esas Yasa, 66’ncı maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 66’ncı madde konmak suretiyle değiştirilir:

“Vekalet

Ödeneği              66.         Seçilecek Asbaşkana Belediye Başkanlığı görevine vekillik ettiği sürece Belediye Başkanlığı için saptanan miktarda vekalet ödeneği verilir.”

 

Esas Yasa’nın 67’inci Maddesinin Değiştirilmesi  25.

Esas Yasa, 67’nci maddesinin (2)’nci ve (3)’üncü fıkraları kaldırılmak ve yerlerine aşağıdaki yeni (2)’nci ve (3)’üncü fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)       Vefat eden veya herhangi bir sebepten dolayı hazır bulunmayan Belediye Başkanının devir ve teslim işlemini Asbaşkan, Asbaşkanın bulunmaması halinde yedek As Başkan, Yedek Asbaşkan bulunmaması halinde Belediye Meclisinin en yaşlı üyesi yapar.

(3)         Belediye Başkanının istifası, herhangi bir sebepten ötürü Başkanlığının düşmesi ve Başkanlığın düştüğünün, duyurulduğu tarihten başlamak üzere üç gün içerisinde devir ve teslim işlemini Asbaşkan, Asbaşkanın da bulunmaması halinde Yedek Asbaşkan onun da bulunmaması halinde Belediye Meclis üyelerinin en yaşlı üyesi yapar.”

Esas Yasa’nın 74’üncü Maddesinin Değiştirilmesi              26.         Esas Yasa, 74’üncü maddesinin (1)’inci fıkrasının (F) bendinden hemen sonra aşağıdaki yeni (G) bendi konmak sureti ile değiştirilir:

“(G)        Belediye’ye ait veya kamusal alanda otuz gün süre ile terk edilmiş, yanlış park edilmiş motorlu, motorsuz araç, araç parçaları ve taşınır eşyaların taşınması veya çekilmesinden sonra sahibi bulunamayan bahse konu eşyaların ilan aşamasında tirajı yüksek bir yerel gazetede   en az bir gün süre ile ilan edilerek duyurulması ayrıca fotoğraflarının çekilip Belediyenin web sitesinde yayınlanması;

Araç ve/veya eşya sahibine, sahibi bulunamamış ise üç ay içerisinde aracın ve/veya eşyanın alınmaması veya ilan edilmesine rağmen son ilan tarihinden itibaren üç ay içerisinde araç ve/veya eşyanın alınmaması durumunda hurda olarak satılması;

Yapılan ilanlara ve yazılı bildirime rağmen alınmayan araçlar ve/veya eşyalar Belediye tarafından hurda olarak açık artırma, kapalı zarf usulü veya bu yöntemlerde başarılı olunmaması halinde pazarlık usulü ile satılır ve bedeli Belediyeye gelir olarak kaydedilir. Bu durumda mal sahibinin zarar ziyan ve/veya tazminat talep etme hakkı bulunmamaktadır.

Yukarıda belirtilen hallerde, araç sahibinin araç satılmadan Belediyeye müracaat etmesi halinde, çekici veya kaldırma masrafları, muhafaza masrafları ve ilan masrafları tahsil edildikten sonra, araç mal sahibine teslim edilir. Araç sahibinin masrafları ödemeyi kabul etmemesi halinde araç satılarak masraflar tahsil edildikten sonra elde edilen gelir mal sahibine iade edilir.

Esas Yasa’nın 78’inci Maddesinin Değiştirilmesi  27.         Esas Yasa’nın 78’inci maddesinin (2)’inci fıkrasına bağlı Birinci Cetvel kaldırılıp yerine ekteki yeni I. Cetvel konmak, (3)’üncü fıkra kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (3)üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(3)       Bu Yasa amaçları bakımından “Meslek”, gelir sağlamak amacıyla bizzat çalışarak veya başkasını çalıştırarak yapılan ve yürütülen herhangi bir işi, işçiliği, tarım, hayvancılık, kamu görevini, memuriyeti, zanaatı, ticaret ve benzeri işleri anlatır.

 

Esas Yasa’nın 80’inci Maddesinin Değiştirilmesi  28.         (1)          Esas Yasa, 80’inci maddenin (1)’inci fıkrasının (A) bendi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkranın (A) bendi konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)       (A)          Belediye Meclisi her yıl Ağustos ayı sonuna kadar meslek vergisi tarh eder.”

(2)         Esas Yasa, 80’inci maddesinin (2)’nci fıkrasının (B) bendi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (B) bendi konmak suretiyle değiştirilir:

48/1977

“(2)        (B)          Müstahdem çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile ortaklıklar, kesinleşen meslek vergisini müstahdemin ücretinden keserek belediyeye yatırmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya eksik olarak yerine getirenlere, kesilmesi gereken meslek vergisi veya meslek vergisi farkı miktarı kendilerine tarh edilmiş meslek vergisi sayılır ve meslek vergisi sorumlusu olarak Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası kurallarının öngördüğü şekilde kendilerinden tahsil edilir.”

Esas Yasa’nın 81’inci Maddesinin Değiştirilmesi  29.         (1)          Esas Yasa, 81’inci maddesinin (1)’inci fıkrasını kaldırmak ve yerine yeni birinci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(A)       Belediye sınırları içinde kâr gütmek amacıyla bir iş, meslek, ticaret veya zanaatla uğraşmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler iş yeri açmadan önce her iş yeri için Belediyeden meslek izni almak zorundadırlar.

(B)         Aynı Belediye sınırı içinde aynı kişiden, aynı  iş için birden fazla izin çıkarması istenemez.

(C)         Birden fazla Belediye sınırları içinde  işyeri olan kişilerden sadece merkez işyerinin bulunduğu  Belediyeden  izin çıkarması istenir.

(Ç)         Meslek izni alacak olan  gerçek veya tüzel kişinin, konu mesleği icra etme yeterliliği veya hakkına sahip olup olmadığı ilgili meslek hakkında verilen diploma veya sertifika veya benzeri belgeler ve/veya ilgili odaya kayıtlı olduğunu gösteren güncel belgeyi belediyeye sunmak zorundadır.  Bu husustaki kural, usul ve esaslar bu madde ve bu Yasanın 82’nci maddesi altında Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle belirlenir.

(D)         Kamu görevlilerinden, memurlardan, müstahdemlerden ve dini görev ifa edenlerden izin almaları istenmez. Ancak, bunlar meslek vergisini ödemekle yükümlüdürler.

(E)         Meslek İzni almış olan gerçek veya tüzel kişiler izne konu işyerlerini Belediyenin vermiş olduğu Meslek izni amacına uygun olarak çalıştırmak zorundadır.  Belediye, uygun göreceği aralıklarla işyerlerinin, izin amacına uygun olarak çalıştırılıp çalıştırılmadığını denetleyebilir ve izin amacına uygun olarak çalışmayan gerçek ve tüzel kişilerin iznini iptal edebilir. İzni İptal edilen gerçek ve tüzel kişilerin meslek iznini yeniden icra edilen mesleğe uygun olarak alana kadar iş yeri kapatılır.

(F)         Meslek izni almadan açılan her türlü iş yeri tespit edilmesi durumunda meslek izni alana kadar işyeri kapatılır.”

 

(2)         Esas Yasa, 81’inci maddenin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)       Yukarıdaki (1)’inci fıkra uyarınca alınacak izinler, bir defaya mahsus olarak alınır ve böyle bir izin için ilgili Belediyeye ödenecek harç miktarı aylık asgari ücretin %1’i tutarındadır.

(3)         Esas Yasa, 81’inci maddenin (5)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (5)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(5)       Bu madde uyarınca verilecek izin belgesi iş yerinin görülebilen bir yerine asılır.

(4)         Esas Yasa, 81’inci madde altında düzenlenen “İkinci Cetvel” kaldırılmak suretiyle değiştirilir.

Esas Yasa’nın 82’nci Maddesinin Değiştirilmesi   30.         “(1)        Esas Yasa, 82’nci maddenin yan başlığı kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni yan başlık konmak suretiyle değiştirilir:

“Çalışma Koşulları İzne ve Denetime Tabi Olan İşyerleri ve İzin Harcı”

(2)         Esas Yasa, 82’nci maddenin (1)’inci fıkrasının (İ) bendi kaldırılmak suretiyle değiştirilir.

(3)          Esas Yasa 82’nci maddenin (1)’inci fıkrasının (İ) bendinden hemen sonra aşağıdaki yeni (İ), (J), (K), (L), (M) ve (N) bentleri konmak suretiyle değiştirilir:

(İ)           Su kuyuları, su istasyonu ve dolum tesisleri;

(J)           Okul, kreş, etüt, dershane ve benzeri eğitim merkezleri;

(K)          Güzellik, tırnak salonları, dövme salonları ve benzeri yerler;

(L)          Gıda imalathaneleri, antrepolar, toptan gıda ve gıda ürünleri satış yerleri;

(M)         Spor, jimnastik salonları;

(N)         Yukarıdaki bentlerde sayılanlar dışında kalan ve Belediye Meclisince benzeri olduğu kararlaştırılan işyerleri.”

(4)          Esas Yasa, 82’nci maddenin (2)’nci ve (3)’üncü fıkraları kaldırılmak ve yerlerine aşağıdaki yeni  (2)’nci ve  (3)’üncü fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)        Yukarıdaki, (1)’nci fıkrada öngörülen işyerlerinin çalışma ve izin koşullarını,  denetim usul ve esaslarını Belediye Meclisi tarafından hazırlanıp Bakanlıkça önerilecek Bakanlar Kurulu’nca onaylanıp Resmi Gazetede yayımlanacak bir Tüzükle belirler.

(3)          Yukarıdaki (2)’nci fıkra uyarınca verilecek izin ile ilgili belediyelerce aylık asgari ücretin  %4(yüzde dört)’ü oranında harç alınır.

Bahse konu iznin her yıl Mart ayı sonuna kadar yenilenmesi gerekmektedir.

(5)          Esas Yasa, 82’nci maddenin (3)’üncü fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (4)’üncü, (5)’inci ve (6)’ncı fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

“(4)        Bu maddede sayılan açılması izne bağlı olan işyerlerinden bu Yasa’nın 81’inci maddesinde düzenlenen Meslek İzni Harcı alınmaz.

(5)          Yukarıda (1)’inci fıkra uyarınca izin alınmaması veya yukarıdaki (3)’üncü fıkrada düzenlenen yenileme izninin alınmaması halinde, Belediye tarafından, bu Yasanın 122’nci maddesi altında düzenlenen sabit para cezası kesilir. Ancak bu cezanın kesilmesi ve/veya ödenmesi yukarıdaki (1)’nci fıkra uyarınca alınması gereken iznin veya yenilenmesi gereken iznin yerine geçmez, iznin yenilenmemesi halinde bu Yasanın 123’üncü maddesi ile düzenlenen kapatma cezası verilebilir.

(6)          İşyeri izinleri, iznin alındığı tarihe bakılmaksızın, iznin alındığı takvim yılı sonunda son bulur.”

Esas Yasa’nın 83’üncü Maddesine Bağlı Üçüncü Cetvelin Değiştirilmesi    31. Esas Yasa, 83’üncü maddesine bağlı Üçüncü Cetvel kaldırılmak ve yerine bu Yasaya ekli yeni  “İkinci Cetvel” konmak suretiyle değiştirilir:

Esas Yasa’nın 84’üncü Maddesinin Değiştirilmesi              32. Esas Yasa, 84’üncü maddenin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)       (A)          Çıkarılan izin için Belediyeye, iznin çıkarıldığı yıl veya yılın herhangi bir kısmı için aylık asgari ücretin %5’i ile (yüzde beşi) ile aylık asgari ücretin %75’i (yüzde yetmiş beşi) arasında harç verilir.

(B)          Belediye Meclisi, seyyar satıcılık ile ilgili harcın miktarı ile, uygulama usul, şekil ve kıstaslarını hazırlanıp Bakanlıkça önerilecek Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir Tüzükle saptar.”

Esas Yasa’nın 85’inci Maddesinin Değiştirilmesi  33.         (1)          Esas Yasa, 85’inci maddesine bağlı Dördüncü Cetvel kaldırılmak ve yerine bu Yasaya ekli yeni “Üçüncü Cetvel” konmak suretiyle değiştirilir:

(2)         Esas Yasa, 85’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 85’inci madde konmak suretiyle değiştirilir:

“Hizmet Resmi Üçüncü

Cetvel   85.         (1)          Her Belediye, sınırları içinde yaptığı evsel atık hizmetleri, aydınlatma hizmetleri, halk sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yapılan haşere ve her türlü zararlı ile mücadele hizmetlerine karşılık her konut ve işyerinden bu Yasaya ekli dördüncü cetvelinde öngörülen Hizmet Resmini alır.

(2)          Belediye Meclisi alacağı bir kararla, Sosyal Hizmetler Dairesinden sosyal yardım aldığını her yıl belge ile kanıtlayan kişileri Hizmet Resminden kısmen veya tamamen bağışık tutabilir.                                        (3)          Hizmet Resminin tahsilinde uygulanacak usul ve esaslar ile oranlar Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Resmi Gazetede yayımlanacak bir Tüzükle belirlenir.”

 

Esas Yasa’nın 86’ncı Maddesinin Değiştirilmesi   34.         Esas Yasa, 86’ncı maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 86’ncı madde konmak suretiyle değiştirilir:

Fasıl 52

8/2013

7/2008                 “Köpek Resmi, Harç ve Cezalar

  1. Belediye, Köpekler Yasası, Hayvan Refahı ve Hayvanların ve İşletmelerin Tanımlanması ve Kaydı Yasası uyarınca işlem yapar ve belirlenen resim, harç ve cezaları alır.

 

Esas Yasa’nın 87’nci Maddesinin Değiştirilmesi   35.         Esas Yasa, 87’nci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 87’nci madde konmak suretiyle değiştirilir:

“Sağlık Karnesi Harcı

  1. (1) (A)          Halkın yararlandığı genel yerlerin herhangi birinde gıda maddeleri hazırlayanlar, dağıtanlar veya bu gibi yerlerde hizmet görenler her altı ayda birsağlık karnelerini alabilmeleri amacıyla gerekli tetkikleri sağlık işleri ile görevli Bakanlığın ilgili yasası ve/veya bu hususta yapılan protokoller gereğince yaptırmak zorundadırlar. Sağlık karnelerinin süresi, alındığı tarihten başlayarak altı ay için geçerlidir.

(B)         Bu gibi yerlerde yanlarında müstahdem çalıştıranlar, her altı ayda bir müstahdemlerini muayene ettirmek ve sağlık karnelerini aldırmak zorundadırlar.

(C)         Bu fıkra krallarına uyulmaması halinde iş yeri bulundurma izni iptal edilir.

(2)         Sağlık Karnesi çıkarmakla yükümlü olanlar belediyeye her karne için aylık asgari ücretin % 3’ü tutarında harç öderler.  Sağlık Karnesinin uygulama şekli, taksitlendirme ve denetim ile ilgili konular Belediye Meclisince hazırlanıp, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanan Tüzükle belirlenir.”

Esas Yasa’nın 88’inci Maddesinin Değiştirilmesi  36.         Esas Yasa, 88’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 88’inci madde konmak suretiyle değiştirilir:

 

Fasıl 50                “İlan, Reklam ve Levha Resmi

  1. “(1)        Meydan, yol ve sokaklarda, halka açık eğlence yerlerinde,  satış ve işyerleri ile herkesin görebileceği yerlerde, her ne suret ve vasıta ile olursa olsun yapılan, asılan, gösterilen ve dağıtılan afiş, pankart,  broşürlerden, her türlü ticari ilan ve reklamlardan, elektronik ve benzeri reklam panolarından Reklamların Teşhiri (Denetim) Yasası kuralları çerçevesinde aylık asgari ücretin %1’i (yüzde bir) ile aylık asgari ücretin sekiz katı arasında yıllık resim alınır. Alınacak resim miktarı Belediye Meclisince hazırlanır, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanacak bir Tüzükle belirlenir.

(2)          (A)          Apartmanlar, dükkanlar, bürolar, ticari veya sınai kuruluşlar ve benzeri iş yerlerinin ana kapı ve ön cephelerinde, duvar veya cam üstüne, müessesenin veya ilgili kişilerin ad ve soyadını gösteren levha asılması zorunludur.

(B)          Tabela ve/veya levha ve/veya her türlü reklam aracı, renk, şekil, genişlik, malzeme ve asılış bakımından Belediyenin görüşüne uygun olarak düzenlenir. Belediye tarafından belirlenen bölgelerde, asılacak tabela ve/veya levhaların bölgenin mimari dokusuna uygun karakterde ve/veya tek tip olması için koşullar düzenlenebilir. Buna uygun olmayan levhaları Belediye indirmeye ve yerinden sökmeye yetkilidir.

(C)          Tabela ve/veya levha ve/veya her türlü reklam aracı, yukarıdaki (1)’inci fıkrada çıkarılması öngörülen tüzük uyarınca İlan, Reklam ve Levha resmi alınır. Levhaların asılmamış olması, resim alınmasına engel değildir.

(Ç)          Reklam tabelası/levhası asmak için Belediyeden izin alınması zorunludur.

(D)          Belediye tarafından, ulaştırma işleri ile görevli Bakanlığın yetki alanı içerisinde bulunan ana karayollarında yol kenarlarına reklam tabelası veya levhası konulması hususunda gerekli izin trafik ve yol güvenliği açısından Ulaştırma ile ilgili Bakanlığın olumlu görüşü ile, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen yerlerde ise, Çevre Koruma Dairesi’nin olumlu görüşü ile Orman alanlarında ise; Orman Dairesi’nin olumlu görüşü alınmak sureti ile verilir.

(E)         Belediyeye ait olmayan yerlere konacak reklam tabelalarında mal sahibi kişi ve/veya Bakanlık ve/veya Kurum ve/veya kuruluş ise onun olumlu görüşü alınması gerekmektedir.

(F)         Bu fıkra kurallarına aykırı ve/veya izinsiz konan tabela ve/veya levhalar derhal Belediye tarafından kaldırılır.

(3)         Bakanlıklar ve Bakanlıklara bağlı Daireler ile Kurum, Kuruluş, Kamu İktisadi Teşebbüsü, Kamu Tüzel Kişileri, Siyasal Partiler, Sendikalar ve sosyal amaçlı derneklerce, belediyelerin göstereceği yerlere asılacak afiş,  pankart ve isim tabelalarından bu maddede öngörülen resim alınmaz.

(4)         Belediye, işbu maddeye veya bu madde altında çıkarılması öngörülen Tüzüklerin herhangi bir kuralına aykırı olarak yapılan, asılan, gösterilen ve dağıtılan afiş, pankart,  broşür, her türlü ticari ilan ve reklamı, elektronik reklam panolarını kaldırmaya, toplatmaya, el koymaya müdahale edip sökmeye yetkilidir.”

Esas Yasa’nın 89’uncu Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1) Esas Yasa, 89’uncu maddesinin (2)’inci fıkrasının (L) bendi kaldırılmak ve (2)’nci fıkra yeniden numaralandırılmak suretiyle değiştirilir:

(2)          Esas Yasa, 89’uncu maddesinin (5)’inci fıkrasının (A) bendi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (A) bendi konarak suretiyle değiştirilir:

“(A)        Bakanlar Kurulunun özel izni ile ruhsatlandırılan her kumarhane yıllık olarak Vergi Dairesine ödemekle mükellef olduğu “Kumarhane İşletme İzni” ücretine ek olarak; ödediği %5 (yüzde beş)’ini ilgili belediyelere yıllık eğlence izni ve eğlence ücreti öder.”

(3)          Esas Yasa, 89’uncu maddesine bağlı Beşinci Cetvel kaldırılmak ve yerine bu Yasaya ekli yeni Dördüncü Cetvel konmak suretiyle değiştirilir.

Esas Yasa’nın 90’ıncı Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 90’ncı maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 90’ıncı madde konmak suretiyle değiştirilir.

“Gelirlerin Paylaşımı

  1. (1) Yasa’nın Eğlence Resmi ve Eğlence İzin Harcı’nı düzenleyen 89’uncu maddenin (5)’inci fıkrasının (A) bendi, Kıymet ve Tartı Ücretini düzenleyen 94’üncü maddesi, sabit hız kameralarından elde edilen gelir ve Belediye Hizmetlerinden Yararlanma Hizmetini Düzenleyen 103’üncü maddenin (1)’inci fıkrası uyarınca tahsil edilecek ücret ve resimler, ilgili tüzel kişilikler tarafından %70’i bağlı bulunduğu belediyeye,

(2)         Geri kalan %30’luk payın 20’lik kısmı nüfusu 20.000’e kadar olan belediyelere, diğer %10’luk kısmı da 20.000 üzeri olan belediyelere nüfusları oranında paylaştırılmak üzere Devlet Gelirler veznesine yatırılır.

Ancak;  Devlet Gelirler veznesine yatırılan yukarıdaki (1)’inci fıkradaki %70’lik paydan alan belediye bu fıkradaki %30’luk paydan  gelir alamaz.

Esas Yasa 91’inci Maddesinin Değiştirilmesi         39.         (1)          Esas Yasa, 91’inci maddesine bağlı Altıncı Cetvel kaldırılmak ve yerine bu Yasaya ekli yeni Beşinci Cetvel konmak suretiyle değiştirilir.

(2)          Esas Yasa 91’inci maddesinin yan başlığı kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni yan başlık konmak suretiyle değiştirilir:

 

“Otel ve Yat Limanı İşletme İzni ve Resimleri”

(3)          Esas Yasa 91’inci maddesinin (2)’nci ve (4)’üncü fıkraları kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci ve (4)’üncü fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

(2)          Otellerde konaklayan on iki yaşından büyük her kişiden kaldığı her gece için asgari ücretin %0.1’i ile %1’i arasında Otel Resmi alınır. Otel Resmi, otel sahibi veya işletmecisi tarafından tahsil edilir ve bir sonraki ayın son iş gününe kadar ilgili Belediye’ye yatırılır.  Turizm İşleri ile ilgili Bakanlık geceleme listesini sayısal olarak her ay ilgili belediyeye vermek zorundadır.   Otel Resmi, Beşinci Cetvelde düzenlendiği oranlar üzerinden tahsil edilir.

(4)          Otel sahibi veya işletmecisi, otelde bir ay içinde yapılan gecelemeler ile ilgili, Belediyeye bir sonraki ayın on beşine kadar yazılı olarak geceleme sayısını bildirmek ve Otel Resmini ödemekle yükümlüdür.   Geceleme olmaması halinde ise yine aynı süre içinde, hiç geceleme olmadığını yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. Otel sahibi veya işletmecisi gecelemelerin kontrolü amacı ile Belediyenin talep ettiği bilgileri elde edebilmesine ve/veya denetim yapmasına izin vermek ve/veya istediği bilgileri temin etmek ve sunmakla yükümlüdür.”

(3)          Esas Yasa 91’inci maddesinin (4)’üncü fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (5)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(5)        (A)          Belediyeler, limanda bulunan yat barınağında demirleyen her yat ile ilgili gecede, geceleme ücretinin %3 (yüzde üç)’ü oranında Yat Limanı Resmi alınır.

(B)         Belediyeler, işbu Yasa’nın 91’inci maddesine bağlı Beşinci Cetvel tahtında belde sınırlarında bulunan her yat limanından Yat Limanı İşletme İzin Harcı alır.”

Esas Yasa 92’nci Maddesine Altıncı Cetvel            40.         (1)          Esas Yasa, 92’nci maddesine bağlı Yedinci Cetvel kaldırılmak ve yerine bu Yasaya ekli yeni Altıncı Cetvel konmak suretiyle değiştirilir.

 

 

(2)         Esas Yasa, 92’ici maddesinin yan başlığı ve (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni yan başlık ve (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

Kesimhane, ve Et Taşıma Ücretleri

“(1)        Belediye sınırları içinde belediye kuruluşlarına ait olan kesimhane ve benzeri tesislerde, kesilen her nevi hayvan için Belediye Meclisince hazırlanacak Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle belirlenecek olan ve bu Yasaya ekli Altıncı Cetvelde öngörülen kesim ve ücreti alınır.

Ancak; belediye sınırları içerisinde olmakla birlikte belediye kuruluşlarına ait olmayan işletmeler cetvelde öngörülen ücretlerin yarısı uygulanır.

 

  1. Esas Yasa, 93’üncü maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 93’üncü madde konmak suretiyle değiştirilir:

 

“Belediyeden  İzinsiz Su Satılması veya Dağıtılmasının Yasak Olması

(1)          Su kaynağı Belediye’nin kendi sınırları dışında olsa bile Belediyeden izin almadan motorlu ve/veya motorsuz her çeşit tankerle Belediye sınırları içinde içme veya kullanma suyu satılamaz veya dağıtılamaz.

(2)          Hiçbir kimse Belediye’den izinsiz olarak; Belediye içme suyu şebekesindeki içme suyunu satamaz.

(3)          İzin almak için belediyeye, iznin çıkarıldığı yıl veya yılın herhangi bir kısmı için aylık asgari ücretin %20’si (yüzde yirmi) tutarında harç ödenir. Bu koşullarına ilişkin usul ve esaslar Belediye Meclisince hazırlanıp, Bakanlıkça önerilecek Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir Tüzükle belirlenir.”

Esas Yasa’nın 94’üncü Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1) Esas Yasa 94’üncü maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)        Belediye sınırları içinde üretilen ürünler üretim yeri Belediyesine ait tartı sistemi olması halinde üretici firma öncelikle üretim bölgesi dahilindeki tartı sisteminde tartı işlemini yaptırır.

Ürünün üretim yeri Belediyesi hudutları dahilinde tartı sistemi yoksa; üretim yeri Belediyesi Kıymet ve Tartı Ücretinin %60’ını (yüzde altmışını) alır, %40’ı ise; (Yüzde Kırk) Kıymet ve Tartı ücreti tartımını yapan, ilgili yer Belediyesi tarafından alınır.

Ürün aynı yerde üretilip, aynı yerde tartılmışsa Kıymet ve Tartı ücretinin tümünü o yer Belediyesi tarafından alınır.

Ancak; bir Belediye sınırları içerisinde pakatlenen veya ambalajlanan ve/veya işlenen narenciye, tahıl ve harup ürünleri dışındaki ürünler için Kıymet ve Tartı ücretinin %50 (yüzde elli)’si, üretimin yapıldığı Belediye tarafından, %50’si ise; paketleme ve/veya ambalajlama ve/veya işlemin yapıldığı belediye tarafından alınır.

Bu fıkra kuralları uyarınca Kıymet ve Tartı ücreti tahsil edilmişse ikinci kez tahsil edilemez.”

(2)          Esas Yasa 94’üncü maddesinin (6)’ıncı fıkrası kaldırılmak ve aşağıdaki yeni (6)’ıncı fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(6)        (a)          Belediye sınırları içerisinde çıkarılan kum, çakıl, toprak ve taşın satış fiyatı üzerinden  % 1,5 (yüzde bir buçuk) oranında,

(b)          Belediye sınırları içerisinde üretilen hazır beton, asvalt, parke ve benzeri şeyler için satış fiyatı üzerinden % 0.3’ü (binde üç) oranında Kıymet ve Tartı Ücreti alınır.

Ancak; bu fıkra kapsamındaki kıymet tartı ücreti ilgili Belediyeye, o hizmetin belediye tarafından verip vermediğine bakılmaksızın ödenir.”

(3)          Esas Yasa 94’üncü maddesinin (7)’nci fıkrası kaldırılmak ve aşağıdaki yeni (7)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(7)        Bu madde amaçları bakımından süt ve süt ürünleri Kıymet ve Tartı Ücretinden muaftırlar.”

(4)          Esas Yasa 94’üncü maddesinin (8)’inci fıkrası kaldırılmak ve aşağıdaki yeni (8)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(8)        Dağıtılmak üzere ithal edilen akaryakıt ürünlerinin ülke sınırlarına ilk girdiği yerdeki Belediye tarafından satış fiyatı üzerinden %1.5 (yüzde bir buçuk) oranında Kıymet ve Tartı ücreti alınır.”

(5)          Esas Yasa 94’üncü maddesinin (8)’inci fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (9)’uncu fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(9)        Bu maddenin (1)’inci, (2)’nci, (4)’üncü ve (8)’inci fıkralarında düzenlenen Kıymet ve Tartı Ücretlerinin oranları, Belediye Meclisince hazırlanıp Bakanlıkça önerilip Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanacak bir Tüzükle belirlenir.”

Esas Yasa’nın 95’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1) Esas Yasa, 95’inci maddesinin (2)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)       Belediye, kullanılan su miktarına göre belirlenen devreler için Belediye Meclisince hazırlanıp Bakanlıkça önerilip Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanacak bir Tüzükte gösterilen içme suyu ücretini alır. Su saati bağlama ücreti Belediye Meclisince hazırlanan tüzükte bir asgari ücretin %50 (yüzde elli)’sini aşmayacak şekilde saptanır.

Ancak; Belediye Meclisinin aldığı karar doğrultusunda kullanıcıların istemi dışında su saati değişimi olması durumunda Belediye tarafından kullanıcılardan herhangi bir ücret talebinde bulunulamaz.”

(2)          Esas Yasa, 95’inci maddesinin (4)’üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (4)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(4)        Herhangi bir kişi, su almak için gerekli izni almaması ve/veya almaktan kaçınmasıve/veya sayaç öncesi veya sonrası içme suyu borularına pompa takması ve/veya kaçak su kullanması halinde suç işlemiş olur.

Kullanıcıların, su saatini korumaması veya su saatine zarar vermesi veya suyu boş yere harcaması veya kaçak su kullanması hallerinde su kullanımı derhal engellenerek, oluşan zarar ilgililere ödettirilir.

Kullanıcıların, su ücretini iki ay üst üste ödememesi ve yazılı ödeme talep ihbarına rağmen verilen yedi iş günü ihbar süresi içerisinde ödememesi halinde su Belediye tarafından kesilebilir.  Gerekli iznin alınması, verilen zararın Belediyeye ödenmesi, su borcunun tamamının ödenmesi ve kaçak alımlarda Belediyenin şartlarının yerine getirilmesi halinde içme suyu bağlama kuralları uygulanır.

 

Esas Yasa’nın 96’ıncı Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 96’ncı maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 96’ncı madde konmak suretiyle değiştirilir:

“Arıtma Tesisi, Vidanjör ve Kanal Açma Hizmeti Ücreti

  1. (1) Septik ve pis su )kuyularının Belediye vidanjörü vasıtası ile boşaltılması  aylık asgari ücretin %0.5’i,

ve Kanalizasyon şebekesinin mevcut olduğu bölgelerde kanal açma hizmeti verilerek tıkanıklığın giderilmesi karşılığında Belediye, aylık asgari ücretin %1’i ile % 8’i arasında harç alınır.

(2)          Vidanjör veya kanal açma hizmetlerinde çalışmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler belediyenin aşağıda (5)’inci fıkra uyarınca çıkarılması öngörülen Tüzükte saptayacağı hususlara riayet etmek ve belediyeden izin almak zorundadırlar. İzin yıllık olarak verilecek olup, yıllık izinlendirme ücreti bir aylık asgari ücretin %25’ini (yüzde yirmi beş) geçmeyecek oranda düzenlenir İzin almadan çalışan gerçek veya tüzel kişi bir aylık asgari ücret tutarında ceza öder. Bu cezayı ödemiş olması izin aldığı anlamına gelmez.

(3)         Belediyeye ait veya belediyenin tasarrufunda olan atık su arıtma tesislerini kullanmak isteyenler verilecek atık suyun niteliğine göre m3 başına, bu maddenin (4)’üncü fıkrasındaki tüzükte belirlenecek aylık asgari ücretin % 0.1 ile %1’ini geçmeyecek oranda ücret öderler.

(4)          Belediyeye ait veya belediyenin tasarrufunda olan atık su arıtma tesislerinde veya herhangi bir yerde Belediye tarafından işlenerek kanalizasyon sistemi çıkışında tekrar kullanılabilecek hale getirilen her türlü son ürün ücreti ve yukarıdaki (1)’inci, (2)’nci, (3)’üncü fıkrada belirtilen işler ile ilgili usul ve esaslar, muafiyet ve ücret tutarları Belediye Meclisinin hazırlayıp, Bakanlıkça önerilecek, Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanacak Tüzükle saptanır.

(5)          Pis su kuyusu taşan ve/veya gayrı sıhhi durum yaratan taşınmaz malların, kullanıcısı ve/veya tasarrufunda bulunduranlar bunlar yoksa mal sahibi belediyenin bildiriminden itibaren derhal ve/veya verilen süre içerisinde, mevcut kirliliği gidermek zorundadırlar.

Bu konular ile ilgili düzenlemeler Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak tüzük ile yapılabilir.

Esas Yasa’nın 97’nci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 97’nci maddenin (3)’üncü ve (4)’üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine sırasıyla aşağıdaki yeni (3)’üncü ve (4)’üncü fıkralar konmak suretiyle değiştirilir.

 

Fasıl 96

14/1959

67/1963

16/1971

31/1976

18/1979

47/1984

48/1989

6/1992

22/1992

“(3)        Yollar ve Binalar (Düzenleme) Yasası altında yetkili makam olarak görev yapan belediyeden önceden izin almaksızın veya alınan izin koşullarına uyulmadan inşaat veya gelişme yapan herhangi bir kişi sorumlu olur ve konu inşaat ilgili belediyeden gerekli inşaat izni alınıncaya kadar ve izin koşullarına uygun hale getirilinceye kadar belediyece durdurulur ve inşaat alanı mühürlenir.

Ayrıca Belediyeler, İş Yasası’nın 35’inci maddesi gereği Bakanlar Kurulunun iş yerlerinin açılış ve kapanış saatlerini düzenleyen kararına aykırı başlatılan inşaat alanını mühürleyerek o inşaat çalışmalarını durdurur. Mühürleme işleminde ve sonrasında ilgili Belediye sınırları içinde yetkili olan polis Müdürlüğüne Belediyenin talebi halinde görevli polisler Belediye görevlilerine yardımcı olur.  Belediyeden izin alınmadan başlatılan inşaat için, ruhsat aşamasında Belediyeden alınacak inşaat ruhsatının %10’u (yüzde on) oranında ek ücret alınır. Bu karara uyulmaması ve kapatılan inşaata girilmesi halinde, Belediye kolluğu ve/veya Belediye sınırları içinde gerekli olan Polis Müdürlüğüne müracaatı ile Polis Müdürlüğü, karara uyulmasını sağlar.”

(4)          Yukarıdaki (1)’inci, (2)’nci ve (3)’üncü fıkralarda belirtilen harçlardan Devlet, din ve hayır kurumları bağışıktır.

Ancak, din ve hayır kurumları inşaat izni almak zorundadır.”

Esas Yasa’nın 98’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 98’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 98’inci madde konmak suretiyle değiştirilir:

“Yer İşgal Harcı

  1. (1) (A)          Her Belediyenin Pazar kurulan günlerinde, Pazar yerlerini, panayır yerlerini, bayram ve festival alanlarını, meydan, açık artırma ile satış yerlerini ve iskele yerlerini işgal eden satıcılardan;

(B)         Belediye sınırları içinde yol, meydan, Pazar, iskele, köprü ve dereler gibi belediyeye ait yerlerden ve denizlerden bir kısmının gelip geçme gereksinimini zorlamayacak surette ve bir saatten uzun olarak

(C)          Belediyeye ait genel yerlerden Belediyece tahsis yapılmak suretiyle kullanımına izin verilenlerden; kullanımına izin verilmesine karşılık olarak kullanılan yerin her bir metre karesi için saat başına aylık asgari ücretin % 0.1’i (binde bir) ile % 0.6’sı (binde altısı) arasında harç alınır. Bu harç miktarı Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek, Bakanlar Kurulunca onaylanacak Resmi Gazete’de yayımlanacak Tüzükle belirlenir.”

(2)         Yaya kaldırımları ile sokaklar ve kamuya ait yerler hiçbir nedenle belediyeden izin alınmaksızın geçici bir amaç için işgal edilemez. Belediye bu gibi yerlerin geçici işgaline gerekçeli olamak kaydı ile izin verdiği takdirde yukarıdaki (1)’inci fıkra uyarınca çıkarılması öngörülen Tüzük uyarınca Yer İşgal Harcı alır.

(3)         Yukarıdaki (1)’inci ve (2)’nci fıkrada belirtilen yerlerin Belediye’nin izni olmadan işgal edenlerden alınacak harç bir kat fazlasıyla tahsil edilir ve bu şekilde harç alınması işgalin devamı için izin verildiği anlamı taşımaz.

(4)         (A)          Yaya kaldırımları ile sokaklar ve kamuya ait yerler kamu amacı dışında hiçbir nedenle izin alınmaksızın sürekli bir amaç için işgal edilemez. Belediye bu gibi yerlerin esas kullanım amaçlarına ters düşmeyecek şekilde, sürekli olarak işgaline zorunluluk halinde izin verebilir. Belediye böyle bir izni verirken sorunun öncelikle başka çözüm yollarının bulunup bulunmadığını araştırdıktan sonra zorunluluk halinde ve mümkün olan en küçük alanın işgaline sebep olacak şekilde ve en uygun alanda ve/veya yerde gerçekleşmesine izin verebilir.

(B)         Belediye işgaline izin verilmesine karşılık olarak kullanılan yerin her metre karesi için aylık olarak aylık asgari ücretin % 0.1’i (binde bir) ile % 0.6’ (binde altısı) arasında Yer İşgal Harcı alabilir.

(C)         Yukarıdaki (2)’nci fıkrada belirtilen bu harç miktarı ile uygun görülecek yerin tespiti ile ilgili kurallar Belediye Meclisince hazırlanıp, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak Resmi Gazete’de yayımlanacak Tüzükle belirlenir.

(Ç)         Belediyenin Meclis kararı ile bu gibi yerlerde kira yöntemi ile yer kiralaması halinde kiralanan yerlerle ilgili olarak bu fıkra kuralları uygulanmaz.”

Esas Yasanın 99’uncu Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1) Esas Yasa, 99’uncu maddesinin (1)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

1)           Belediye tarafından yapılan veya Belediyenin denetim bakım ve işletmesine verilen kanalizasyon sisteminden yararlanan taşınmaz malların sahiplerinden bir defaya mahsus olmak kaydıyla kanalizasyon sistemine bağlanmayı sağlayacak alt yapı giderleri aboneye ait olmak üzere aylık asgari ücreti aşmamak koşuluyla Belediyece kanalizasyon bağlama ücreti alınır. Bu konudaki düzenlemeler ve bağışıklıklar Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle belirlenir.”

(2)          Esas Yasa, 99’uncu maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)       Kanalizasyon sisteminden yararlanan taşınmaz mal sahipleri, kiracılar veya kullananlar, kullandıkları içme ve kullanma suyunun miktarı esas alınarak ve/veya suyun ölçülemediği durumlarda Belediyenin tüzükle belirleyeceği tutarda, kanalizasyon kullanım ücreti öderler.

Kullanım ücreti aylık kullanılan su giderinin %20’si kadar kanalizasyon kullanım ücreti öderler.

Esas Yasanın 100’üncü Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 100’üncü maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(2)       (A)          Belediye’ye ait herhangi bir meydan, cadde, yol, sokak, kaldırım, kamuya ait alanlar veya bunlara benzer yerler inşaat işleriyle ilgili olarak işgal edilemez veya izinsiz olarak bu alanlara emtia bırakılamaz, eşya konulamaz. Bu gibi yerleri kullanmak veya eşya koymak, ilgili Belediye’den önceden izin alınmasına bağlıdır. İzinli olarak kullanımın devam ettiği her saat için kullanımda bulunan, Belediye’ye saat başı aylık asgari ücretin % 0.5’i (binde beş) ile %0.125’i (binde yüz yirmi beş) arasında harç öder.

(B)         Yukarıdaki (A) bendi uyarınca izin alınmaması halinde ilgili kişi izin almış olsa idi ödenecek harç miktarının iki katını Belediyeye sabit para cezası olarak öder.

Ancak; ödenecek ceza izin yerine geçmez.

  1. C) İnşaat işleri ile ilgili olarak Belediye, kamu malına yapılabilecek herhangi bir zararı karşılamak için inşaat sahibi gerçek veya tüzel kişilerden inşaat işlemlerine başlamadan önce aylık asgari ücretin %10’u (yüzde onu) oranında depozit alır.

Esas Yasanın 102’nci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 102’nci maddesi’ne yeni aşağıdaki (3)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(3)       Satıcının taşınmaz malın bulunduğu yer Belediyesine, devredilecek olan taşınmaz mal ile ilgili borcu olmadığı Tapu ve Kadastro Dairesi’nce tespit edilmedikçe taşınmaz malın kayıt işlemi yapılamaz.”

“Kişinin belediyeye olan başka herhangi bir borcu bu kapsam dışında tutulur.”

Esas Yasa’nın 103’üncü Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 103’üncü maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)       Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti deniz ve hava limanlarından çıkış yapan kişi   başı aylık asgari ücretin % 0.3’ü (binde üç), araçlardan ise ilgili belediye tarafından aylık asgari ücretin %1’i (yüzde biri) tutarında Belediye Hizmetlerinden Yararlanma Resmi alınır.

Esas Yasa’nın 105’inci Maddesine Bağlı Yedinci Cetvelin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 105’inci maddesinin (1)’inci fıkrasına bağlı Sekizinci Cetvel kaldırılmak ve yerine bu Yasaya ekli yeni Yedinci Cetvel konmak suretiyle değiştirilir:

Esas Yasa’nın 106’ncı Maddesinin Değiştirilmesi 52.         Esas Yasa, 106’ncı maddesini kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 106’ncı madde konmak suretiyle değiştirilir:

“106.    Yasal olarak zorunlu olanlar dışında, beldede oturanlara ve belde sınırlarında faaliyet gösteren tüzel kişilere, Bakanlıklara ve Bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlara yapılan her türlü hizmetlerin karşılığı, Belediyelerce ilgililerden ücret olarak alınır. Alınacak bu tür ücretler maliyet bedellerinden düşük olamaz.”

Esas Yasa’nın 108’inci Maddesinin Değiştirilmesi

53.         Esas Yasa, 108’inci maddesinin kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 108’inci madde konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)       Belediyelere, Devlet Bütçesinde öngörülen mahalli gelirlerin % 9.25’i  oranında pay ayrılır. Bu payın %80’i nüfusu oranında %20’side yüzölçümü oranında bölüştürülür.

(2)         Bu paydan ayrı ayrı her belediyeye düşen miktarın 1/13 (On üçte Biri) oranı izleyen ayın en geç onuna kadar ilgili belediyeye ödenir. Son 1/13 oranı Aralık ayının son haftası içerisinde ilgili Belediyeye ödenir.

(3)         Belediyeler, Devlet Bütçesinden kendilerine ayrılan mahalli gelirlerin %9 (yüzde dokuz) oranındaki payın en az 1/6 (altıda biri) oranındaki kısmını altyapı için kullanırlar ve bunu yıllık bütçelerinde gösterirler.

Ancak;  en az 1/6 (altıda biri) oranındaki kısmını alt yapı için kullanmayan belediyelerin, kullanmadıkları fark kadar miktarı bir sonraki yıl devlet katkısından düşülerek ödenir.

(4)          Belediyelerin metro, kanalizasyon, salhane, sosyal konut, yol ve su şebekeleri ile çöp imha veya ayrıştırma tesislerinin kurulması, yenilenmesi, geliştirilmesi ve daha çok yeşil alanların yaratılması ile ilgili projeleri Devlet tarafından ayrıca desteklenir ve bu amaç için gerekli ödenekler Devlet Bütçesine konur.

Ancak nüfusu 20.000 veya 20.000’den az olan Belediyelerin projeleri öncelikle değerlendirilir.”

Esas Yasa’nın 109’uncu Maddesinin Değiştirilmesi

54.         Esas Yasa, 109’uncu maddesinin (3)’üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (3)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(3)       Belediye genel idaresinin gerektirdiği personel giderleri ile sosyal güvenlik katkı payları (hizmet alımları, geçici ve mevsimlik dahil);

Fasıl 96

(A)          Her hal ve koşulda, nüfusu 10.000’in üzerinde olan Belediyelerin personel giderleri bir önceki yıl yerel gelir ve Devlet katkısı toplamının %45’ini, nüfusu 10.000’in  altında olanlar için ise bir önceki yıl yerel gelir ve Devlet katkısı toplamının %50’ni aşamaz.

Bu oranlar altında oranlar sağlanana kadar yeni istihdam yapılamaz.

 

(B)          Ancak borçlanma yapılacaksa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası kuralları koşuluyla yapılır. Personel maaşlarına ve personele ek olarak verilecek menfaat artışı, her halükarda Devlet Planlama Örgütünün açıklamış olduğu yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranını geçemez, geçmesi halinde ilgili Belediye Maliye İşleriyle Görevli Bakanlığın ve İçişleriyle Görevli Bakanlığın onayını almakla mükelleftir.”

Esas Yasa’nın 116’ncı Maddesinin Değiştirilmesi 55.         Esas Yasa, 116’ncı maddesinin (3)’üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (3)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(3)       Belediye Meclisince düzeltilerek Bakanlığa gönderilen bütçe, Maliye İşleri ile ilgili Bakanlıkca incelenip, olumlu görüş alındıktan sonra en geç 7 (yedi) gün içerisinde onaylanmak üzere Bakanlar Kurulu’na sunulur.

Esas Yasa’nın 117’nci Maddesinin Değiştirilmesi 56.         Esas Yasa, 117’nci maddesinin (2)’nci fıkrasından hemen sonra yeni (3)’üncü, (4)’üncü fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

“(3)        Bütçe Uygulama Sonuçları her ay düzenlenecek raporlarda gösterilir. Bu raporlar, izleyen ayın 20 (yirmi)’sine kadar İçişleri ile Görevli Bakanlığa sunulur. Belediye tarafından süresinde sunulmaması halinde Bakanlık tarafından yazılı hatırlatılır.

(4)         Bütçe Kesin Hesap Cetvel ve Raporları, mali yılın sona ermesinden başlayarak üç ay içerisinde Belediye Meclisinin onayından sonra Maliye işleri ile görevli Bakanlık, İçişleri ile Görevli Bakanlık ve Sayıştay Başkanlığına sunulur. Belediye tarafından süresinde İçişleri Bakanlığına sunulmaması halinde Bakanlık tarafından yazılı hatırlatılır.”

Esas Yasa’nın 118’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 118’inci maddesinin (2)’nci fıkrasından hemen sonra yeni (3)’üncü fıkra konmak ve mevcut (3)’üncü fıkrası (4)’üncü fıkra olarak yeniden sayılandırılmak suretiyle değiştirilir:

“(3)       Belediyeler hissedarı ve/veya ortağı olduğu  döner sermayeli kuruluşlar kurmuş olan veya kurulmuş işletmelerle limited ve kooperatif ortaklıklara katılmış olan şirketlere belediye bütçesi kalemlerinden aktarma yapamaz ve/veya bu şirketleri borçlandıramazlar.”

Esas Yasa’nın 120’nci Maddesinin Değiştirilmesi 58.         Esas Yasa, 120’nci maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir.

“(2)       Belediye Bütçesi yürürlüğe girene kadar bu Yasa’nın 108’inci maddesi uyarınca verilmesi gereken paylar ve katkılar, bir önceki yılın Devlet Bütçesinde öngörülen aylık pay ve katkı miktarı kadar aynen ödenmeye devam eder.

Esas Yasa’nın 121’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 121’inci madde kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 121’üinci madde konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)        Belediye bütçesinden yapılacak her ödemede, ödeme emirlerine ilişkin belgeler Belediye Başkanı ile Belediye Müdürü veya Mali İşlerden Sorumlu Şube Amiri onunda bulunmaması halinde Mali İşlerden Sorumlu Şube Amiri adına vekalet eden personel tarafından imzalanmadıkça herhangi bir ödeme yapılamaz.

Ödeme emirlerine ilişkin belgeyi Belediye Başkanı ve Belediye Müdürü veya Mali İşlerden Sorumlu Şube Amiri onunda bulunmaması halinde Mali İşlerden Sorumlu Şube Amiri adına vekalet eden personel in gaybubetlerinde onların yerine yasal olarak vekaleten atanan kişiler tarafından imzalanır.

(2)          Onaylanmış ödeme emirleri uyarınca düzenlenecek ödeme belgeleri, Belediye Başkanı ile Belediye Müdürü veya Mali İşlerden Sorumlu Şube Amiri onunda bulunmaması halinde Belediye Mali İşlerden Sorumlu Şube Amiri adına vekalet eden personel tarafından tarafından imzalanır.”

Esas Yasa’nın 122’nci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. (1) Esas Yasa, 122’nci maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)        “(A)        Bu Yasanın 16’ncı maddesinin (2)’nci fıkrası uyarınca yapılan denetimlerde, içilecek her türlü kaynak sularının ambalajlandığı ve/veya yenilecek veya içilecek maddelerin yapıldığı, üretildiği ambalajlandığı, satıldığı, depolandığı, kullanıldığı veya kullanıma sunulduğu yerlerde, temizlik veya sağlık kural ve koşullarına uyulmadığının tespit edilmesi ve/veya kullanım ve tüketim tarihi geçmiş veya tahlil sonucu ilgili mevzuatla saptanmış standartlara uymayan veya yenilmesi veya içilmesi sağlığa zararlı olan maddeler tespit edilmesi, işyerinde çalışanların sağlık muayenesi koşullarına uymaması;

(B)          Bu Yasanın 16’ncı maddesinin (3)’üncü fıkrası uyarınca işyerlerinin önceden izin almaksızın açılması veya yenileme izni almaksızın çalıştırılması ve/veya işyerlerinin bu Yasada belirtilen sağlık kurallarına uymaması;

(C)          Bu Yasanın 16’ncı maddesinin (5)’inci fıkrasının (A) bendinde belirtilen çöp, süprüntü, sanayi atıkları ve inşaat molozlarının gerekli izin alınmadan gelişi güzel atılması, dökülmesi veya depolanması vs.;

(Ç)          Bu Yasanın 16’ncı maddesinin (9)’uncu fıkrasında belirtilen halka açık bina ve yerlerdeki helâların sağlık koşullarına uygun olmaması;

(D)          Bu Yasanın 16’ncı maddesinin (15)’inci fıkrasında belirtilen konut ve işyerlerinin septiklerinin veya atık sularının denetimsiz olarak dış ortama akıtılması veya çalışma ve boşaltma izni olmadan veya Belediyece saptanmış yerler dışına septik atıkların dökülmesi;

(E)          Belediyeye ait ve/veya belediye tasarrufunda bulunan, kamu hizmetine tahsis edilmiş alanlarda veya otoparklarda veya kaldırım ve/veya kaldırım üzerinde, bu Yasanın 17’nci maddesinin (3)’üncü fıkrası gereğince meydan, cadde sokaklar, çocuk oyun alanları, spor saha ve tesisleri, park, bahçe ve yeşil alanlar, piknik, seyir ve gezinti alanlarında, yapılan, bakım ve düzenlemelere, aydınlatmalara veya ağaçlara zarar vermek veya ağaçları izinsiz kesmek;

(F)          Bu Yasanın 21’inci maddesinin (4)’üncü fıkrasının (B) bendinde belirtilen Belediye sınırları içinde Belediyeden izinsiz ağıl, mandıra ve kümeslerin kurulması veya saptanan sayıdan fazla büyükbaş, küçükbaş, kanatlı veya kanatsız her türlü hayvan beslenmesi;

(G)          Bu Yasanın 24’üncü maddesinin (25) ve (26)’ıncı fıkraları tahtında Belediyeden izin almaksızın veya verilen iznin koşullarına uymaksızın, herhangi kamuya açık bir yerde veya kuvvetlendirilen sesin kamuya açık bir yerde işitilebileceği biçimde veya durumda başka herhangi bir yerde makine veya elektrikle kuvvetlendirilmiş ses çıkaran veya yayın yapan herhangi bir hoparlör, megafon, amplifikatör veya başka ses yükseltici cihaz kullanması veya çalıştırılması veya başkasının kullanmasına veya çalıştırmasına izin verilmesi,

(Ğ)         Bu Yasanın 25’inci madde de belirtilen rahatsızlığın, ihbarda belirtilen süre içerisinde giderilmemesi,

(H)         Müstahdem çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıkların, bu Yasa’nın 79’uncu maddesinde belirtilen yükümlülüklerini, belirtilen süre içerisinde yerine getirmemeleri;

(I)           Müstahdem çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıklar kesinleşen meslek vergisini müstahdemin ücretinden kesip Belediyeye yatırma yükümlülüklerini,  bu Yasanın 80’inci maddesinin (2)’nci fıkrasının (B) bendinde belirtilen süre içerisinde yerine getirmemeleri;

(İ)           Bu Yasanın 81’inci ve 82’nci maddeleri uyarınca işyerlerinin önceden izin almaksızın açılması veya yenileme izni almaksızın çalıştırılması veya izin amacına aykırı olarak çalıştırılması ve/veya işyerlerinin bu Yasa’da belirtilen sağlık kurallarına uymaması;

(J)           Bu Yasanın 84’üncü maddesinde belirtilen, Belediyeden önceden izin almaksızın eşya veya benzeri hususlar ile ilgili seyyar satıcılık yapılması;

(K)          Bu Yasanın 86’ncı maddesinde belirtilen, Köpekler ve/veya Hayvan Refahı Yasasına aykırı ve/veya 86’ncı madde altında çıkarılan tüzükde düzenlenen koşullara aykırı davranılması halinde;

(L)         Bu Yasanın 87’nci maddesinin (1)’inci fıkrası kuralları uyarınca işverenlerin müstahdemlerine sağlık karnesi çıkarmaması;

(M)        Bu Yasanın 88’inci maddesinin (2)’nci fıkrasının (Ç) bendi kuralı gereğince Belediyeden izin almadan her türlü reklam tabelası ve/veya levhası ve/veya reklam aracı malzemesi asması;

(N)         Bu Yasanın 91’inci maddesinin (4)’üncü fıkrasında belirtilen gecelemeler ile ilgili bilgilerin Belediyeye bildirilmemesi ve/veya yanlış ve/veya gerçeği yansıtmayacak şekilde bildirilmesi,  Belediyenin talep ettiği bilgilerin verilmemesi ve/veya denetlemesine izin verilmemesi;

(O)         Bu Yasanın 95’inci maddesinin (4)’üncü fıkrasında belirtilen herhangi bir kişinin su almak için gerekli izni almaması ve/veya almaktan kaçınması ve/veya sayaç öncesi veya sonrası içme suyu borularına pompa takması ve/veya kaçak su kullanması;

(Ö)         Bu Yasanın 96’ıncı maddesinin (5)’inci fıkrasında belirtilen pis su kuyusu taşan ve/veya gayrı sıhhi durum yaratan taşınmaz malların, mal sahibi, kullanıcısı ve/veya tasarrufunda bulunduranların Belediyenin bildiriminden itibaren derhal ve/veya verilen süre içerisinde, mevcut kirliliği gidermemesi;”

(2)          Esas Yasa 122’nci maddesinin (4)’üncü fıkrasının (A) bendi ile (5)’inci fıkrası kaldırılıp yerine aşağıdaki yeni (4)’üncü fıkranın (A) bendi ile (5)’inci fıkrası konmak suretiyle değiştirilir.

“(4)       (A)          Yukarıdaki (1)’inci fıkranın (B), (Ç), (E), (G), (Ğ) (H), (L) ve (N) bendlerinde öngörülen suçlar için kesilecek sabit para cezası aylık asgari ücretin %50’si (yüzde ellisi);

(A), (C), (D), (F), (M), (K), (O) ve (Ö) bendlerinde öngörülen suçlar için kesilecek sabit para cezası aylık asgari ücretin %100’ü; (J), (I) ve (İ) bendlerinde öngörülen suçlar için kesilecek sabit para cezası aylık asgari ücretin %20’si (yüzde yirmisi) kadardır.

(5)         Yukarıdaki (1)’nci ve (2)’nci fıkralarda belirtilen suçlarla ilgili sabit para cezaları araç sahibine veya sürücüsüne yazılı olarak tebliğ edildiği gibi, araç sahibi veya sürücüsünün araç mahallinde bulunmadığı hallerde aracın ön camına yapıştırılmak veya araç içerisine araç sürücüsünün görebileceği bir yere konmak suretiyle tebliğ edilmiş sayılır. Aksi ispatlanmadığı takdirde rapor anındaki araç sahibinin, araç sürücüsü olduğu kabul edilir.”

 

Esas Yasa’nın 123’üncü Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa 123’üncü maddesinin (1)’inci fıkrasının (A) bendi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (A) bendi konmak suretiyle değiştirilir:

“(A)       İşyerlerinin, 81’inci ve 82’nci madde hilafına önceden izin alınmaksızın açılması veya yenileme izni almaksızın veya izin amacına aykırı veya izin koşullarına aykırı olarak çalıştırılması veya 16’ncı maddenin (3)’üncü fıkrası hilafına hareket etmesi veya herhangi bir sağlık kuralına uymaması;”

Esas Yasa 124’üncü Maddesinin Değiştirilmesi    62.         Esas Yasa 124’üncü maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 124’üncü madde konmak suretiyle değiştirilir:

 

“Suç ve Cezalar

  1. (1) Bu Yasanın 16’ncı maddenin (3)’üncü fıkrası, 81’inci ve 82’nci maddeleri uyarınca işyerlerinin önceden izin almaksızın açılması veya yenileme izni almaksızın çalıştırılması veya izin amacına aykırı olarak çalıştırılması ve/veya işyerlerinin bu Yasa’da belirtilen sağlık kurallarına uymaması ve/veya sabit para cezasını ödemeyenler ve/veya izin koşullarını yerine getirmeyenler ve/veya konu iş yerini sağlık koşullarına uygun hale getirmeyenler,  bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler. Ayrıca Mahkeme bu gibi işyerlerini geçici olarak takdir edeceği belirli bir süreliğine veya sürekli olarak kapatabilir.

(2)         Halka açık binalardaki helaların bu Yasa’nın, 16’ncı maddesinin (9)’uncu fıkrasında belirtilen ve belediye tarafından yapılan denetimlerde sağlık kurallarına aykırı bulunması sonucu Belediye tarafından verilen kapatma cezasına uymayanlar bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler. Ayrıca Mahkeme bu gibi işyerlerini geçici veya sürekli olarak kapatabilir.

(3)         Bu Yasa’nın 17’nci maddesinin (6)’ncı fıkrasında öngörülen Belediyenin izinsiz, tehlikeli veya projeye uygun olmayan bina ve yapıları kapattırma, ikametgah olarak kullanılmalarını yasaklama kararına uymayanlar ve/veya yıkım için gerekli katkı payını Belediye’ye ödemeyenler bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin dört katına kadar para cezasına veya altı aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

 

(4)         Bu Yasa’nın 17’nci maddesinin (10)’uncu fıkrası kurallarına aykırı hareket edenler bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde sebep oldukları zararı karşılamaya ve aylık asgari ücretin beş katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

(5)         Bu Yasa’nın 21’inci maddesinin (4)’üncü fıkrasının (B) bendinde belirtilen Belediye sınırları içinde Belediyeden izinsiz ağıl, mandıra veya kümes kuran veya saptanan sayıdan fazla büyükbaş, küçükbaş, kanatlı veya kanatsız her türlü hayvan besleyen kişiler bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(6)         Bu Yasa’nın 23’üncü maddesinin (10)’uncu fıkrası aykırı hareket eden kişiler bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin beş katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

(7)         Rahatsızlık dolayısıyla sabit para cezası kesilen ve Belediyece belirlenecek süre içerisinde rahatsızlığı gidermeyen kişi veya kişiler veya 25’inci maddesinin (2)’nci fıkrasının (Ç) bendi uyarınca rahatsızlığın Belediye tarafından giderilmesi için yapılan harcamayı öngörülen süre içerisinde ödemeyen kişi veya kişiler, suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde bir aylık asgari ücret tutarına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(8)         Bu Yasa’nın 25’inci maddesinin (3)’üncü fıkrasında veya 26’ncı maddesinde belirtilen Mahkeme emirlerine veya 27’nci maddesindeki yasaklama kararına kasten uymayan veya Mahkemenin bu emir veya yasaklama kararının yerine getirilmesinde ihmali görülen kişi, bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde rahatsızlık yaptığı her gün için aylık asgari ücretin %10’u kadar para cezasına üç aya kadar hapis cezasına ve/veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(9)         Belediye görevlilerinin veya sağlık işleriyle görevli Bakanlığın doktorunun Mahkeme Emri ile denetim ve kontrol amaçlı olarak herhangi bir yere girişini engelleyen herhangi bir kişi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(10)       Sağlık kurallarına uyulmaması nedeniyle Belediye tarafından verilen kapatma kararına uymayan kişi, bir suç işlemiş olur ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin sekiz katına kadar para cezasına veya altı aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(11)       Müstahdem çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile ortaklıklar bu Yasa’nın 79’uncu maddesinde belirtilen yükümlülüklerini, belirtilen süre içerisinde yerine getirmemeleri halinde bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde iki aylık asgari ücret tutarına kadar para cezasına çarptırılabilirler.

(12)       Bu Yasa’nın öngördüğü şekilde meslek, ticaret, iş veya zanaatla ilgili olarak izin bulunduran kişi;

(A)         Bu konuda yetkili kılınan herhangi bir personel veya yetkili kılınan Belediye memurunun talebi halinde izni ibraz etmez veya ibraz etmeyi ihmal ederse; veya

(B)         Namına çıkarılan izni kiralar veya başkasına devrederse; veya

(C)         İzni almadığı halde başka herhangi bir şeyi ibraz eder veya gösterirse veya izin olmayan herhangi bir kağıt veya benzeri bir şey kullanırsa;

(Ç)         Ağır bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde asgari ücretin iki katı tutarına kadar para cezasına veya üç yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(13)       Müstahdem çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler bu Yasa’nın 80’inci maddesinin (2)’nci fıkrasının (B) bendinde belirtilen yükümlülüklerini, belirtilen süre içerisinde yerine getirmemeleri nedeniyle kesilen sabit para cezasını Belediyece belirlenecek süre içerisinde ödememeleri veya 80’inci maddenin (2)’nci fıkrasının (B) bendinde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücret tutarına kadar para cezasına çarptırılabilirler.

(14)       Bu Yasa’nın 81’inci maddesinde belirtilen meslek iznini almadan iş yapan veya iznin amacı dışında kullanılması halinde kişi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(15)       Bu Yasa’nın 84’üncü maddesi kurallarına aykırı olarak seyyar satıcılık yapan bir kişi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına çarptırılabilir.

(16)       Bu Yasa’nın 86’ncı maddesinin (2)’nci fıkrası kurallarına aykırı hareket edenler bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin 3(üç) katına kadar para cezasına veya 3(üç) aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

Ayrıca verilen izin iptal edilerek tedirginliğe ve rahatsızlığa neden olan hayvan müsadere edilir.

(17)       Bu Yasa’nın 91’inci maddesinin (2)’nci fıkrasında öngörülen Otel Resmi’nin Belediyeye yatırılması yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya yanlış bilgi verdiği tespit edildiğinden kesilen sabit para cezasını ödemeyen kişi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücretin beş katına kadar para cezasına çarptırılabilir.

(18)       Bu Yasa’nın 91’inci maddesinin (2)’nci ve (4)’üncü fıkralarında öngörülen geceleme bildirim yükümlülüğünü veya Belediyenin talep ettiği gecelemeler ile ilgili bilgileri bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücretin üç katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(19)       Bu Yasa’nın 93’üncü maddesinde öngörülen izni çıkarmadan su satışı yapanlar suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(20)       Bu Yasanın 97’nci maddesi uyarınca Belediyece verilmiş mühürleme kararına rağmen inşaata devam edenler bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin dört katına kadar para cezasına veya altı aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(21)       Bu Yasa’nın 98’inci madde kurallarına aykırı olarak belediyeden izin almadan yolu, meydanı, kaldırımı, pazarı, sokağı ve bu gibi yerleri izinsiz işgal eden ve kullanan kişiler bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(22)       Bu Yasanın 135’inci maddesinin (3)’üncü fıkra kurallarına aykırı olarak bölgede mevcut kanalizasyon şebekesi bulunduğu halde, Kanalizasyon Şebekesine bağlanmadığı veya Belediyeden izin almaksızın kanalizasyona bağlantı yaptığı veya kanalizasyon şebekesine verilmeyecek atıkları verdiği için sabit para cezası alan ve bu cezayı ödemeyenler bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde bir aylık asgari ücret para cezasına veya 3 (üç) aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

(23)       Belediye sınırları içerisinde herhangi bir yol veya genel yerde:

(A)         Herhangi bir hayvanı başıboş bırakan;

(B)         Güvencesiz biçimde ve tehlike işareti koymaksızın herhangi bir aracın içinde veya üzerinde ağaç, kereste, demir çubuk veya diğer herhangi bir yük taşıyan;

(C)         Herhangi bir sokak park, bahçe, meydan veya anıt lambasını kıran veya ışığını söndüren;

(Ç)         Herhangi bir hayvanla çekilen araçla, el arabası veya buna benzer insan gücü ile itilen veya çekilen her çeşit tekerlekli araçlarla kasıtlı olarak herhangi bir engellemeye sebep olan;

(D)         Herhangi bir taşınır malı, eşyayı, veya cismi uygunsuz yere koyan veya kullanan uygunsuz olarak gölgelik takan, örtü, perde, gölgelik ve benzeri şeyleri yerleştiren veya yol boyunca veya karşıdan karşıya çeken, asan veya takan;

(E)         Herhangi bir konut veya işyerinin önüne yolu, kaldırımı veya geçişi engelleyici ve rahatsız edecek şekilde taşınır bir eşyayı koyan, asan, veya herhangi bir şekilde teşhir eden;

(F)         Yükleme amaçları dışında, herhangi bir fıçıyı, varili, çemberi, tekeri, merdiveni, tahtayı, direği, keresteyi, kütüğü, küfeyi ve benzerlerini kaldırım da dahil olmak üzere, yuvarlayan veya taşıyan;

(G)         Kaldırım da dahil karşıdan karşıya hat çeken, direk diken veya kurutmak için bez, halı, elbise veya eşya asan veya koyan;

(H)         Herhangi bir iş yerinden veya konuttan pencere veya balkondan veya kapıdan halı veya diğer bir şeyi silkeleyen veya tozunu atan;

(I)          Yola kasten herhangi bir tahribat veya ziyan yapan veya boya, resim veya herhangi bir şekilde yazan, çizen veya karalayan;

(İ)          Herhangi bir işyeri ve konuttan toprak, tuğla, tahta, pislik veya başka herhangi bir şey atan;

(J)          Sokağa veya sokak kanalına herhangi bir şekilde su döken veya dökülmesine izin veren;

(K)         Sokağa veya yerlere herhangi bir kalıntı atan veya herhangi bir şeyi bırakan veya tüküren veya işeyen;

(L)         Bu yasanın 135’inci maddesine ve/veya konu madde uyarınca yapılan tüzüklerin herhangi bir maddesine aykırı davranan ve/veya Belediyeye ait veya onun denetimindeki herhangi bir yeraltı kanalına, geçide, kanalizasyona veya herhangi bir şebekeye herhangi bir şeyi atan, döken, bırakan veya atılmasına, dökülmesine veya bırakılmasına izin veren;

(M)        Herhangi bir sokak veya meydanın ismine ilave yapan veya ilave edilmesine izin veren veya yasal olarak konmuş veya asılmış herhangi bir sokak veya meydan ismini kaldıran, tahrif eden, silen veya bozan veya kaldırılmasına, tahrip edilmesine veya bozulmasına sebep olan;

(N)        Bu Yasanın 85’inci maddesine ve/veya konu madde uyarınca yapılan tüzüklerin herhangi bir maddesine aykırı davranan; herhangi bir kişi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde bir aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(24)       (A)          Suç sayılan harekete katılan veya bu hareketi teşvik eden;

(B)          Suç işlemek amacıyla herhangi bir kişiye doğrudan doğruya veya ihmal yolu ile yardımcı olan;

(C)          Bir başka kişiye suçu işlemekte cesaret veren;

(Ç)          Suç işlemek için herhangi bir kişi ile istişarede bulunan veya onu kiralayan suçun işlenmesine katılmış sayılır ve suçu işlemiş gibi yargılanıp cezalandırılır.

 

(25)        (A)          Bu Yasanın öngördüğü herhangi bir görevi yaparken herhangi bir Belediye personeli veya müstahdemine engel olan kişi, bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücret tutarına kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

(B)          Mahkeme, dava konusu suçun içerdiği engelden ötürü doğan zarar ve ziyan için uygun gördüğü tazminatın Belediyeye ödenmesi için de emir verebilir.

(26)        Bu Yasanın 122’nci maddesinin (2)’nci fıkrasında belirtilen trafik suçlarını ihlal eden kişi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücretin üç katına kadar para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

 

Esas Yasa’nın 129’uncu Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 129’uncu maddesinin (4)’üncü fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (5)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(5)       Atık yönetimi ve çöp toplama faaliyetleri ile ilgili olarak Belediyeler arasında işbirliğini sağlamak ve herhangi bir nedenle bir Belediye sınırları içerisinde ilgili Belediye Bakanlık tarafından yazılı olarak uyarılmasına rağmen bir hafta içerisinde evsel atıkların toplanmaması ve durumun çevre ve halk sağlığını tehlikeye sokacak veya toplumun yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek boyuta ulaşması durumunda Bakanlık Belediyeler Birliği ile işbirliği yaparak, masraflarını ilgili Belediyenin Devlet Bütçesinde öngörülen yerel gelirlerden ayrılan paydan keserek tahsil etmek koşuluyla atıkların bertaraf edilmesini sağlayacak her türlü önlemi alır.”

 

Esas Yasa’nın 130’uncu Maddesinin Değiştirilmesi

64.         Esas Yasa, 130’uncu maddesinin (2)’nci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (2)’nci ve (3)’üncü fıkralar konmak suretiyle değiştirilir:

 

“(2)       Belediyeler, yürürlükteki Yasa ve Tüzüklerin Bakanlıklara verdiği yetki ve görevlerin yerine getirilmesinde ihtiyaç duyulan veya gerekli görülen her türlü bilgi ve belgeyi Bakanlıklara vermek ve Bakanlık tarafından düzenlenen toplantılara icabet etmek zorundadırlar. Aksi taktirde Belediyeler, bu Yasada Belediyelere verilmiş bulunan görev ve yükümlülükleri yerine getirmemeleri durumunda o yılki devlet katkı payı ödemesi Bakanlık tarafından durdurulur ve yükümlülüğü yerine getirene kadar o belediyeye devlet katkı payı ödenmez.

(3)          Belediyenin yönetimini devralan Bakanlık; bu yasa uyarınca Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerine verilen yetki ve görevleri kullanabilir.

İş bu fıkra kapsamında Belediye’de yapılacak ilk seçimde oluşacak yeni yönetimin göreve başlaması ve/veya müdahale edilmesi gereken söz konusu zaruri hallerin ortadan kalkması ile birlikte Bakanlar Kurulu tarafından Bakanlığa verilen yetki kendiliğinden sona erer.”

 

Esas Yasa’nın  131’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 131’nci maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (1)’inci ve (5)’inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

“(1)        Belediyeler ile bunlara bağlı kurum ve işletmeleri; yönetilmesinde ticari usullerin uygulanmasında yarar bulunan hizmetler için işletmeleri veya döner sermayeli kuruluşları, kurulmuş işletmeleri, limited ve kooperatif ortaklıkları Sayıştay Başkanlığının teftişine ve denetimine tabidir.”

(5)          Belediyeler ile bunlara bağlı kurum ve döner sermayeli işletmelerin ve bunların kuracağı birliklerin her türlü hizmet, hesap ve işlemlerini Sayıştayın teftiş ve denetiminden ayrı olarak, Belediye Meclisi,  Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş A sınıfı serbest muhasip-murakıplık yapma yetkisine haiz gerçek kişilerden iki yıllık süreleri kapsayacak şekilde hizmet alımı suretiyle mali denetim yaptırmak ve temin edeceği denetim raporunun bir suretini Sayıştay Başkanlığına, bir suretini Maliye İşlerinden sorumlu Bakanlığa, bir suretini de Bakanlığa sunmakla yükümlüdür. Her mali yılın başlangıcından itibaren altı aylık sürelerle yapılacak denetimler her ayın tamamlanmasından sonraki ay içerisinde yapılır. Mali yıl bütçe tasarısının Bakanlığa teslimi sırasında teslim tarihine kadar bu fıkra kapsamında yetkili muhasip-murakıpların hazırladığı denetim raporları da tasarıya eklenir. Denetim raporları, tamamlanıncaya kadar bütçe tasarıları işleme konmaz. Ancak her hal ve karda bu denetimler Sayıştay Başkanlığının yapacağı denetimlerin yerine geçemez.”

 

Esas Yasa’nın 134’üncü Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 134’üncü maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni 134’üncü maddesi konmak suretiyle değiştirilir:

“Vergi, Resim  ve Harçları Saptarken Dikkate Alınacak İlke Ve Ölçütler

  1. Devlet tarafından saptanan hayat pahalılığı oranını da dikkate alarak bu Yasada yer alan ve aşağı ve yukarı hadleri belirlenen vergi, resim ve harçlar, Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle belirlenir. ”

Esas Yasa’nın 135’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, 135’inci maddesinin (2)’nci fıkrasından hemen sonra aşağıdaki yeni (3)’üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir:

48/1977

28/1985

31/1988

31/1991

23/1997

54/1999

35/2005

59/2010

13/2017

“(3)        Bölgede mevcut kanalizasyon şebekesi bulunduğu halde, kanalizasyon şebekesine bağlanmayan veya Belediyeden izin almaksızın kanalizasyona bağlantı yapan ve kanalizasyon şebekesine verilmeyecek atıkları veren herhangi bir özel veya tüzel kişi, devlet, kurum, kuruluş veya bina sahibine aylık asgari ücret tutarında sabit para cezası verilir. Yasaya uygun olmayan bağlantının iptali için oluşan masraflar belediyece tespit edilerek buna sebebiyet verenlerden tahsil edilir. Masrafların ödenmemesi halinde, Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası kuralları uygulanır. Kanalizasyon şebekesine verilmeyecek atıkların neler olduğuna ilişkin düzenleme Belediye Meclisince hazırlanacak, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak Tüzükle belirlenir.”

 

Esas Yasa’nın 141’inci Maddesinin Değitirilmesi

  1. Esas Yasa 141’inci maddesi ve yan başlığı kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni yan başlık ile 141’inci madde konmak suretiyle değiştirilir:

 

“Belediyeler Danışma ve Estetik Kurulu Oluşumu ve Karar Alma

(1)          Belediye’nin imarla ilgili görüşlerini aktarabilmesi ve ülke imar vizyonuna ilişkin görevlerinin daha iyi uygulanmasını ve genel olarak ülkedeki Belediye hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Belediyeler Danışma ve Estetik Kurulu oluşturulur.

(2)          Kurul Üyeleri beş kişiden oluşur.

(A)         Kurulun Başkanı ilgili Belediye Başkanı.

(B)         Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Temsilcisi.

(C)         İçişleri ile ilgili Bakanlıktan bir temsilci.

(Ç)         Şehir Planlama Dairesi Temsilcisi

(D)         Çevre Koruma Dairesi Temsilcisi

 

(3)         Kurul üyeleri karar alırken toplantıya katlılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Ancak Kurul Başkanı tarafından görüş almak amacıyla toplantıya çağrılan uzman temsilci veya temsilcilerin oy hakkı yoktur.

(4)         Kurul, Kurul Başkanının çağrısı ile her yıl en az iki kez toplanır. Ayrıca bakanın kurulu olağanüstü toplantıya çağırma hakkı da vardır.

(5)          Kurul toplantılarında alınan kararlar Bakanlar Kurulunun değerlendirmesine sunulur.”

 

Esas Yasa’nın  Geçici 1’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, “Personel Giderleri” yan başlığı altında düzenlenen Geçici 1’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni Geçici 1’inci madde konmak suretiyle değiştirilir:

“Tüzükler            Bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bu Yasa uyarınca öngürülen tüzükler yapılıncaya kadar, Belediyeler Yasası uyarınca yapılan bütün tüzükler, bu Yasa kurallarına aykırı olmamak koşuluyla, yürürlükte kalır. Bu Yasa uyarınca yapılması gereken tüzüklerin bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bir yıl içinde yürürlüğe konması zorunludur.”

 

Esas Yasa’nın Geçici 1’inci Maddesinin Değiştirilmesi

  1. Esas Yasa, “Tüzükler” yan başlığı altında düzenlenen Geçici 1’inci maddesi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni Geçici 1’inci madde konmak suretiyle değiştirilir:

“Geçici Madde Personel Giderleri

  1. Belediyeler, Esas Yasanın 109’uncu maddesinin (3)’üncü fıkrasında öngörülen personel giderlerine ilişkin oranları en geç 1 Ocak 2023 tarihine kadar uygun hale getirmekle yükümlüdür.”

 

Geçici Madde Kuruluşlar Kurmuş ve Ortaklıklar Oluşturmuş Belediyeler

  1. Bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten önce işletmeler veya döner sermayeli kuruluşlar kurmuş olan veya kurulmuş işletmelerle limited ve kooperatif ortaklıklara katılmış olan Belediyelerin hakları saklı olup, mevcut faaliyet ve çalışmalarına aynen devam ederler.

 

Geçici Madde

Koruma

  1. (1) Bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten önce Çevre Koruma Dairesi tarafından verilen müzik izinleri verilen izin süresi kadar geçerlidir. İzin süreleri bittikten sonra yeni izinlendirmeler ilgili Belediye tarafından yapılacaktır.

 

18/2012  (2)   Bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten önce Çevre Yasası tahtında çıkarılan Çevresel Gürültü Değerlendirmesi ve Yönetimi Tüzüğü uyarınca Çevre Koruma Dairesi tarafından uygulanan müzik izni verilmesi ile ilgili tüm madde kuralları Çevre Koruma Dairesi’nin belirleyeceği Standart ve Kriterler doğrultusunda Belediyeler tarafından bu yasanın 24’üncü maddesinin (26)’ncı fıkrasında belirtilen ve çıkarılması öngörülen tüzük çıkarılıncaya kadar geçerliliğini korur.

 

Geçici Madde

Belediyelerin Birleştirilmesinde Uygulanmayacak

Yasa Kuralı          5.           Bu yasa yürürlüğe girmeden önce ve/veya yürürlüğe girdikten sonra, Belediyelerin Sayısının Azaltılmasına ve Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa tahtında yapılacak olan 28 (yirmi sekiz) Belediye’nin bazılarının birleştirilerek Belediye sayısının 13 (on üç) olarak değiştirilmesinde işbu Yasa’nın 11’inci maddesinin (1)’inci fıkrasında belirtilen “ilgili belediye meclisi tarafından kararlaştırılması” koşulu aranmaz.

 

Geçici Madde

Devlet Katkı Payının Hesaplanmasında Nüfus Verilerinin Dikkate Alınması

  1. Bu Yasa’nın 108’inci maddesinin (1)’inci fıkrasında yer alan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi uygulanır hale gelene kadar nüfusun tespitinde İstatistik Kurumu’nun her yıl belirlediği verilerden yararlanılır.

Esas Yasaya Yeni 143’üncü Maddenin Eklenmesi

  1. Esas Yasa, 142’nci maddesinden hemen sonra aşağıdaki yeni 143’üncü madde konmak ve mevcut 143’üncü madde 144’üncü madde olarak yeniden sayılandırılmak suretiyle değiştirilir:

 

20/2016 “Belediye İhale Tüzüklerinin Kaldırılması

  1. Kamu İhale Yasası’nın altında çıkarılan Kamu İhaleleri ile ilgili Tüzükler yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak, Belediyelerce çıkarılan İhale Tüzükleri yürürlükten kaldırılır.”

Yürürlüğe Giriş

  1. Bu (Değişiklik) Yasası, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer.

 

Birinci Cetvel

(Madde 78)

Meslek Vergisi

12.33/2001

(1)          Devletten, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından, tüzel kişi ve ortaklıklardan veya gerçek kişilerden maaş veya ücret elde edenler bir yıl önceki brüt gelirlerinin % 0.2’sini (Binde İkisini) Meslek Vergisi olarak öderler.

(2)          Ancak zarar eden tüzel kişiler veya şirketler ve bunlara bağlı şubeler “aylık asgari ücretin % 5 (yüzde beş) Meslek Vergisi öderler.

(3)          Yanında müstahdem çalıştırmayan tek başına çalışan esnaf, yanında müstahdem çalıştıran esnaf, avukat, doktor, mimar, mühendis ve eczacı gibi serbest meslek sahipleri, tüccarlar ve iş adamları ile ortaklıklar, kollektif ve komandit şirketler bir yıl önceki safi kazançlarının (matrahlarının)  0.2’sini (Binde İkisini) Meslek Vergisi olarak öderler.

(4)          Gelir ve Vergi Dairesi, yukarıdaki (2)’nci paragraftaki kurumlar vergisi mükelleflerinin matrahları ile yukarıdaki (3)’üncü paragraftaki mükelleflerin Gelir Vergisi matrahlarını (safi kazançlarını) Ağustos ayı sonuna kadar ilgili Belediyelere bildirmek zorundadır.

 

İKİNCİ CETVEL

(MADDE 83)

İŞYERİ BULUNDURMA HARCI

 

  1. Özel yurt için; her 100 yatağa kadar Aylık asgari ücretin %25’i,
  2. Beş ve daha yüksek yıldızlı otellerden; Aylık asgari ücretin 2 katı ile aylık asgari ücretin 4 katı arası,
  3. Dört ve üç yıldızlı otellerden; Aylık asgari ücretin %50’si ile aylık asgari ücretin 2 katı arası,
  4. İki ve bir yıldızlı otellerden; Aylık asgari ücretin %5’i ile aylık asgari ücretin %50’si,
  5. Yıldız olarak sınıflandırılmamış butik otel ve tatil köyü için her 100 yatağa kadar asgari ücretin %50’si
  6. Her motel, pansiyon, ve yatı evi ve benzeri yerler için; Aylık asgari ücretin %5’i ile %25’i arası,
  7. Her tabakhane için; Aylık asgari ücretin %50’si ile bir asgari ücret kadar,
  8. Deri kurutma ve ambarlama için kullanılan herhangi bir yer veya bina için; Aylık asgari ücretin %5’i ile %25’i arası,
  9. Buhar, elektrik veya mekfanik bir kuvvet kullanılan veya parlayıcı maddeler kullanılan herhangi bir fabrika için; Aylık asgari ücretin %5’i ile %40’ı arası,
  10. Tornoculuk, demircilik, tenekecilik, kaynakçılık ve boyacılık yapılan her atölye ve tamirhaneler için; Aylık asgari ücretin %2’si ile %20’si arası,
  11. Her kuru kahveci ve kahveci için; Aylık asgari ücretin %2’si ile %20’si arası,
  12. Her lokanta için; Aylık asgari ücretin %13’ü ile %30’u arası,
  13. Her berber ve kuaför salonu için; Aylık asgari ücretin %2’si ile %20’si arası,
  14. Her içki içilen yer için (bar, meyhane, kabare, diskotek ve benzerleri için); Aylık asgari ücretin %5’i ile %50’si arası,
  15. Pastahane, pasta imalatı, pide, lahmacun ve benzeri hamur işi yapılan veya satılan herhangi bir yer için; Aylık asgari ücretin %3 ile %30 arası,
  16. Her eczane için; Aylık asgari ücretin %2 ile %20’si arası,
  17. Ayakkabı imal edilen herhangi bir yer için; Aylık asgari ücretin %2’si ile %50’si arası,
  18. Her matbaa için; Aylık asgari ücretin %2 ile %20’si arası,
  19. Kasap ve balık satıcıları için; Aylık asgari ücretin %2 ile %20’si arası,
  20. Ekmek fırınları için; Aylık asgari ücretin %2 ile %20’si arası,
  21. Bunların dışında kalan işyerleri için; Aylık asgari ücretin %2’si ile %20’si arası

 

ÜÇÜNCÜ CETVEL

(Madde 85)

HİZMET RESMİ

 

Bir yıllık süre için aşağıda öngörülen Hizmet Resmi alınır.

  1. Her konut için; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücret arası,
  2. Her yazıhane için; aylık asgari ücretin %10’u ile bir aylık asgari ücret arası,
  3. Her dükkan için; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücret arası,
  4. Beş yüz metre kareden küçük bir ambar için; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücret arası,
  5. Beş yüz metre kareden büyük her ambar için; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücret arası
  6. Yataksız klinik ve doktor muayenehanesi için; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücret arası
  7. Kahvehane, fırın, lokanta, bar, pastahane veya berber dükkanı olarak kullanılan yer için; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücretin iki katı arası
  8. (a) Bakkal, manav ve marketler için; Aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücretin iki katı arası

(b)      Süper Marketler için aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücretin iki katı arası

  1. (a) 0 – 25 yatağa kadar olan otellerden; aylık asgari ücretin %15’i ile aylık asgari ücret arası

(b)      26 – 50   yatağa kadar olan otellerden; aylık asgari ücretin %25’i ile aylık asgari ücretin bir buçuk katı arası,

(c)      51 – 100 yatağa kadar olan otellerden;  aylık asgari ücret  ile  aylık asgari ücretin üç katı arası,

(ç)      101 – 400 yatağa kadar olan otellerden; aylık asgari ücret ile aylık asgari ücretin dört katı arası,

(d)      401 – 1000 yatağa kadar olan otellerden; aylık asgari ücret ile aylık asgari ücretin beş katı ve

(e)      1001 yatak ve daha yukarısı için;  aylık asgari ücretin üç katı ile aylık asgari ücretin yedi katı arası,

  1. Koğuş, pansiyon, yatı evi veya benzeri herhangi bir yer için; aylık asgari ücretin %15’si ile aylık asgari ücretin 1,5 katı arası
  2. Her banka ile bankacılık hizmeti gören kooperatif veya bunların her şubesi ile fotoğrafçılıkta kullanılan her yer için; aylık asgari ücretin %15’si ile aylık asgari ücretin 1,5 katı arası
  3. Her matbaa için; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücret arası
  4. Yataklı kliniklerden; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücret arası
  5. Her fabrika, endüstriyel işyeri olarak kullanılan herhangi bir işyeri için; aylık asgari ücretin %20’si ile aylık asgari ücretin iki katı arası
  6. Üniversitelerden, yurtlardan, ilköğretim ve orta öğretim yerlerinden aylık asgari ücret ile aylık asgari ücretin on beş katı arası, okul öncesi eğitim yerlerinden ise ½ asgari ücret ile asgari ücretin beş katı arası,
  7. Her Devlet Dairesinden çalışan sayısına göre: aylık asgari ücret ile aylık asgari ücretin dört katı arası,

(a) 0-10 kişiye kadar olan Devlet Dairelerinde; aylık asgari ücretin %10’u ile bir aylık asgari ücret arası,

(b) 11-25 kişiye kadar olan Devlet Dairelerinde; aylık asgari ücretin % 20’si ile aylık asgari ücretin 1.25’i arası,

(c) 26-50 kişiye kadar aylık asgari ücretin %35’i ile aylık asgari ücretin 1.5’i arası,

(ç) 51 ve daha yukarısı için;  aylık asgari ücretin ½ (yarısı) ile iki aylık asgari ücret arası,

  1. Devlete ait olmayan özel eğitim kurumları ve yurtlardan aylık asgari ücret ile aylık asgari ücretin altı katı arası
  2. Okul öncesi eğitim yerlerinmden ise aylık asgari ücretin %50’si ile aylık asgari ücretin iki katı arası,
  3. Yukarıda gösterilmeyen herhangi bir bina veya işyerlerinden; aylık asgari ücretin %10’u ile aylık asgari ücret kadar

 

DÖRDÜNCÜ CETVEL

(MADDE 89)

 

EĞLENCE İZİN HARCI VE EĞLENCE RESMİ

 

  1. Girişi ücrete bağlı yerlerle ilgili eğlence izin harcı:

(A) Bir yıllık izin için; Aylık asgari ücretin %3’ü ile bir aylık asgari ücretarası

(B) Altı aylık izin için; Aylık asgari ücretin %2.40’ı ile aylık asgari ücretin  %75’i arası

(C) Altı aydan kısa süreli izin için; Aylık asgari ücretin %1.25’i ile aylık asgari %50’si arası

  1. Girişi ücrete bağlı olmayan eğlence yerleri izin harcı;

(A) Bir yıllık izin için;  Aylık asgari ücretin %2’i ile bir aylık asgari ücret arası

(B) Altı aylık izin için; Aylık asgari ücretin %1’i ile aylık asgari ücretin %50’si arası

(C) Altı aydan kısa süreli izin için; Aylık asgari ücretin %0.6’sı ile aylık asgari ücretin %37.5’i arası

  1. (A) Girişi ücrete bağlı eğlence yerlerinden eğlence yerine giriş için yapılan ödemeler üzerinden  %10 (yüzde on) oranında Eğlence Resmi alınır.  Bu oran diskotekler /clup/kulüp  için %20 (yüzde yirmi) olarak uygulanır.

(B)          Girişi ücrete bağlı olmayan eğlence yerlerinden aşağıdaki yöntemlerden birine uygun olarak Eğlence Resmi alınır.

(a)          Eğlence yerinde kullanılan fatura, makbuz veya benzeri belgelerin Gayrı Safi miktarlarının %10’una eşit miktar;

(b)          (i)           Günlük Eğlence Resmi olarak; Aylık asgari ücretin Binde 2,5’i ile %5’i arası

(ii)         Haftalık Eğlence Resmi olarak; Aylık asgari ücretin %2,5’i ile %25’i arası

(iii)        Aylık Eğlence Resmi olarak; Aylık asgari ücretin %10’u ile bir aylık asgari ücret arası

 

 

BEŞİNCİ CETVEL

(MADDE 91)

OTEL VE YAT LİMANI İŞLETME İZİN HARCI VE OTEL KONAKLAMA RESMİ

  • OTEL İŞLETME İZİN HARCI:

Her yıl veya yılın bir kısmı için;

  1. Beş ve daha yüksek yıldızlı otellerden; Aylık asgari ücret kadar
  2. Dört ve üç yıldızlı otellerden; Aylık asgari ücretin %50’si kadar
  3. İki ve bir yıldızlı otellerden; Aylık asgari ücretin %25’i kadar
  4. Butik Oteller, Yatı Evleri ve Pansiyonlardan; Aylık asgari ücretin %20’si kadar

 

 

(B) YAT LİMANLARI;

Her yıl veya yılın bir kısmı için;

  1. 1-50 yata kadar; aylık asgari ücret kadar
  2. 51-100 yata kadar; aylık asgari ücretin 1,5 katı kadar
  3. 101 ve üzeri yat için; aylık asgari 2,5 katı kadar

 

(C) OTEL KONAKLAMA RESMİ:

  1. Beş ve daha yüksek yıldızlı oteller ile Birinci sınıf tatil köylerinde; konaklayan on iki yaşından büyük her kişiden gecelik, asgari ücretin  %0.8’i,
  2. Dört ve üç yıldızlı oteller ile ikinci sınıf tatil köylerinde; konaklayan on iki yaşından büyük her kişiden gecelik, asgari ücretin %0.5’i,
  3. İki ve bir yıldızlı oteller, butik oteller, apart otellerde; konaklayan on iki yaşından büyük her kişiden gecelik, asgari ücretin % 0.3’ü,
  4. Motel, pansiyon, yatı evi ve benzeri yerlerde; konaklayan on iki yaşından büyük her kişiden gecelik, asgari ücretin % 0.1’i,

 

 

ALTINCI CETVEL

(Madde 92)

Hayvan Kesim, Et Taşıma ve Ağıl Ücretleri

 

  1. Hayvan kesim ücretleri:

(A) Büyükbaş hayvanların her bir adedi için; Aylık asgari ücretin % 3’ü  ile %6’sı arası,

(B) Küçükbaş hayvanların her bir adedi için; Aylık asgari ücretin %0.3’i ile %0.6’sı arası,

(C) Kümes hayvanlarının her bir adedi için; Aylık asgari ücretin %0. 01’i

 

  1. Et taşıma ücretleri:

(A) Büyükbaş hayvanların Kesim ücretlerinin %20’si,

(B) Küçükbaş Kesim ücretlerinin %20’si,

 

  1. 48 saati aşan süreler için ağılda barındırma ücretleri:

(A) Büyükbaş hayvanların her bir adedi için; Aylık asgari ücretin % 0.1’i ile %0.5’i arası,

(B) Küçükbaş hayvanların her bir adedi için; Aylık asgari ücretin % 0,1’i ile %0,5’i arası.

 

 

YEDİCİ CETVEL

(MADDE 105)

PANAYIR VE FESTİVAL HARÇLARI

  1. Stand / galif ve benzer yapılar için her metre kareye günde; Aylık asgari ücretin %0.02 ile %2’i arası,
  2. Oturma amaçlarıyla tahsis edilen açık alanlarda her metre kare için günde; Aylık asgari ücretin %0.2 ile %0.4’i arası,
  3. Lunapark ve sirk kurulacak yerin her metre karesi için; Aylık asgari ücretin %0.2 ile %0.4’ü arası.

 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }