Kızılyürek, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında konuştu

AP Üyesi Niyazi Kızılyürek, Türkiye'de tutuklu bulunan Kavala ve Demirtaş'a da değindiği konuşmasında, Türkiye'nin AB'ye tam üye olması arzusunu ve Kıbrıs'ta federal bir çözümün tarafların lehine olan tek model olduğunu vurguladı.

17-18 Mart tarihinde Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında söz alan Niyazi Kızılyürek önemli noktaların altını çizdi. Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasını desteklediğini belirten Kızılyürek, Türkiye’nin Kültürel ve Dini gerekçelerle Avrupa Birliği’nden dışlanmasının doğru olmadığını, Türkiye ile AB’nin siyasi değerlerde de ortaklaşması gerektiğini ve Sn. Demirtaş ile Sn. Kavala’yı hapiste değil dışarda görmek istediğini açıkça dile getirdi.

Kıbrıs Sorununa da değinen Kızılyürek, Federasyon tezinin terk edilmesinin büyük bir yanlış olduğunu, özünde Federasyon tezinin bir Türk tezi olduğunu ve Federal Devletin hem Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini hem de Türkiye’nin stratejik çıkarlarını koruyan bir model olduğunu ileri sürerek bu yanlış politikadan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini savundu.

Kıbrıs’ta Federal bir devlete ulaşmada engellerin iki taraftan da kaynakladığını, bunu anlamak için BM raporlarına bakmanın yeterli olabileceğini de söyledi.

Ayrıca, Kızılyürek bugüne kadar dört Kıbrıslı Türk’ün Türkiye’ye sokulmamasıyla ilgili de görüşlerini açıkça beyan ederek ‘bunun kabul edilmez’ olduğunu vurguladı. Bu Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin Milli Güvenliğine tehdit değil, yurtsever Kıbrıslı Türkler olduğunun da bir kez daha Avrupa kurumları içerisinde altını çizerek bu uygulamanın derhal son bulması için Türk yetkilileri girişimlerde bulunmaya davet etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi