Esrar, kenevir…Bu bitkilerin sağlık ve iklim değişikliğine olan bilinmeyen faydaları neler?
Marihuana, kenevir, haşiş ya da Türkçe'de en çok bilinen adıyla esrar...
Bu ‘esrarengiz ot’un son yıllarda tıbbi amaçlı üretimi ve esrarın yasallaştığı ülkeler büyük bir oranda artış gösterdi.
Kanada, Meksika, Gürcistan, Güney Afrika ve Uruguay gibi ülkelerde esrarın tıbbi amaç haricinde keyif verici madde olarak kullanımı tamamen serbest. Dünya genelinde 45 ülke, 20 eyalet ve 2 bölgede esrarın kullanımı belirli koşullarla yasal.
Avrupa’da genel itibarıyla keyif verici olarak esrar kullanımı yasak olsa da Portekiz, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Malta, Lüksemburg, İsviçre, Findandiya, Hırvatistan ve San Marino gibi ülkelerde belirli bölge ve şehirlerde keyif verici amaçla kullanılabiliyor.
Son yıllarda esrar bitkisinin ticari faaliyet alanları, tıbbi kullanım yönü ve iklim değişikliğine olan olumlu etkisi gibi özellikleri yeniden keşfedilmeye başlayınca İngiltere gibi gelişmiş ülkeler bu bitkinin üretimini artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmaya başladı.
Esrar bitkisi 1928 yılında Büyük Britanya’da “Tehlikeli Uyuşturucu Yasası”na eklenen maddeler arasına girmişti. Bu kanun 1993’te güncellendi ve esrar üretmek isteyen kişilere ağır vergiler getirildi.
Devletin esrar konusundaki bu olumsuz tutumuna rağmen, süt ve tohum gibi kenevir bazlı ürünlerin satışı yasal ve bu ürünlere ilgi giderek artıyor. Geçtiğimiz 5 sene içerisinde İngiltere’deki esrar üretimi yüzde 75 artış gösterdi.
Peki esrar maddesinin sağlığa olan bilinmeyen faydaları ve iklim değişikliğine olumlu katkı sağlayacak diğer özellikleri nedir?
ESRAR, CO2 EMİLİMİ YAPARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE OLUMLU KATKI SAĞLIYOR
Cambridge Üniversitesi’nin araştırmasına göre bir hektarlık (10 dönüm) bir esrar tarlası atmosferde bulunan 9 ila 15 ton karbondioksit (C02) gazını emiyor. Bu oran, aynı büyüklükteki bir ormanın emdiği CO2 miktarının yaklaşık 2 katı.
Farklı kaynaklara göre 1 hektarlık bir esrar tarlası senede 44 ton CO2 gazı emiyor. Ağaçlar yavaş büyüdükleri için C4 bitki grubuna girerken, esrarsa hızlı büyümesi sebebiyle C3 grubuna giriyor.
C3 bitkileri hızlı büyümeleri sebebiyle daha fazla oksijen salarken, daha fazla CO2 emiyor. Esrar bitkisinin büyümesi sadece 4-6 ay sürerken, bir ağacın büyümesi 30-50 seneyi bulabiliyor.
Hemp Global Solutions verilerine göre 1 tonluk kenevir bitkisi 1.63 ton CO2 gazı emiyor. Her bir esrar bitkisinin senelik CO2 gazı emilimi ise 20 kilo civarında.
Kaynak: Euronews