“Maraş iki toplumun iş birliği ile yeniden inşa edilerek Kıbrıs’ta barışa vesile olabilir”

Andreas Lordos, Maraş'ın hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların memleketi olmasını umuyor ve yeniden inşa edilebilecek bu hayalet kentin Kıbrıs'ın genelinde bir barışa, yeniden birleşmeye vesile olmasını.

Deutsche Welle Türkçe Kıbrıslı Rum Andreas Lordos ile yaptığı röportajda, Maraş ve Kıbrıs sorunu hakkında konuştu.

Andreas Lordos, Mağusa ve Maraş’ta ailesine ait gayrimenkullerin iadesi için mücadele veriyor. Ama aynı zamanda da Kıbrıslı Türk ve Rumların barışı ve birliği için de.

Maraş hafta sonları Kıbrıslı Türk ve Rumların buluşma noktası haline geldi. Buradan güneye kaçmış Rumlar “Hayalet kente” geri dönmeyi umuyor. Birçok Kıbrıslı Türk de Rumların Maraş’a dönmesine sıcak bakıyor. Mimar Lordos, yeniden inşa edilebilecek “Hayalet Kent” adlı sahil bölgesi Maraş‘ın, Kıbrıs genelinde bir barışa, yeniden birleşmeye vesile olmasını umuyor.

Geçmişte Kıbrıs’ın turizm cenneti olan Maraş, Kıbrıs’ta yaşanan savaş nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı. 1974 yılında kapatılan Maraş uzun yılların ardından 8 Ekim 2020’de yeniden halkın ziyaretine açıldı. 1974 yılında İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmişti. O dönem burada yaşayan Kıbrıslı Rumlar da güneye kaçmak zorunda kalmıştı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi